Iedereen die weleens een puppy heeft opgevoed, weet dat het tanden wisselen bij honden een intense periode is. Naast dat de wisselperiode pijnlijk is voor je hond, verandert het gedrag ook. Je pup kan namelijk een stuk meer gaan bijten dan normaal.
Gelukkig zijn er een aantal goede tips om deze periode door te komen. In dit artikel vind je de beste tips om je hond door de wisselperiode heen te krijgen! De belangrijkste tip die ik je alvast kan meegeven, is het in huis hebben van goed kauwspeelgoed. Lees het artikel verder om de andere tips te lezen!
Wil je weten hoe je een puppy het beste kunt opvoeden en trainen? Dan raad ik je aan om Het Grote PuppyBoek te lezen. Dit E-book bevat allerlei praktische tips en informatie over de opvoeding van je pup!
Wanneer gaat een hond zijn tanden wisselen?
Tijdens het wisselen van de tanden van honden, vallen de babytanden eruit en krijgen ze een volwassen gebit. Verschillend van mensen, krijgen honden hun babytanden al na 2 weken. Tussen een leeftijd van 3 tot 4 maanden begint meestal het proces van tanden wisselen bij honden. Grote rassen beginnen meestal eerder met wisselen dan kleine hondenrassen. Tijdens het wisselen van de tanden komen er maar liefst 42 volwassen hondentanden door!
Rond een leeftijd van 6 maanden zullen alle babytanden eruit gevallen zijn. Je zult dan overal in het huis babytanden tegenkomen, of het kan zijn dat je hond zijn tanden op heeft gegeten. Dit kan geen kwaad! Als je merkt dat sommige tanden er niet uit willen vallen, neem dan even contact op met de dierenarts. In sommige gevallen zal je dierenarts de tanden dan zelf verwijderen.
Symptomen van tanden wisselen bij puppy’s
Zodra je hond zijn tanden gaat wisselen, dan kun je dit herkennen aan een aantal bijwerkingen en symptomen. Tijdens het tanden wisselen van je pup is het normaal dat je pup meer gaat bijten dan normaal. Hij kan bijvoorbeeld in je hand of in je spullen gaan bijten.
Sommige honden kunnen tijdens de wisselperiode last gaan krijgen van diarree. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Zorg er wel voor dat je hond ten aller tijde genoeg water heeft. Diarree droogt je hond namelijk uit. Als de diarree lang aanhoudt en niet over gaat, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Neem in dat geval even contact op met je dierenarts.
Tips bij het tanden wisselen van je pup
De periode van het tanden wisselen bij je hond kan in sommige gevallen wel een uitdaging zijn. Hier volgen een aantal tips om door deze periode heen te komen.
Tip 1: Zorg voor genoeg speeltjes
De wisselperiode van puppy’s kan erg oncomfortabel en pijnlijk zijn voor de hond. Als hondeneigenaar heb je de taak om ervoor te zorgen dat je hond genoeg heeft om op te kauwen. Als je dit niet doet, dan zal je pup andere dingen gaan zoeken om op te kauwen, dit wil je natuurlijk niet!
Een goed hondenspeeltje tijdens de wisselperiode is de Kong. De Kong is sterk speelgoed die je pup kan helpen wanneer hij even wil kauwen. Je kunt de Kong daarnaast vullen met een traktatie voor je hond!
De Kong kan in de vriezer geplaatst worden. De kou op het speeltje kan de pijn aan het gebit van je hond verminderen. Spoel het speeltje wel even af nadat je het uit de vriezer hebt gehaald, je wil natuurlijk niet dat de tong van je hond aan het speeltje gaat vastplakken!
Tip 2: Bijten afleren
Je pup zal tijdens de wisselperiode veel gaan bijten, dus ook op je vingers. Ze kunnen dan flink hard bijten met hun scherpe tanden, en ze hebben vaak niet door dat ze zo hard bijten. Je moet ze dus leren dat ze mensen niet gaan bijten
Je kunt het harde bijten afleren door hard ‘’au!’’ te roepen wanneer je hond je bijt. Als je hond hierdoor stopt met bijten, geef hem dan een hondenkoekje als beloning. Je kunt je hond ook een speeltje geven wanneer hij in je vingers of tenen bijt. Hierdoor leert je hond dat hij moet bijten op speeltjes en niet op mensen. Gebruik nooit fysiek geweld om je hond iets te leren. Dit is niet de goede manier om je hond op te voeden!
Zorg er ook voor dat je pup genoeg beweging heeft. Laat hem genoeg naar buiten, zodat hij daar kan spelen. Je hond kan je namelijk gaan bijten puur uit verveling.
Tip 3: Wennen aan het tandenpoetsen
Tijdens het wisselen van de tanden van je hond is het belangrijk om je hond alvast te laten wennen aan het tandenpoetsen. Je hoeft dan nog niet met een tandenborstel over de tanden heen te gaan, maar simpelweg af en toe de lip optrekken, met je vingers over de tanden heen en je hond te tandpasta laten proeven kan al genoeg zijn. Door dit te doen bereidt je de hond alvast voor op het tandenpoetsen en zal hij dus minder gaan tegenstribbelen!

Problemen bij het wisselen
Er treden regelmatig problemen op bij het wisselen van tanden bij honden. Het meest voorkomende probleem zijn persisterende melkhoektanden. Dit betekent dat de volwassen tand al doorgekomen is, terwijl de melktand er nog niet is uitgevallen. Het is voor een hondeneigenaar dus van groot belang dat het gebit van de hond goed in de gaten gehouden wordt tijdens de wisselperiode. Dit probleem komt vaker voor bij honden zoals Chihuahua’s, West Highland White terriers en Teckels.
Als je hond persisterende melkhoektanden heeft, dan moet je even langsgaan bij de dierenarts. De dierenarts zal de melktand dan trekken. Als je niet naar de dierenarts gaat, dan zal de volwassen hoektand verkeerd kunnen groeien, omdat er niet genoeg ruimte is. Ga er dus op tijd mee naar de dierenarts!
Het gebit van je hond verzorgen
Na de wisselperiode heeft je hond een volwassen gebit. Nu is het belangrijk dat je het gebit van je hond goed verzorgt. Je moet het gebit van je hond dus regelmatig poetsen. Regelmatig betekent 1 a 2 keer per week. Dit is meestal genoeg om de meeste tandplak en tandsteen te voorkomen. Sommige hondeneigenaren geloven er niet in en denken dat het tandenpoetsen bij honden onzin is. Dit is echter niet het geval. Net als bij mensen kan er tandplak en tandsteen vormen op de tanden van een hond.
Zorg er wel voor dat je een goede hondentandpasta gebruikt en geen tandpasta die is bedoeld voor mensen. Je kunt wel een normale tandenborstel gebruiken, maar een hondentandenborstel is vaak wel beter. Het hebben van kauwspeeltjes is ook goed om te hebben. Honden houden van nature namelijk van kauwen en dit houdt ook nog eens het gebit van je hond gezond.
Conclusie
Het proces van tanden wisselen bij honden is dus erg oncomfortabel. Als hondeneigenaar heb je de taak dat je hond dit proces zo soepel mogelijk doorloopt. Zorg dus voor voldoende hondenspeeltjes en zorg ervoor dat hard bijten op mensen afgeleerd wordt. Daarnaast is het een goed idee om je hond alvast te laten wennen aan tandenpoetsen, om problemen in de toekomst te voorkomen.
Houd je hond goed in de gaten tijdens de wisselperiode, in sommige gevallen kunnen de melktandjes blijven hangen. Als je dit opmerkt, ga dan naar de dierenarts zodat hij de tand eruit kan trekken. Wacht hier niet te lang mee!
En misschien nog wel het belangrijkste: geef je hond tijdens deze moeilijke periode genoeg liefde! Je pup kan namelijk veel pijn ervaren, dus help hem hiermee door hem genoeg aandacht te geven.