Het komt regelmatig voor dat een hond gaat stinken bij zijn staart. Deze geur wordt vaak omschreven als een vis- of ijzerlucht. Problemen met de anaalklieren zijn hier vaak de boosdoener.
Verstopte anaalklieren
Wanneer een hond stinkt bij zijn staart, dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door verstopte of ontstoken anaalklieren.
Wat zijn anaalklieren?
Anaalklieren zijn kleine zakjes die zich net onder het poepgat van de hond bevinden. In deze zakjes zit een sterk ruikende vloeistof.
De functie van de vloeistof is het afbakenen van territorium. De vloeistof komt uit de zakjes wanneer een hond aan het ontlasten is. De geur van de hond komt dus terecht op de ontlasting.
Dit zorgt dus voor het afbakenen van het territorium. Dit verklaart ook waarom honden zo graag aan ontlasting ruiken van andere honden.
De zakjes worden ook geleegd wanneer een hond speelt of wanneer een hond bang is. In sommige gevallen worden de zakjes niet goed geleegd. Dit kan komen bij slappe ontlasting. De druk van harde ontlasting zorgt er namelijk voor dat de zakjes geleegd worden.
Bij de zachte ontlasting gebeurt dit niet en kunnen de zakjes verstopt raken. Ook kan het verschillen per hond. Sommige honden hebben eenmaal vaker last van problemen met de anaalklieren.
Problemen met de anaalklieren herkennen
Wanneer een hond problemen heeft met zijn anaalklieren, dan is dit vaak goed te herkennen. Ten eerste zal de hond bij zijn staart gaan stinken. Sommige mensen beschrijven het als een ijzerlucht. Anderen zeggen juist dat het achterste van de hond naar vis stinkt.
Naast het stinken bij de staart, zijn er vaak nog een aantal symptomen merkbaar. Verstopte anaalklieren geven namelijk irritatie en jeuk. Dit kan leiden tot:
- Likken en bijten aan het achterwerk
- ‘’Sleetje rijden’’, dit is het achterwerk over de grond slepen om jeuk te verlichten
- Harde anaalklieren
Moet ik naar de dierenarts?
Wanneer je verstopte anaalklieren bij je hond opmerkt, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal deze kliertjes vervolgens uitknijpen.
Het is ook mogelijk om deze zelf uit te knijpen. Dit wordt echter niet aangeraden. Wanneer dit namelijk verkeerd gedaan wordt, kunnen de anaalklieren gekneusd raken of het kan een ontsteking opwekken. Het is dus verstandiger om dit door een professional te laten doen. Bij ontstoken anaalklieren is het altijd nodig om een dierenarts te bezoeken.
De behandeling van anaalklierproblemen
Wanneer de anaalklieren van de hond slechts verstopt zitten, dan zal de dierenarts deze eenvoudig uitknijpen. Door de zakjes uit te knijpen, wordt de vloeistof uit de anaalklieren verwijderd en is het probleem dus opgelost.
Wanneer de anaalklieren ontstoken zijn, dan kan het nodig zijn om antibiotica voor te schrijven aan de hond. In sommige gevallen kan het zelfs nodig zijn om de anaalklieren weg te halen, zodat er geen problemen meer kunnen ontstaan bij de anaalklieren.
De hond heeft een wasbeurt nodig
Als er niets mis is met de anaalklieren van de hond, dan kan de stank bij de staart betekenen dat de hond een wasbeurt nodig heeft.
Er kan bijvoorbeeld ontlasting in de haren rond de staart terechtkomen en dit kan wellicht de stank veroorzaken. Door de hond te wassen kan dit probleem snel opgelost worden.
Gebruik altijd een goede hondenshampoo voor het wassen van je hond en gebruik geen mensenshampoo of shampoo die bedoeld is voor andere dieren. Deze shampoos hebben namelijk een andere pH-waarde en dit kan huidproblemen bij de hond veroorzaken.
Hieronder volgen nog een aantal punten waar je op moet letten wanneer je je hond gaat wassen:
- Zorg ervoor dat alle shampoo uit de vacht wordt gespoeld. Wanneer er shampoo in de vacht blijft zitten na het wassen, kan het de huid gaan irriteren. Daarnaast kan de hond de shampoo van zijn vacht gaan likken en dit wil je ook niet.
- Pas op rond het gebied van de ogen van je hond. Zorg ervoor dat er geen shampoo in de ogen terechtkomt.
- Droog je hond goed af na het wassen. Als je de hond niet goed afdroogt, dan verhoogt dit de kans op huidklachten, vooral bij honden met een gevoelige huid. Een hondenhanddoek kan hierbij helpen. Ook kan het gebruiken van een föhn of waterblazer helpen bij het drogen van je hond.
- Maak het water niet te heet. Dit kan het namelijk oncomfortabel maken voor je hond. Maak het water natuurlijk ook niet weer te koud. Zorg ervoor dat het water aangenaam warm is.
Tot slot
Wanneer je hond bij zijn staart stinkt, dan wordt dit vaak veroorzaakt door problemen met de anaalklieren. Ze kunnen verstopt zitten of zelfs ontstoken zijn, en dit kan stank veroorzaken. Als je vermoedt dat je hond last heeft van zijn anaalklieren, ga dan naar een dierenarts toe.
De stank bij de staart kan natuurlijk ook betekenen dat de hond gewassen moet worden. In dit artikel staan een aantal was tips gegeven, zodat je weet waar je op moet letten tijdens het wassen van je hond.