Soms kunnen er vreemde luchtjes van een hond afkomen. Vaak betekent dit dat er iets aan de hand is en hiervoor moet je dus de oorzaak vinden. Sommige hondeneigenaren geven weleens aan dat hun hond naar zweetvoeten stinkt. Dit is een nare geur en ze willen graag weten hoe deze lucht bij hun hond kan ontstaan.
Vraag jij je dit ook af, dan ben je op de juiste plek. Hier vind je alle informatie over een zweetvoetenlucht bij honden en wat je eraan kunt doen.
Zwetende voetzolen
Veel mensen weten dit niet, maar net als mensen kunnen honden ook zweten. Ze doen dit via hun voetzooltjes. Wanneer je hond het warm heeft en dus gaat zweten, dan kan de hond dus naar zweetvoeten gaan ruiken.
De geur ontstaat door bacteriën die op de pootjes aanwezig zijn. Wanneer zweet in aanraking komt met deze bacteriën, dan kan er stank ontstaan. Dit werkt op dezelfde manier als bij oksels van een mens.
Ruik dus even aan de pootjes en kijk of de stank hier vandaan komt. Komt het hier vandaan, dan hoef je niets te doen. Je kunt de pootjes eventueel schoonmaken om de stank te verwijderen. Mocht de stank te erg worden, dan kan het verstandig zijn om advies te vragen bij een dierenarts.
Huidproblemen
Huidproblemen komen vaak voor bij de hond en het kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een allergie, huidinfectie of door een auto-immuunziekte.
Bij huidproblemen kan de huid van de hond gaan stinken. Dit kan dus verklaren waarom je hond naar zweetvoeten ruikt. Andere symptomen van huidproblemen kunnen bestaan uit:
- Krabben, likken en bijten aan de huid
- Veel verharen of kale plekken
- Een dikke en vette huid
- Korstjes of wondjes op de huid
Ga bij huidproblemen altijd naar een dierenarts. De dierenarts kan vervolgens de oorzaak van het probleem achterhalen en een geschikte behandeling toepassen.

Anaalklieren
Anaalkliertjes zijn kleine zakjes die zich onder het poepgat van de hond bevinden. Deze zakjes bevatten een sterk ruikende vloeistof en spelen een rol in het afbakenen van het territorium.
Deze zakjes worden normaalgesproken automatisch geleegd. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het ontlasten of tijdens het spelen. In sommige gevallen worden deze zakjes niet goed geleegd en kunnen ze verstopt raken.
Wanneer deze zakjes verstopt raken, dan kan er een sterke lucht bij de hond vandaan komen. De meeste mensen omschrijven het als een ijzerlucht of als een vislucht.
Het wordt meestal niet als een zweetvoetlucht omschreven, maar ieder persoon ervaart geuren anders en het kan dus zo zijn dat de verstopte anaalkliertjes de stank veroorzaken.
Een hond met anaalklierproblemen kan jeuk hebben en kan hierdoor gaan likken of bijten in het gebied waar de kliertjes zich bevinden. Daarnaast kan de hond gaan ‘’sleetje rijden’’ (met het achterwerk over de grond heen slepen).
Wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van zijn anaalklieren, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan. De dierenarts kan de kliertjes vervolgens gemakkelijk uitknijpen.
Het uitknijpen van de kliertjes kan ook zelf thuis gedaan worden, maar fouten in de behandeling kunnen leiden tot meer problemen. Het is daarom verstandig om dit door een professional te laten doen.
Oorinfectie
Een oorinfectie komt vrij regelmatig voor bij honden. Dit kan ontstaan wanneer er bacteriën of schimmels het oor binnendringen, of wanneer het oor te vochtig is.
In het beginstadium van een oorinfectie is er vaak nog geen stank merkbaar. Een oorontsteking bij de hond gaat niet vanzelf over en als er te lang gewacht wordt, kan de ontsteking erger worden en kan het oor gaan stinken.
Symptomen die samengaan met een oorinfectie bij een hond zijn:
- Schudden met de kop
- Krabben aan het oor
- Rode oren
- Warme oren
- Pus dat uit het oor komt
- Veel oorsmeer
- Pijn bij aanraking van het oor
Wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van een oorontsteking, dan is het belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken om verdere schade te voorkomen.
Je hond moet gewassen worden
Een hond komt veel met bacteriën en viezigheid in aanraking. Het dier ligt bijvoorbeeld weleens buiten in het gras of rent door de modder.
Deze viezigheid gaat in de vacht van de hond zitten en dit kan ervoor zorgen dat de hond naar zweetvoeten gaat ruiken. Het is dus belangrijk om een hond te wassen wanneer dat nodig is.
Wanneer je je hond gaat wassen, zorg er dan voor dat je altijd een hondenshampoo gebruikt. Gebruik nooit mensenshampoo of shampoo die bedoeld is voor andere dieren. Deze shampoos hebben namelijk een andere zuurgraad en dit kan leiden tot huidproblemen bij een hond.
Tot slot
Een hond kan naar zweetvoeten gaan ruiken door het zweten van de voetzooltjes. Dit is onschuldig en je hoeft dus niets te doen. Mocht de stank te erg worden, dan kan het verstandig zijn om de hulp van een dierenarts in te schakelen.
Komt de zweetvoetlucht niet van de pootjes vandaan, dan zijn er nog een aantal andere oorzaken mogelijk, zoals huidproblemen, anaalklierproblemen of een oorinfectie. Bij deze aandoeningen is het belangrijk om naar een dierenarts te gaan.