hond die stinkt na het zwemmen

Dit Is Waarom Je Hond Stinkt Na Het Zwemmen

Veel honden houden ervan om te zwemmen. Helaas kan bij veel honden weleens de vacht gaan stinken na een duik in het water. Maar waarom gaat een hond hierdoor stinken en wat kun je doen om je hond weer lekker te gaan laten ruiken?

Een hond kan gaan stinken na het zwemmen, omdat er allerlei micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels zitten in de vacht van een hond. Wanneer de vacht nat wordt, dan komen de geuren van deze micro-organismen vrij, en kan je hond dus gaan stinken.

Hier lees je alles over een stinkende vacht bij honden na het zwemmen en wat je eraan kunt doen.

Waarom Stinkt Mijn Hond Na Het Zwemmen?

Alle dieren en mensen hebben micro-organismen op hun huid zitten, zoals bacteriën en schimmels. Deze micro-organismen kunnen een bepaalde geur afgeven. Deze geur is alleen niet merkbaar wanneer een hond droog is.

Wanneer de vacht van een hond, die vol zit met deze micro-organismen, in contact komt met water, dan kan de stinkende geur pas geroken worden. Dit veroorzaakt dus de geur van natte hond.

Sommige hondenrassen zullen meer gaan stinken na het zwemmen dan andere rassen. Vooral hondenrassen met een gerimpelde vacht lopen meer risico op een stinkende vacht na het zwemmen.

Dit komt omdat er vocht kan blijven zitten onder deze grote flappen huid. Het gevolg hiervan is dus dat een hond eerder gaat stinken. Voorbeelden van zulk soort honden zijn de Mopshond, Franse Bulldog en Shar-Pei.

Het is bij zulk soort honden belangrijk dat de vacht goed verzorgd wordt. Vooral onder de grote flappen huid is het van belang dat deze schoon en droog gehouden worden om stank te voorkomen.

hond die net heeft gezwommen en zichzelf afdroogt

Wat Kun Je Tegen De Stank Doen Bij Je Hond Na Het Zwemmen?

Als er een vieze lucht om je hond heen hangt na het zwemmen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de stank aan te pakken of te voorkomen.

Was Je Hond

De makkelijkste manier om je hond weer schoon te laten ruiken is door hem te wassen. Door je hond regelmatig te wassen, voorkom je dat bacteriën zich gaan ophopen in de vacht en dit kan dus voorkomen dat je hond gaat stinken na het zwemmen.

Zorg er wel voor dat je je hond wast met een goede hondenshampoo en niet met shampoo die bedoeld is voor mensen. Mensenshampoo heeft namelijk een andere zuurgraad en dit kan de huid van je hond aantasten. Let hier dus op en schaf een goede hondenshampoo aan.

Hoe vaak je hond gewassen moet worden, hangt af van de levensstijl van je hond. Ga je vaak naar het bos met je hond of rolt hij vaak in de modder? Dan moet je hond vaker gewassen worden dan wanneer je een hond hebt die vaak binnen zit.

Droog Je Hond Goed Af

Het is belangrijk dat je hond gelijk afgedroogd wordt nadat hij heeft gezwommen. Dit voorkomt namelijk dat je hond gaat stinken. Dit is alleen niet de enige reden. Als je hond niet goed afgedroogd wordt na het zwemmen, dan is het mogelijk dat hij huidproblemen kan krijgen.

Wanneer een hond nat wordt, is hij namelijk voor een lange tijd nat wanneer je hem niet opdroogt. Deze vocht kan samen met de lichaamswarmte ervoor zorgen dat de hond een ongebalanceerde gistopbouw krijgt. Honden die gevoelig zijn voor huidproblemen, kunnen hier dus last van krijgen.

Met een normale handdoek gaat dit alleen niet zo goed werken. De bovenste laag van de vacht zal hiermee namelijk alleen droog worden. De lagen hieronder zullen nog nat blijven en hierdoor zal de hond nog steeds gaan stinken.

Het is daarom aangeraden om een speciale hondenhanddoek te gebruiken. Een hondenhanddoek is namelijk gemaakt van een vocht absorberende stof en dit zorgt ervoor dat je hond volledig droog wordt na een duik in het water.

Je kunt er ook voor kiezen om je hond af te drogen met een hondenföhn of met een hondenbadjas.

Gebruik Hondenparfum

Heb je geen tijd om je hond te wassen en geeft hij een vieze lucht af na het zwemmen? Je kunt je hond dan ook even snel sprayen met een speciale hondenparfum.

Met deze spray zal je hond (tijdelijk) weer lekker te ruiken en zal hij dus niet meer naar natte hond gaan ruiken.

Houd Je Hond Getrimd

Als je de vacht van je hond goed bijhoudt, dan kan dit voorkomen dat je hond vies gaat ruiken na het zwemmen.

Borstel je hond dus regelmatig (afhankelijk van het type ras) en zorg ervoor dat hij netjes getrimd is.

Tot Slot

Het is dus normaal als je hond een beetje stinkt na het zwemmen. Dit komt door allerlei micro-organismen die in de vacht van je hond leven. Door het water is de geur van deze organismen merkbaar.

Als je de tips die in dit artikel staan beschreven goed door hebt gelezen, dan weet je dus wat je moet doen wanneer je hond stinkt na het zwemmen. Ook weet je nu waarschijnlijk hoe je de stank kunt voorkomen bij je hond!