hond die een spons heeft gegeten

Mijn Hond Heeft Een Spons Gegeten: Wat Nu?

Sponzen komen in allerlei soorten en maten, en kunnen de mens helpen met veel verschillende dingen. Waar een spons niet voor bedoeld is, is om opgegeten te worden. Als je een hond hebt, dan kan dit helaas wel gebeuren.

Als je hond een klein stuk spons heeft gegeten, dan zal dit in de meeste gevallen weinig problemen opleveren. Heeft je hond echter een spons in zijn geheel opgegeten, dan kan er een obstructie of verstikking plaatsvinden. Ook schoonmaakmiddelen die op de spons hebben gezeten kunnen een risico zijn voor je hond.

Hier lees je de gevaren voor je hond bij het eten van een spons, en wat je kunt doen.

De gevaren van het eten van een spons voor honden

Het eten van een spons kan gevaar opleveren voor je hond. Bij een klein stukje spons hoef je je echter geen zorgen te maken.

Het gevaar hangt ook af van de grootte van de spons en de grootte van je hond. Heb je een kleine hond, dan kan dit eerder leiden tot een obstructie of verstikking dan wanneer je een grote hond hebt. Hetzelfde geldt voor de grootte van de spons.

Verstikking

Heeft je hond een groot stuk spons gegeten, of heeft hij hem in zijn geheel doorgeslikt, dan kan dit leiden tot verstikking. Vooral bij kleinere honden is dit een groter risico.

Als de spons vast komt te zitten in de keel van je hond, dan is het belangrijk om snel te handelen. Je hebt namelijk weinig tijd om naar de dierenarts te gaan. Je hond zal bij een verstikking de spons proberen uit te hoesten, kokhalzen en snakken naar adem. Mocht dit langer doorgaan, dan kan je hond zelfs flauwvallen.

Het eerste wat je kunt doen is proberen de spons uit de keel te halen met je vingers. Doe de bek van je hond open, en probeer de spons eruit te halen. Als dit niet lukt, dan kun je een stevige klap geven op de rug van je hond, tussen de schouderbladen. Mocht dit alsnog niet lukken, dan kun je nog je hond op de kop houden en schudden totdat de spons eruit valt.

Mocht al het bovenstaande niet lukken, dan kun je er nog voor kiezen om een Heimlich-greep uit te voeren. Dit kan namelijk niet alleen bij mensen, maar ook bij honden werkt deze greep. Als de spons eruit is, dan is het verstandig om alsnog een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan je hond dan controleren op eventuele schade die je hond heeft opgelopen.

Obstructie

Het eten van een spons kan een obstructie in de maag of darmen veroorzaken. Een spons neemt vocht op, dus het kan zijn dat de spons in de maag nog groter wordt en hierdoor de toevoer van voedingsstoffen blokkeert.

Symptomen van een obstructie bestaan uit:

  • Opgeblazen buik en buikpijn
  • Weinig tot geen ontlasting
  • Lusteloosheid
  • Braken
  • Geen eetlust
  • Koorts of een lage temperatuur

Bij het vermoeden van een obstructie, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een dierenarts bezoekt. Let er op dat deze symptomen later pas kunnen verschijnen, en dat het dus niet meteen zichtbaar is.

Giftige middelen

Sponzen worden vaak gebruikt om dingen schoon te maken, en hier worden schoonmaakmiddelen voor gebruikt. Vaak zullen er dus middelen in de spons blijven zitten wanneer je ermee klaar bent.

Als je hond de spons vervolgens opeet, dan krijgt hij dus deze chemische middelen binnen. Over het algemeen is een middel met een lage pH-waarde schadelijker voor een hond wanneer hij dit binnen krijgt. Een middel met een lage pH-waarde kan namelijk een irriterende werking hebben.

Ook het eten van bijvoorbeeld een make-up spons kan gevaarlijk zijn voor een hond. Make-up die achterblijft op de spons, kan namelijk ook giftig zijn voor een hond.

Als je hond een spons heeft gegeten, dan is het dus belangrijk om te achterhalen welke middelen er op deze spons hebben gezeten. Als je dit weet, dan kun je dit doorgeven aan de dierenarts. De dierenarts kan vervolgens beslissen of er een behandeling nodig is voor je hond of juist niet.

Laat je hond nooit braken na het eten van een spons. Door je hond te laten braken, kan de spons weer terechtkomen in de slokdarm van je hond. Als deze vervolgens vast komt te zitten, dan kan je hond stikken.

Daarnaast gaan door het braken de chemische middelen weer door de slokdarm heen, wat schade kan geven aan de slokdarm van je hond.

schoonmaakspons

Wat moet ik doen?

Als je hond een spons of ander voorwerp heeft ingeslikt, dan is het belangrijk om de komende dagen te kijken naar eventuele symptomen bij je hond. Mochten er symptomen optreden binnen minuten of enkele dagen na het eten van een spons, dan is het belangrijk om snel contact op te nemen met een dierenarts.

In het geval van een obstructie, zal de spons in veel gevallen operatief moeten worden verwijderd. Als je hier te lang mee wacht, dan kan je hond uiteindelijk overlijden.

Heeft je hond een spons met schoonmaakmiddelen of make-up resten gegeten? Bezoek dan een dierenarts en vertel welke middelen er op de spons hebben gezeten. De dierenarts kan vervolgens bepalen of je hond hulp nodig heeft.

Waarom eet mijn hond een spons?

Sommige honden eten gewoon alles en hebben er dus geen moeite mee om een spons door te slikken. Het kan zijn dat de spons een bepaalde geur heeft die je hond lekker vindt. Misschien zitten er nog etensresten aan, of heeft het een aparte geur.

Bij een puppy is de kans nog groter dat hij een spons eet. Puppy’s moeten de wereld nog ontdekken en zullen dus van alles opeten. Het is bij pups dus belangrijk dat je ze in de gaten houdt en dat je ervoor zorgt dat je puppy nergens bij kan.

Tot slot

Het eten van een spons kan dus een aantal gevaren met zich meebrengen. Zorg er dus altijd voor dat je hond geen toegang heeft tot soortgelijke voorwerpen. Voorkomen is namelijk het beste middel om je hond gezond te houden.

Mocht je twijfelen, dan is het altijd verstandig om een dierenarts te bezoeken.