hond die wordt uitgelaten

Hoelang Wachten met het Uitlaten van een Hond Na het Eten?

Wanneer je te snel gaat wandelen wanneer je hond net heeft gegeten, dan vergroot je het risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en je vraagt je dus af hoelang je moet wachten met het uitlaten van je hond na het eten van een maaltijd.

Hier lees je de tijd die je het beste kunt wachten na het eten en waarom het belangrijk is om te wachten.

Met een hond wandelen na het eten

Volgens dierenartsen is het verstandig om je hond pas na twee uur uit te laten wanneer hij net een maaltijd heeft gegeten. Hetzelfde geldt voor andere fysieke activiteiten, zoals rennen of spelen.

Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid die de hond heeft gegeten. Heeft de hond een kleine snack gegeten, dan zal een half uur vaak al genoeg zijn. Heeft de hond een lichte maaltijd gegeten, dan is het goed om minimaal één uur te wachten. Bij grote maaltijden is het verstandig om minimaal twee uur te wachten voordat je je hond gaat uitlaten.

Risico’s bij het te snel uitlaten van een hond na het eten

Je vraagt je vast af waarom je eigenlijk minimaal twee uur moet wachten met het uitlaten van je hond na etenstijd. De reden hiervoor is dat een maagproblemen kan krijgen wanneer hij te snel gaat wandelen of rennen na het eten.

Maagtorsie

Het eerste probleem dat bij de maag kan ontstaan is een maagtorsie. Bij een maagtorsie draait de maag als het ware om zijn as. De in- en uitgang van de maag worden hierdoor afgesloten.

De gassen die in de maag ontstaan kunnen hierdoor niet weg en de maag gaat vervolgens opzwellen. Ademhaling wordt beperkt en verschillende organen worden aangetast.  Daarnaast kan een maagtorsie ervoor zorgen dat bloedvaten worden afgekneld. Het lichaam krijgt hierdoor te weinig zuurstof.

Het te snel uitlaten na het eten kan leiden tot een maagtorsie. Daarnaast zijn er nog een aantal andere risicofactoren, zoals te snel eten, te veel eten, veel drinken, eten vanaf een verhoging en het eten van kleine brokjes.

Wanneer er niet snel genoeg wordt gehandeld bij een hond met een maagtorsie, dan zal de hond overlijden. Symptomen van een maagtorsie bestaan uit:

  • Rusteloosheid
  • Veel kwijlen
  • Kokhalzen
  • Opgezette buik
  • Veel pijn
  • Versnelde ademhaling en hartslag
  • Bleke slijmvliezen

Wanneer je vermoedt dat je hond een maagtorsie heeft, ga dan direct naar een dierenarts. Doe je dit niet, dan zal je hond overlijden.

Maag- of darmproblemen

Wanneer je te snel gaat wandelen of rennen met je hond na een (grote) maaltijd, dan kan dit ook leiden tot maag- of darmproblemen bij je hond. De hond kan buikkramp krijgen, diarree en gaan overgeven.

Dit werkt namelijk ook zo bij mensen. Wanneer je een grote maaltijd eet en daarna gaat rennen of wandelen, dan vergroot je het risico op buikpijn. Denk ook maar eens aan de steken in je zij wanneer je gaat rennen na het eten.

 Wanneer kan ik mijn hond het beste uitlaten?

Om gezondheidsklachten te voorkomen bij je hond, kun je je hond dus het beste voor een maaltijd uitlaten. De hond heeft hierbij een lege maag en dit verlaagd de risico’s op problemen.  Het kan natuurlijk ook na een maaltijd, als je je maar aan de wachttijd houdt.

Tot slot