hond die gewassen wordt

Trilt Je Hond Na Het Wassen? Dit Zijn De Oorzaken

Een keer in de zoveel tijd moet je hond gewassen worden. Dit kan een lastige opgave zijn, want niet elke hond is hier dol op. Vaak gaat een hond trillen na het wassen. Als dit gebeurt, wat kan hiervan dan de oorzaak zijn en wat moet je eigenlijk doen? Daar gaan we het hier over hebben!

Als je hond trilt na het wassen, dan wordt dit vaak veroorzaakt door kou. Omdat de hond nat is, daalt zijn lichaamstemperatuur en gaat hij trillen. Ook kan het trillen veroorzaakt worden door stress. Veel honden houden er namelijk niet van om gewassen te worden en dit veroorzaakt stress.

Waarom trilt mijn hond na het wassen?

Als je hond na het wassen loopt te trillen, dan zijn hier een aantal redenen voor mogelijk. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen van trillen na het wassen bij honden.

Je hond heeft het koud

Als je hond trilt na het wassen, dan komt dit waarschijnlijk omdat hij het koud heeft. Tijdens het wassen wordt de vacht doorweekt en hierdoor zal je hond warmte verliezen. Door te trillen, doet het lichaam van je hond een poging om weer op temperatuur te komen.

Je hond heeft stress

Niet elke hond houdt ervan om gewassen te worden. Een hond kan het eng of oncomfortabel vinden. Dit kan leiden tot stress en onrustigheid.

Als het trillen veroorzaakt wordt door stress, dan zal het vaak gepaard gaan met hijgen, blaffen, gapen of het likken van de lippen.

Wat moet ik doen bij een trillende hond na het wassen?

Als je hond trilt na het wassen, dan moet je eerst kijken waar de oorzaak hiervan ligt. Heeft je hond het koud, dan moet je hem goed afdrogen en warmhouden. Heeft je hond stress, dan moet je iets verzinnen om hem gerust te stellen.

Droog je hond en houd hem warm

Begin met je hond goed af te drogen. Als je je hond niet goed afdroogt, dan blijft hij namelijk nat en zal hij het dus koud gaan krijgen.

Dit is niet het enige probleem. Als je hond niet goed afgedroogd wordt, kan je hond namelijk last gaan krijgen van huidproblemen. Een hond met een gezonde huid zal hier niet heel snel last van krijgen, maar een hond die snel huidproblemen krijgt wel.

Je kunt een hond op verschillende manieren drogen. Het kan ten eerste gemakkelijk met een handdoek. Bij grotere honden zul je meerdere handdoeken nodig hebben. Je kunt echter ook kiezen voor een hondenhanddoek. Een hondenhanddoek absorbeert de vocht namelijk beter uit de vacht, waardoor je hond sneller en gemakkelijker droog wordt.

Je kunt er ook voor kiezen om je hond droog te föhnen met een hondenföhn. Met een hondenföhn is je hond binnen een mum van tijd droog.

Je kunt natuurlijk ook een gewone föhn gebruiken. Dit zal echter wel een stuk langer duren. Let er wel op dat je niet te hard föhnt en niet te dichtbij. Probeer ook het gezicht en de oren van je hond te vermijden.

Als je hond het koud heeft na het drogen, houd hem dan warm door hem te wikkelen in een handdoek of deken. Hierdoor kan je hond lekker opwarmen. Zorg er ook voor dat het warm genoeg is in huis. Dit zorgt ervoor dat je hond sneller opwarmt.

hond die water over zich heen krijgt

Kalmeer je hond

Als het trillen veroorzaakt is door stress na het wassen, dan moet je ervoor zorgen dat je hem een beetje kalmeert. Geef je hond een aai over z’n bol of geef hem een warme knuffel.

Je kunt je hond ook een hondenkoekje geven na het wassen. Dit stelt je hond niet alleen gerust, maar het kan er ook voor zorgen dat het wassen de volgende keer gemakkelijker gaat.

Door je hond een koekje te geven na het wassen, associeer je het wassen namelijk met een positieve ervaring. Hierdoor vindt je hond het misschien minder erg om de volgende keer gewassen te worden, omdat hij weet dat hij na afloop een koekje krijgt.

Tips bij het wassen van je hond

Als je je hond gaat wassen, dan is het belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Doe je het verkeerd, dan kan je hond bijvoorbeeld huidproblemen gaan krijgen. Ook voorkom je eventuele trauma’s door je hond op de juiste manier te wassen.

  • Was op de juiste temperatuur. Was niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Zorg dus voor een comfortabele temperatuur.
  • Droog je hond goed af. Dit voorkomt dat je hond het koud gaat krijgen en kan huidproblemen voorkomen.
  • Gebruik hondenshampoo en geen mensenshampoo. Mensenshampoo kan namelijk de huidbalans van de hond verstoren en dit kan leiden tot huidproblemen. Geen hondenshampoo in huis? Bekijk hier hoe je een hond wast zonder hondenshampoo
  • Zorg ervoor dat de shampoo goed uit de vacht is gespoeld. Als er nog shampoo in de vacht overblijft, kan dit leiden tot irritatie. Ook kan de hond aan zijn vacht gaan likken, wat giftig kan zijn.
  • Kijk uit bij het gebied rond de ogen. Zorg ervoor dat er geen shampoo in de ogen terechtkomt. Kijk ook goed uit bij de bek.