hond die straf heeft en in de bench zit

Kan Ik De Bench Als Straf Gebruiken Voor Mijn Hond?

Het is belangrijk om een hond te leren wat hij wel en niet mag doen. Wanneer een hond iets ondeugend heeft gedaan, dan moet hij weten dat dit in de toekomst niet meer mag gebeuren.

Veel hondeneigenaren gebruiken de hondenbench om hun hond te straffen. Maar is dit een goede manier om een hond te straffen of kun je dit beter niet doen?

Een hond straffen met de bench

Dus, is het verstandig om een hond te straffen met de bench? Een hond straffen met de bench is geen goed idee. De bench is namelijk een veilige plek waar een hond tot rust kan komen. Wanneer je deze plek associeert met een straf, zal hij deze plek minder aangenaam vinden.

Door een hond te straffen met een bench, creëer je een onaangename ervaring met de bench. Dit kan dus leiden tot problemen. De hond vindt het bijvoorbeeld niet meer leuk om in de bench gezet te worden, en gaat hierdoor janken en blaffen wanneer hij in de bench geplaatst wordt.

Hoe kan ik mijn hond wel straffen?

Het is dus niet verstandig om de bench als strafplek te gebruiken voor een hond. Maar welke andere manieren zijn er eigenlijk om een hond te straffen wanneer hij iets slechts heeft gedaan?

Beloon goed gedrag

Je hoeft je hond niet altijd te straffen om hem iets te leren. Je kunt ook het tegenovergestelde doen, namelijk belonen bij goed gedrag.

Je wilt bijvoorbeeld je hond leren om niet meer in huis te plassen. Je kunt hem telkens straffen wanneer hij in huis plast, maar je kunt dit ook op een andere manier aanpakken, die wellicht beter werkt.

In plaats van het straffen, beloon je de hond wanneer hij zijn behoeften buiten doet. De hond leert hierdoor dat het goed is om zijn behoeften buiten te doen en niet binnen. Je leert hem dus iets, zonder hem hiervoor te moeten straffen.

puppy die straf heeft en zielig kijkt

Gebruik je stem en lichaam

Honden kunnen de emoties van een hond goed waarnemen. Wanneer je boos bent, dan kan een hond dit vaak aan je gezicht en lichaamstaal zien. Dit kun je dus inzetten wanneer je hond iets stouts doet.

Ook kun je door het verheffen van je stem laten zien dat je hond iets verkeerds heeft gedaan. Wanneer je hond dus iets verkeerds doet, maak je stem dan zwaarder en roep ‘’nee!’’ (je kunt natuurlijk ook een ander woord gebruiken). Je kunt bijvoorbeeld ook je vinger in de lucht houden wanneer je dit zegt.

Wat wel belangrijk is, is dat je het telkens op dezelfde manier doet. Als je de ene keer ‘’nee’’ roept en de andere keer ‘’foei’’, dan zal je hond het niet heel goed begrijpen. Doe het dus telkens op dezelfde manier, zodat je hond weet wanneer je boos op hem bent.

Waar je ook op moet letten, is dat je de hond alleen straft op het moment dat hij iets fout doet. Straf je hond bijvoorbeeld niet wanneer je een plasje ontdekt in het huis van een paar uur geleden. Je hond zal namelijk niet begrijpen waarom hij gestraft wordt. Straffen heeft hierbij dus geen zin en leidt alleen tot verwarring bij de hond.

Vibrerende halsband

Als je hond vaak blaft en je wilt hem hiervoor straffen, dan kun je een vibrerende halsband gebruiken. Deze halsband kan het geluid van het blaffen detecteren, waardoor hij gaat trillen. Dit doet geen pijn, maar het kan wel een beetje oncomfortabel zijn voor een hond. Hierdoor kan hij gaan stoppen met blaffen.

Straf een hond nooit op deze manieren

Naast het gebruiken van de hondenbench als straf, zijn er nog een aantal manieren die je niet moet gebruiken. Dit zijn een aantal manieren hoe je een hond niet moet straffen:

  • Gebruik geen fysiek geweld, zoals slaan, schoppen, bij de nekvel trekken, etc.
  • Trek niet aan de riem en sleep je hond nooit mee tijdens het uitlaten.
  • Gebruik geen schokband om het blaffen tegen te gaan.
  • Ga niet schreeuwen tegen je hond.
  • Gebruik geen plantenspuit om je hond te straffen.

Veel van deze straffen kunnen angst opwekken bij een hond. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot poepen of plassen in het huis. Bovendien verslechter je de band tussen jou en je hond wanneer je hem straft op zulke manieren.

Tot slot

Gebruik de hondenbench dus niet als strafplek. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat je hond de bench associeert met een negatieve ervaringen. Dit kan ervoor zorgen dat je hond een hekel gaat krijgen aan de bench.

Wanneer je hond iets verkeerds heeft gedaan en je wilt hem hiervoor straffen, gebruik dan de manieren die genoemd staan in dit artikel.