hond die onder een deken ligt en vroeg wakker is

De Redenen Waarom Je Hond Altijd Vroeg Wakker Is (En Wat Je Kunt Doen)

Soms is het lekker om even een dagje uit te slapen. Helaas kan dit moment soms verstoord worden door een hond die je ’s ochtends vroeg wakker maakt. Dit kan vervelend zijn als je even lekker wil uitslapen. Maar wat is de reden waarom sommige honden altijd zo vroeg wakker zijn en wat kun je eraan doen als hondeneigenaar?

Als een hond elke dag vroeg wakker is, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van het vroeg wakker worden zijn:

  • Plassen of poepen
  • Honger
  • Een slechte slaapomgeving
  • Teveel energie
  • Pijn of ziekte

Hier lees je uitgebreide informatie over de verschillende redenen van het vroeg wakker worden bij honden, en wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken.

Waarom is mijn hond altijd zo vroeg wakker?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een hond vroeg wakker wordt. Lees verder om achter deze verschillende redenen te komen.

Je hond moet plassen of poepen

Het kan zijn dat je hond altijd vroeg in de ochtend wakker is, omdat hij moet plassen of poepen. Dit kan vooral bij puppy’s en oudere honden vaker het geval zijn, omdat deze honden meer moeite hebben met het ophouden van hun plas of poep.

Als je hond dus gelijk naar buiten wil wanneer hij wakker wordt in de ochtend, dan kan dit dus de reden zijn.

Honger

Honger kan ook een reden zijn waarom je hond altijd zo vroeg wakker is. Als je je hond elke ochtend om bijvoorbeeld 7 uur zijn ontbijt geeft, dan zal hij dus ook verwachten dat hij eten krijgt om 7 uur.

Je hond kan dus rond deze tijd gaan piepen of blaffen om je duidelijk te maken dat hij honger heeft en eten wil hebben.

Het slaapritme

Als je hond een verkeerd slaapritme heeft, dan zal hij vaak erg vroeg of midden in de nacht wakker worden. Slaapt je hond bijvoorbeeld om 7 uur ’s avonds al, dan is de kans groot dat hij een stuk eerder wakker zal worden dan jij.

Je zal dus het slaapritme van je hond moeten aanpassen, zodat hij wat later in de ochtend wakker zal worden.

De slaapomgeving

Als je hond een slechte slaapomgeving heeft, dan kan het zijn dat hij wat eerder wakker wordt in de ochtend. Misschien ligt je hond in een kamer langs de weg waar ’s ochtends veel auto’s te horen zijn die langsrijden, of misschien wordt het ’s ochtends erg licht in de kamer.

Dit zijn allerlei redenen waarom je hond niet meer kan slapen ’s ochtends en dus vroeg wakker is.

Teveel energie

Een hond moet zijn energie kwijt kunnen tijdens dagelijkse activiteiten, zoals wandelingen of het rondrennen in de tuin. De ene hond heeft dit natuurlijk meer nodig dan de ander.

Als een hond zijn energie niet kwijt kan, door bijvoorbeeld de hele dag thuis te zitten, dan kan hij teveel energie hebben en hierdoor eerder wakker worden.

Pijn of ziekte

Het kan ook zijn dat pijn of een ziekte de oorzaak is van het vroege opstaan van je hond. Door de pijn kan je hond niet meer slapen en is hij dus erg vroeg wakker.

Naast het vroege wakker worden zal je hond nog andere symptomen hebben, zoals braken, slechte eetlust of mank lopen. Het is dus van belang om een dierenarts te bezoeken als je vermoedt dat je hond ergens last van heeft en hierdoor niet meer kan slapen.

puppy die uitslaapt in zijn mand

Wat je kunt doen om je hond uit te laten slapen

Als je hond altijd vroeg wakker is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat je een keer weer lekker kunt uitslapen.

Zorg voor een goede slaapomgeving

Zorg ervoor dat je hond een rustige, vertrouwde slaapomgeving heeft. Ligt je hond in een kamer waar ’s ochtends veel geluid wordt gemaakt of in een kamer waar ’s ochtends veel licht is, verplaats hem dan naar een kamer waar hij beter zal uitslapen.

Het dieet

Als je denkt dat het vroege opstaan veroorzaakt wordt door honger, dan kun je de tijden aanpassen wanneer je je hond eten geeft. Gaf je het eerst om 7 uur ’s avonds, dan geef je het de volgende keer om 8 uur. Dit kan voorkomen dat je hond wakker wordt omdat hij honger heeft.

Laat je hond naar buiten voor het slapengaan

Als je hond voor het slapengaan even zijn behoeften kan doen, dan is de kans kleiner dat hij ’s ochtends naar buiten moet omdat hij heel nodig moet plassen.

Vooral bij puppy’s en oudere honden is dit belangrijk. Deze honden hebben vaak moeite om hun behoeften op te houden.

Maak je hond moe

Een hond die erg moe is, zal langer uitslapen in de ochtend. Maak dus bijvoorbeeld in de avond een lange wandeling of ga even een half uurtje wild spelen met je hond. Dit zorgt ervoor dat hij uitgeput raakt, en dit vergroot de kans dat hij zal uitslapen de volgende ochtend.

Zorg niet alleen dat je hond in de avond zijn beweging krijgt, het is ook belangrijk dat het dier overdag genoeg fysieke en mentale stimulatie krijgt. Dit voorkomt dat je hond zich gaat vervelen en dit houdt hem fit.

Naar de dierenarts

Als het vroeg wakker worden veroorzaakt wordt door pijn of ziekte, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. Zodra je hond weer genezen is, dan zal hij waarschijnlijk niet meer zo vroeg wakker worden.

Tot slot

Er zijn dus veel redenen waarom je hond elke keer zo vroeg wakker is. Ik hoop dat je deze redenen bij je hond nu kunt herkennen, zodat je het probleem kunt aanpakken.

En onthoudt: als je vermoedt dat het vroeg wakker worden veroorzaakt wordt door een medisch probleem, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken!