hond in het gras met vogels in de lucht

Mijn Hond Heeft Een Vogel Gegeten, Is Dit Gevaarlijk?

Honden hebben vaak de neiging om allerlei dingen te eten die ze niet horen te eten. Denk maar aan het eten van muizen, plastic of vogels. Wilde dieren kunnen weleens ziektes met zich meebrengen, dus het is logisch dat je je afvraagt of het eten van een vogel kwaad kan bij een hond.

Kortgezegd loopt het vaak goed af wanneer een hond een vogel heeft opgegeten, en hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent niet dat het eten van een vogel geen risico’s met zich mee kan brengen. In sommige gevallen kan dit namelijk wel.

In dit artikel lees je alles over het eten van vogels door honden.

Moet ik me zorgen maken?

In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken. Een hond komt er vaak zonder problemen mee weg. Toch kan het wel een aantal gevaren opleveren. Vogels kunnen namelijk ziektes en bacteriën dragen, en daarnaast slikt een hond allerlei botten in wanneer hij een vogel in zijn geheel opeet.

Houd je hond dus goed in de gaten en neem contact op met een dierenarts wanneer je hond zich anders gedraagt of wanneer je hond vreemde symptomen heeft na het eten van een vogel.

In de volgende paragraaf lees je alles over de gevaren van het eten van vogels en de bijbehorende symptomen.

De gevaren van het eten van een vogel

In sommige gevallen kan het eten van een vogel gevaren opleveren bij je hond. Het is belangrijk om deze gevaren te herkennen, zodat je weet wanneer je de hulp van een dierenarts moet inschakelen. Hieronder lees je de meest voorkomende gevaren na het eten van een vogel.

Salmonella

Vogels kunnen vaak salmonella bij zich dragen. Salmonella is een bacterie die gevonden wordt in rauwe gevogelte. Dit is dus ook de reden waarom kip altijd goed doorbakken moet zijn en je goed je handen moet wassen na het bereiden van kip.

Gelukkig hebben verschillende studies laten zien dat honden vaak niet veel merken van een salmonella infectie en dus niet ernstig ziek worden. Dit betekent niet dat een hond niet ziek kan worden van de salmonella bacterie. Ziekte is nog altijd mogelijk en het is dus belangrijk dat je je hond goed in de gaten houdt na het eten van een vogel.

Als je hond na het eten van een vogel last krijgt van diarree, overgeven of een slechte eetlust, dan is het verstandig om contact te zoeken met een dierenarts. Een salmonella infectie hoeft niet ernstig te zijn, maar het is verstandig om een dierenarts te vragen om advies om zeker te weten dat je hond geen gevaar loopt.

Mensen kunnen ook een salmonellavergiftiging oplopen. Als je hond aan je hand likt na het eten van een vogel, dan is het mogelijk dat deze bacterie op je hand terecht komt. Als je vervolgens je mond aanraakt, dan kun je dus ook salmonella krijgen. Let hier dus op wanneer je hond in contact is geweest met een dode vogel.

Chlamydia psittaci

Vogels kunnen vaak een bacterie bij zich dragen, genaamd chlamydia psittaci. Een hond kan dit oplopen na contact met een vogel of de uitwerpselen van een vogel. Een hond die deze bacterie oploopt heeft vaak last van hoesten, een moeilijke ademhaling en geïrriteerde ogen.

Als je hond deze bacterie op heeft gelopen, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan er dan voor kiezen om antibiotica voor te schrijven om deze bacterie te bestrijden.

Blokkades

Afhankelijk van de grootte van de vogel en de hond kunnen er blokkades ontstaan in het lichaam van je hond. Het kan namelijk zijn dat je hond de vogel met bot en al heeft doorgeslikt. Er kan een stuk bot vast komen te zitten in de keel, of het kan een darmblokkade veroorzaken.

Bij een klein vogeltje zal dit niet zo snel gebeuren, maar als je hond een grote vogel heeft gegeten, dan is het mogelijk dat deze vast komt te zitten. Als het bot in de keel vastzit, dan zul je dit opmerken aan de grote hoeveelheid speeksel die er geproduceerd wordt na het eten van de vogel, of aan het hoesten van je hond. Als dit het geval is, moet je snel contact opnemen met een dierenarts.

Het bot kan niet alleen in de keel vast komen te zitten, maar ook in de maag of darmen. Het kan zelfs 48 uur duren totdat er hiervan symptomen opgemerkt worden. Symptomen van een darmobstructie zijn diarree, overgeven, buikpijn en een verslechterde eetlust. Neem snel contact op met een dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond een damobstructie heeft.

Gelukkig zorgen de veren van een vogel voor geen problemen. De veren zijn niet verteerbaar, maar ze zijn zo klein dat ze in zijn geheel weer door de darmen heen kunnen gaan.


hond die een vogel in zijn bek heeft en gaat eten

Waarom eet mijn hond een vogel?

Veel honden zijn jarengeleden gefokt om te jagen, en sommige hondenrassen zijn zelfs gefokt om op vogels te jagen, zoals de Labrador Retriever. Jagen zit dus nog steeds in het instinct van een hond, ook al hoeft hij niet te jagen voor zijn voedsel. Ook hondenrassen die niet bedoeld zijn voor de jacht, hebben dit instinct.

Een vogel wordt gezien als prooi, en honden vinden het dus leuk om op vogels te jagen en om er achter aan te rennen. Bovendien zijn honden vaak erg nieuwsgierig. Het is dus normaal hondengedrag wanneer een hond achter een vogel aan gaat om deze vervolgens op te eten.

Hoe kan ik het de volgende keer voorkomen?

Er zijn dus vele redenen waarom je hond beter geen vogel kan eten. De kans dat je hond een vogel eet is niet heel groot, maar het is wel fijn als je weet hoe je het kan voorkomen.

Ten eerste is het belangrijk om je hond in de gaten te houden. Als je een dode vogel tegenkomt tijdens het uitlaten, houd je hond dan kort aan de lijn en zorg ervoor dat hij er niet bij kan.

Als er bijvoorbeeld een dode vogel in de tuin ligt, ruim deze dan zo snel mogelijk op en laat hem niet liggen. Als je hem laat liggen, is de kans groot dat het de vogel opgegeten wordt door je hond.

Ook is het belangrijk dat je hond goed kan luisteren naar zijn baasje. Als je hond het ‘’los commando’’ goed kent, dan kun je alles wat je hond in zijn bek heeft eruit laten vallen. Als je hond dus een vogel te pakken heeft en je ziet dit, dan kun je dit commando gebruiken om te voorkomen dat je hond de vogel opeet.

Tot slot

Omdat het eten van een vogel risico’s met zich mee kan brengen, is het als hondeneigenaar slim om dit gedrag bij je hond te voorkomen. Dit is niet alleen fijn van je hond, maar ook voor de vogel.

Natuurlijk kun je dit niet altijd voorkomen en kan het dus gebeuren dat je hond een vogel te pakken heeft gehad. Gelukkig brengt het eten van een vogel vaak geen gevaren met zich mee. Het is wel verstandig om je hond na het eten in de gaten te houden, en je kunt eventueel een dierenarts inschakelen wanneer je hond symptomen heeft.