hond die niet meer kan springenj

Redenen Waarom Je Hond Niet Meer Kan Springen

Merk je de laatste tijd dat je hond niet meer goed of helemaal niet meer kan springen? Kan je hond bijvoorbeeld de bank niet meer op springen, of kan hij niet meer de auto in springen? Het is logisch dat je hierdoor een beetje bezorgd wordt over je trouwe viervoeter.

Als je hond niet meer kan springen, dan kan dit vele redenen hebben. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Blessures
 • Artrose
 • Ziekte
 • Rugpijn
 • Slechte ervaringen
 • Ouderdom

Redenen waarom je hond niet meer springt

Als je hond normaalgesproken zonder problemen op de bank en in de auto kan springen en dit plotseling niet meer kan, dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is.

Hieronder volgen een aantal redenen waarom je hond wellicht niet meer kan springen. Als je hond niet meer kan springen, dan is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts.

Blessures

Een blessure kan de reden zijn waarom je hond niet meer kan springen. Dit hoeft niet altijd een grote blessure te zijn. Je hond kan zich misschien verstapt hebben tijdens het rennen, of hij kan een spiertje verrekt hebben. Door deze pijn is je hond niet in staat om te springen.

Je kunt deze blessure opmerken door je hond in de gaten te houden. Je kan kijken of je hond mank loopt, of je kunt een bepaalde plek aanraken om te kijken of je hond ergens last van heeft.

Het kan natuurlijk ook een teken zijn van een grotere blessure, zoals een botbreuk of gescheurde spier. Omdat het lastig is om te bepalen of het om een grote of kleine blessure gaat, is het verstandig om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken.

Artrose

Artrose komt regelmatig voor bij honden en kan veel ongemak veroorzaken. Artrose is een ontsteking in de gewrichten die veroorzaakt wordt door slijtage. Artrose kan in elk gewricht voorkomen, maar komt het meest voor in de knieën, ellebogen, heupen, tenen en wervels.

Omdat artrose pijn kan veroorzaken, kan dit dus de reden zijn waarom je hond niet meer kan springen. Andere symptomen van artrose zijn:

 • Pijn bij het aanraken
 • Stijfheid
 • Langzaam lopen
 • Slecht humeur
 • Moeite met opstaan en liggen

Het is belangrijk om je hond naar een dierenarts te brengen, als je vermoedt dat hij lijdt aan artrose.

Ziekte

Veel ziektes kunnen ervoor zorgen dat je hond niet genoeg kracht meer heeft om te kunnen springen. Dit kan bijvoorbeeld kanker, botulisme of rabiës. Ze kunnen verlammingsverschijnselen geven, of ervoor zorgen dat je hond geen energie meer heeft. Dit kan ervoor zorgen dat je hond niet meer kan springen.

hond met rugpijn

Rugpijn

Als een hond niet meer kan springen, dan kan dit een teken zijn van rugproblemen, met name in de lage rug. Lage rugpijn komt veel voor bij honden. In veel gevallen wordt de rugpijn veroorzaakt door een slijtage van de tussenwervelschijf. Deze slijtage kan leiden tot een hernia.

Rugpijn kan leiden tot veel ongemak bij een hond. Veel hondeneigenaren hebben vaak niet in de gaten dat hun hond last heeft van rugpijn. Een hond met rugpijn heeft vaak moeite met lopen en springen. Sommige honden met rugpijn lopen met een bolle rug.

Bij rugpijn is het verstandig om snel een dierenarts in te schakelen. De dierenarts kan je hond dan pijnstillers voorschrijven of een passende behandeling uitvoeren.

Slechte ervaring

Misschien heeft je hond een slechte ervaring gehad met springen. Je hond kan bijvoorbeeld hard van het bed zijn gevallen, en hierdoor heeft hij een traumatische ervaring opgelopen. Je hond kan nu bang zijn voor hoogtes en durft nu niet meer te springen.

Als je denkt dat het gedrag wordt veroorzaakt door een slechte ervaring, dan is het alsnog verstandig om een dierenarts in te schakelen. Dit is belangrijk, omdat een hond in veel gevallen niet meer springt door pijn of een blessure. Het is van belang dat je deze oorzaken kunt uitsluiten.

Ouderdom

Een hond die op leeftijd is, zal meer moeite hebben met springen dan een hond die een stuk jonger is. De spieren zijn zwakker en de hond heeft een stuk minder kracht. Dit kan de reden zijn waarom je hond niet kan springen.

Als je hond oud is en niet meer kan springen, dan is het nog steeds belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. De kans is namelijk groot dat het gedrag veroorzaakt wordt door pijn.

Wat moet ik doen als mijn hond niet kan springen?

Als je hond plotseling niet meer op het bed of op de bank kan springen, is het van belang dat je altijd contact opneemt met een dierenarts. Niet kunnen springen is in veel gevallen een teken van pijn. Als je hond pijn heeft, dan is het fijn wanneer je op tijd hulp zoekt bij een dierenarts, zodat je hond niet te lang hoeft te lijden.

Tot slot

Als je hond niet kan springen, dan kunnen hier dus eindeloze redenen achter zitten. Het is dus belangrijk dat je altijd contact opneemt met een dierenarts wanneer je hond plotseling stopt met springen. De kans is namelijk groot dat je hond pijn heeft.