hond met vis in bek

Stinkt Je Hond Naar Vis? Dit Kan Het Betekenen

Het kan weleens voorkomen dat je hond niet zo lekker ruikt. Als je hond plotseling naar vis gaat stinken, dan zul je je vast afvragen waar deze lucht vandaan komt. Een hond hoort hier namelijk niet naar te ruiken.

Als een hond naar vis stinkt, dan kunnen hier een aantal redenen achter zitten. Een hond kan stinken naar vis door problemen met de anaalklieren. Een andere reden van de vislucht kan zijn dat de hond gewoon vies is en gewassen moet worden.

Hier lees je alles over het stinken naar vis bij honden en wat je eraan kunt doen.

Stinken Naar Vis Door Anaalklierproblemen

Als een hond naar vis stinkt, dan is de kans groot dat dit veroorzaakt wordt door problemen met de anaalklieren. Om te beginnen, is het handig om te weten wat de anaalklieren zijn en wat ze precies doen.

Wat Zijn Anaalklieren?

Anaalklieren zijn twee kleine zakjes die bij de sluitspier van de anus zitten. Anaalklieren worden dus ook wel anaalzakjes genoemd.

In deze zakjes zit een sterk ruikende vloeistof. Deze vloeistof wordt bij een hond gebruikt om de territorium af te bakenen. Ook kunnen honden doormiddel van deze vloeistof met elkaar communiceren. Elke hond heeft weer een andere geur en honden kunnen elkaar hierdoor herkennen.

Oorzaken Van Anaalklierproblemen

Helaas kunnen er weleens problemen ontstaan met de anaalklieren. De anaalklieren kunnen namelijk verstopt raken en hierdoor kunnen ze gaan ontsteken.

Wanneer de anaalklieren ontstoken raken, dan kan er dus een aparte geur bij je hond vandaan komen. Veel hondeneigenaren beschrijven deze geur als een vislucht. Andere mensen vinden het juist meer naar ijzer ruiken.

Normaalgesproken worden de anaalklieren vanzelf geleegd. Tijdens het ontlasten komt er druk te staan op de zakjes en hierdoor worden ze geleegd. Ook tijdens opwinding zoals spelen worden de anaalklieren geleegd.

Als een hond last heeft van diarree, dan komt er tijdens het ontlasten niet genoeg druk te staan op de anaalklieren. Hierdoor worden ze niet geleegd en dit kan een ontsteking veroorzaken.

Zachte ontlasting is niet de enige oorzaak van anaalklierproblemen. Andere oorzaken bestaan uit:

  • Wormbesmetting of darmproblemen
  • Het aanmaken van teveel anaalkliervocht
  • Een verandering van de samenstelling van het anaalkliervocht

Symptomen Van Anaalklierproblemen

Ontstoken anaalklieren kun je herkennen aan een aantal symptomen. Een symptoom die makkelijk te herkennen is, is de geur van je hond. Veel hondeneigenaren vinden de geur visachtig ruiken. Andere hondeneigenaren vinden deze lucht eerder naar ijzer of metaal ruiken.

Andere symptomen van anaalklierproblemen kunnen bestaan uit:

  • ‘’Sleetje rijden’’ om de jeuk te verlichten
  • Likken of bijten aan de anus/staart
  • Zichtbare wondjes of bultjes onder de anus

Wat Moet Ik Doen Bij Anaalklierproblemen Bij Mijn Hond?

Als je hond last heeft van zijn anaalklieren, dan is het verstandig om met je hond langs de dierenarts te gaan.

De dierenarts kan vervolgens de anaalklieren weer legen door deze uit te knijpen. Bij een grote ontsteking kan er antibiotica nodig zijn.

In sommige gevallen kan er ook een abces ontstaan rond de anaalklieren. Hier kan een operatie voor nodig zijn.

Je kunt de anaalklieren van je hond ook zelf uitknijpen, maar deze methode is erg afgeraden. Als je dit verkeerd doet, dan kun je de productie van het anaalklier-secretum (anaalkliervloeistof) stimuleren. Dit kan leiden tot extra geïrriteerde of ontstoken anaalklieren.

Laat het dus altijd aan een dierenarts over!

Anaalklierproblemen Voorkomen

Niet elke hond zal last krijgen van zijn anaalklieren. De ene hond zal hier eerder problemen mee ondervinden dan de andere. Er zijn wel dingen waar je op kunt letten om anaalklierproblemen te voorkomen.

Om anaalklierproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat je hond een vezelrijk dieet heeft. Vezels zorgen er namelijk voor dat de ontlasting wat harder wordt.

Harde ontlasting zorgt ervoor dat de anaalzakken gemakkelijker worden geleegd, en dit zal dus eventuele ontstekingen kunnen voorkomen.

hond die naar vis stinkt en gewassen moet worden

Je Hond Moet Gewassen Worden

Als de vislucht bij je hond niet veroorzaakt wordt door de anaalklieren, dan kan het betekenen dat je hond gewassen moet worden.

Net als mensen moeten honden weleens gewassen worden. Bij honden hoeft dit alleen wat minder vaak dan bij mensen.

Het is verstandig om je hond alleen te wassen wanneer hij vies ruikt of vies is geworden door bijvoorbeeld het wandelen in de modder.

Als je je hond te vaak wast, dan kan dit de natuurlijke beschermlaag van de hond aantasten. Was je hond dus niet te vaak en doe dit alleen als het echt nodig is.

Tijdens het wassen is het belangrijk om een goede hondenshampoo te gebruiken. Gebruikt dus nooit mensenshampoo! Mensenshampoo heeft een andere zuurgraad en dit kan de huid van de hond aantasten.

Tot Slot

Als je hond dus plotseling naar vis gaat stinken, dan is de kans groot dat er iets mis is met de anaalklieren van je hond. Als je hond last heeft van zijn anaalklieren, dan is het dus verstandig om even een dierenarts te bezoeken.

Als de stank niet van de anaalklieren komt, dan stinkt je hond waarschijnlijk naar vis omdat hij gewassen moet worden. Geef je hond dus even een bad met een goede hondenshampoo en het probleem zal verholpen moeten worden!