spruitjes die een hond mag eten

Mag Een Hond Spruiten Eten? De Voor- en Nadelen Van Spruitjes

Spruiten: je moet er maar van houden. Bij mensen zijn de meningen verdeeld over deze groente. De meeste honden zullen er echter geen moeite mee hebben om spruiten te eten.

Maar niet elk ‘’mensenvoedsel’’ is eetbaar voor honden, en je vraagt je vast af of een hond wel spruitjes mag eten.

Honden mogen spruitjes eten, en de vitaminen en mineralen in deze groente bieden zelfs voordelen voor een hond. Geef je hond alleen niet te veel spruitjes, dit kan leiden tot maag- en darmklachten.

Mag een hond spruitjes eten?

Een hond kan veilig spruiten eten. Een hond kan voordelen bij het eten van spruiten hebben, maar ook nadelen. Deze nadelen komen vaak voor wanneer een hond te veel spruiten binnenkrijgt. Lees verder om meer te lezen over de voor- en nadelen van spruitjes.

Voordelen van spruitjes bij honden

We weten allemaal dat spruiten erg gezond zijn. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor honden.

Spruitjes bevatten vitamine K, dit helpt bij het stollen van bloed, bij de botgroei en het beschermt het hart. Ook bevatten spruiten andere belangrijke vitaminen, zoals vitamine C, A, B1 en B6.

Als laatste hebben spruiten veel antioxidanten en vezels. De antioxidanten zorgen voor een goede bloedcirculatie en werken ontstekingsremmend, en de vezels zijn weer goed voor het verteringsstelsel van de hond.

Zoals je kan lezen, zijn spruiten dus erg gezond voor honden.

Nadelen van spruiten bij honden

Helaas kan het eten van spruiten ook nadelen hebben voor een hond. Het eten van spruiten kan bij zowel mensen als honden leiden tot winderigheid. Dit komt door het stofje, genaamd isothiocyanaat. Bij een kleine hoeveelheid spruiten kan een hond hier al last van krijgen.

Gelukkig kan dit geen kwaad en gaat het vanzelf weer over. Krijgt je hond te veel spruiten binnen, dan kan dit leiden tot diarree en buikpijn. Geef je hond dus niet te veel en te vaak spruiten.

Spruiten zijn niet giftig voor een hond, dus als een hond last krijgt van winderigheid, buikpijn of diarree na het eten van spruiten, dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem wel contact op met een dierenarts wanneer je hond meerdere dagen last heeft van deze symptomen of als je hond andere vreemde verschijnselen heeft.

Spruiten bereiden voor je hond

Je kunt de spruiten het beste koken, stomen of bakken voor je hond. Geef je hond geen rauwe spruiten. Honden kunnen groenten namelijk moeilijk verteren, en spruiten zijn al moeilijk verteerbaar van zichzelf. Als je je hond rauwe spruiten voert, dan zal je hond dus moeite hebben met het verteren en dit kan leiden tot klachten.

Voeg nooit kruiden toe aan de spruiten. Honden proeven het verschil nauwelijks en sommige kruiden kunnen klachten geven aan de maag of darmen van een hond. Als je de spruiten bakt, probeer dit dan zonder of met zo min mogelijk olie te doen. Te veel olie kan ook weer leiden tot buikpijn bij een hond.

Als je hond nog nooit spruiten heeft gegeten, begin dan met één of een halve spruit, dit hangt af aan de grootte van je hond. Hieruit kun je bepalen of je hond er tegen kan.

Krijgt je hond last van diarree na het eten van één spruit, dan kun je het beter niet meer geven. Als je hond geen klachten heeft of alleen een beetje last heeft van winderigheid, dan kun je de groente wat vaker geven.

Conclusie

Spruiten zijn dus niet alleen goed voor mensen, maar ook voor honden. Als je de spruiten aan je hond voert met mate, dan kan dit veel gezondheidsvoordelen bieden. Geef je je hond te veel spruiten, dan kan dit leiden tot maag- en darmklachten.

Je kunt je hond dus veilig spruiten voeren, doe dit alleen met mate en doe het niet te vaak.