tanden hond

De tanden poetsen van je hond, is dat onzin?

Sommige hondeneigenaren geloven er niet in: ‘’De tanden poetsen van je hond is onzin.’’ Maar is dit wel zo?
Ik zal je het alvast vertellen: de tanden poetsen van je hond is zeker geen onzin. Het gebit van de hond heeft namelijk verzorging nodig, net zo als bij de mens. Dierenartsen krijgen dan ook vaak honden binnen met gebitsproblemen door tandplak of tandsteen.

Tanden poetsen van je hond is geen onzin

Het gebit van honden is net zo kwetsbaar als die van de mens. Tandplak en tandsteen kan gewoon optreden bij honden en kan leiden tot gebitsproblemen.

Tandplak

Tandplak is een geel/bruinachtige laag op de tanden. Deze laag bestaat uit voedingsresten, speeksel en bacteriën. Voorkomende bacteriën die tandplak vormen zijn Porphyromonas spp., Peptostrepcoccus spp., Fusobacterium nucleatum en spirocheten. Tandplak kan uiteindelijk tandsteen worden als dit niet tijdig weggehaald wordt.

Tandsteen

Door tandsteen kan er irritatie ontstaan aan het tandvlees. Door deze irritatie en ophoping van bacteriën, kan er tandvleesontsteking ontstaan, ook wel gingivitis genoemd. Deze ontstekingen kunnen zich gaan uitbreiden onder het tandvlees. Vervolgens zal het tandvlees zich gaan terugtrekken en kunnen tanden of kiezen los komen te zitten. Daarnaast kunnen de bacteriën van de tandplak bij gingivitis in de bloedbaan terechtkomen en dit kan leiden tot een ontsteking in de hartklep of nierproblemen bij de hond. De tanden poetsen van je hond is dus zeker geen onzin!

Gebitsproblemen bij je hond herkennen

Gebitsproblemen bij honden zijn soms moeilijk te herkennen. Toch zijn er een aantal dingen waar je naar kunt kijken.

Slechte adem

Gebitsproblemen bij honden kun je ten eerste goed herkennen aan een stinkende adem bij je hond. Het is een misverstand dat mensen denken dat een slechte adem bij honden normaal is. In veel gevallen betekent een slechte adem dat er een gebitsprobleem is. De slechte adem komt namelijk door de ophoping van bacteriën van de tandplak en tandsteen.

Je hond laat zijn brokken staan

Als je hond altijd zijn brokken laat staan, dan kan dit een aanwijzing zijn naar gebitsproblemen. Door de pijn aan de tanden en de harde textuur van de brokken, kan de hond ervoor kiezen om het liever niet te eten. Maar let op: een goede eetlust betekent niet altijd een gezond gebit. Sommige honden zullen alsnog gewoon hun brokken eten, ondanks dat het pijn doet aan hun gebit. Ze doen dit puur omdat ze hun eten moeten eten om te overleven.

Daarnaast komen er nog symptomen voor zoals:

  • Verkleurde aanslag op tanden/kiezen
  • Bloederig speeksel/slijm
  • Bulten rondom de kaken

Gebitsproblemen bij honden voorkomen

Gebitsproblemen zijn niet aangenaam voor je hond en wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Lees verder als je wil weten hoe je dit het beste kunt doen.

Tanden poetsen

De beste manier om gebitsproblemen bij de hond te voorkomen is door het dagelijks te poetsen van de tanden om tandplak en tandsteen te voorkomen. Het poetsen van de achterste kiezen is hierbij het meest belangrijk. Elke dag de tanden poetsen van je hond kan best een klus zijn. Als je dit niet redt, zorg er dan echt voor dat je minstens 1 a 2 keer per week de tanden poetst van je hond. Dit kan vaak voldoende zijn om tandplak en tandsteen te voorkomen bij je hond. Je het beste zo vroeg mogelijk beginnen met tanden poetsen, zodat de hond hieraan gewend raakt.

Bekijk hieronder hoe je de tanden poetst van je hond:

Welke tandenborstel en tandpasta heb ik nodig?

Je hebt eerst natuurlijk een tandenborstel nodig. Je kunt hiervoor een normale tandenborstel gebruiken, maar ook een speciale tandenborstel die gemaakt is voor honden. Deze hebben namelijk een langere steel en een kleinere kop, waardoor ze makkelijker te gebruiken zijn. Gebruik geen normale tandpasta. Hier zit fluoride in en dit kan je hond ziek maken. Zorg er dus voor dat je eerst een goede hondentandpasta en hondentandenborstel aanschaft.

Gebitscontrole

Zorg ervoor dat je hond regelmatig een gebitscontrole krijgt. De dierenarts kan dan bepalen of je hond een behandeling voor het gebit nodig heeft.

Kauwsnacks en speeltjes

De tanden poetsen bij je hond kan best wat tijd in beslag nemen. Als je hier niet zoveel tijd voor hebt, kun je ook kiezen voor Pedigree Dentastix. Door de ingrediënten en de zacht schurende werken van de kauwsnacks, kan het de opbouw van tandsteen tot 80% verminderen. Naast dat je hond deze snack erg lekker vindt, is het ook nog eens goed voor zijn gebit. Erg handig dus!
Speeltjes kunnen ook een goed effect hebben op het gebit. Kauwspeeltjes voor de hond zijn gezond voor het gebit, omdat het voedseldeeltjes en plak verwijdert van de tand en het masseert het tandvlees.

PlaqueOff

PlaqueOff is een natuurlijk product en geschikt voor honden en katten. Het bevat een soort zeegras, wat goed is voor het gebit. De PlaqueOff van Orozyme is een poeder en dit dien je over het hondenvoer heen te strooien. Na gebruik van dit product zul je merken dat het gebit van je viervoeter vooruit gaat.