hond die blaft en jankt omdat zijn baasje weg is

Blaft En Jankt Je Hond Wanneer Je Weg Bent? Zo Stop Je Het

Het is vervelend gedrag maar het komt helaas regelmatig voor bij honden. Wanneer je thuis bent is er niks aan de hand, maar zodra je weggaat begint je hond te blaffen en te janken.

Natuurlijk heb je er zelf op dat moment geen last van, maar de kans is groot dat je buren hier wel last van gaan krijgen. Om conflicten met de buren te voorkomen, is het dus van belang dat je gaat uitzoeken hoe je dit gedrag bij je hond kunt afleren.

Je bent hiervoor gelukkig bij het goede adres. In dit artikel lees je allerlei tips en informatie over hoe je je hond laat stoppen met blaffen en janken wanneer je weg bent.

Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt

Als je hond veel energie heeft, dan is de kans groot dat hij veel geluid gaat maken wanneer je weg van huis bent. Probeer er dus voor te zorgen dat je hond genoeg beweging heeft gehad voordat je het huis verlaat.

Als je hond moe is, dan zal hij namelijk minder snel gaan janken of blaffen, omdat hij moe is. Hij gaat dan dus liever slapen.

Je kunt je hond uitputten door van te voren even een lange wandeling te maken, of je kunt even een half uurtje wild spelen met je hond, zoals apporteren of spelen met trekspeeltjes. Dit zorgt ervoor dat je hond uitgeput raakt en hierdoor zal hij lekker gaan slapen wanneer je weg bent.

Laat de TV of radio aanstaan

Door de TV of radio aan te laten staan hoort je hond een bekend geluid. Hierdoor kan het zijn dat hij wat minder angstig wordt en minder snel gaat blaffen of janken.

Je kunt het beste een zender aanzetten waar mensen aan het praten zijn. Het klinkt hierdoor alsof er mensen in het huis aan het praten zijn.

Natuurlijk werkt dit niet bij elke hond en kan het misschien bij sommige honden juist averechts werken. Probeer het dus een keer uit en bekijk even of het werkt of niet.

Blijf rustig bij vertrek en aankomst

Het is belangrijk om de vertrek en aankomst rustig te laten verlopen. Door rustig te blijven, laat je zien dat het heel normaal is. Probeer je hond dus niet te veel aandacht te geven wanneer je weggaat of binnenkomt.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet teveel vertreksignalen afgeeft. Als je telkens dezelfde handelingen uitvoert wanneer je weggaat, dan weet je hond van te voren al dat je weggaat en hierdoor kan hij al stress gaan krijgen. Dit maakt de kans groter dat je hond gaat janken en blaffen.

Pak je bijvoorbeeld de sleutels uit de la nadat je je schoenen aan hebt gedaan, probeer dit dan af te wisselen met wat anders. Hierdoor weet je hond nog niet dat je gaat vertrekken en wanneer je hem gaat verlaten is hij iets rustiger.

Relaxerende middelen

Er zijn veel middelen die je kunt gebruiken zodat je hond iets relaxter wordt. Ten eerste kun je kiezen voor relaxerende tabletten. Deze tabletten helpen je hond om te kalmeren. Ook helpt het om hyperactiviteit en overmatig blaffen te voorkomen.

Je hebt ook apparaten die een kalmerende werking kunnen hebben op een hond, zoals de Relaxopet Pro. Dit apparaat speelt een aantal audiotracks af die niet te horen zijn door mensen, maar wel door honden. Deze audiotracks zorgen ervoor dat de hond gaat relaxen.

Je kunt ook een Thundershirt gebruiken. Dit is is een speciaal vest die je kunt aandoen bij angstige honden. Wanneer je hond gaat piepen of blaffen wanneer je weg bent, dan kan dit komen omdat je hond verlatingsangst heeft. Een Thundershirt kan hierbij helpen.

Het vest geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Deze druk heeft een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken wanneer je hond bang is voor vuurwerk of autorijden.

hond die relaxed is

(Diervriendelijke) Anti-blafband

Er zijn veel halsbanden op de markt die ervoor kunnen zorgen dat je hond niet meer gaat blaffen. Natuurlijk gaat dit wel op een diervriendelijke manier.

Sinds kort zijn anti-blafbanden die een stroomschok geven verboden in Nederland. Dit is ook erg logisch, aangezien het best wel zielig is.

Diervriendelijke anti-blafbanden werken niet met stroom. De blafband gaat bijvoorbeeld trillen en piepen wanneer de hond blaft. Dit kan oncomfortabel zijn, maar dit is zeker niet pijnlijk. Een goed voorbeeld van zo’n blafband is de TrainR Anti Blafband.  

Er zijn ook blafbanden die met een spray werken, zoals de Anti-Blafband van Furline. Wanneer de hond blaft, zal er een bepaalde geur vrijkomen, zoals een citronellageur. Honden vinden dit vaak niet lekker ruiken en op deze manier kunnen ze gecorrigeerd worden.

Anti-blaf apparaat

Naast anti-blafbanden, bestaan er ook nog anti-blaf apparaten. Een anti-blaf apparat beschikt over een ultrasoon geluid, wat niet schadelijk is voor het gehoor van je hond.

Wanneer je hond blaft, zal het apparaat een geluidje afgeven die alleen je hond kan horen. Dit zal ervoor zorgen dat je hond stopt met blaffen.

Wanneer je weg van huis gaat, hoef je dus alleen dit apparaatje aan te zetten en dit kan dus voorkomen dat je hond gaat blaffen. Erg handig dus!

Gebruik hondenspeelgoed

Sommige hondenspeeltjes kunnen een hond urenlang bezighouden. Vooral denk- en puzzelspelletjes voor honden kunnen je hond goed bezighouden wanneer je weg bent van huis. Als je hond bezig is, dan is de kans kleiner dat hij gaat piepen of blaffen als je weg bent.

Een voorbeeld van zo’n denkspelletje is de Trixie Turn Around. Bij dit spelletje moet je hond dus nadenken en dit kan hem eventjes bezighouden. Misschien heeft je hond niet eens door dat je weggaat!

Een ander voorbeeld is een Kong speeltje. In dit speeltje kun je hondenkoekjes of andere lekker dingen stoppen. Je hond zal deze lekkernijen er vervolgens uit moeten halen.

Wat als niks werkt?

Als er helemaal niks werkt om het gedrag bij je hond af te leren, dan kun je er nog voor kiezen om een hondenoppas te regelen voor wanneer je lang weg bent.

Het kan natuurlijk wel lastig zijn om elke keer een persoon te kunnen regelen wanneer je van huis gaat. Bovendien kan dit ook nog eens veel geld kosten. Je kunt er ook nog voor kiezen om je hond weg te brengen naar een hondenverblijf.

Je kunt daarnaast nog de hulp van een hondengedragskundige inschakelen. De gedragskundige kan vervolgens kijken waar het probleem bij je hond zit en kan een poging doen om het gedrag van je hond aan te passen.

Tot Slot

Het kan dus erg vervelend zijn wanneer je hond gaat blaffen en janken wanneer je weg bent. Je buren kunnen hier veel last van krijgen.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om dit gedrag tegen te gaan. Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad en dat je hond nu lekker stil en rustig is wanneer je de deur verlaat!