hond kauwt op speelgoed

Waarom Sloopt Mijn Hond Al Zijn Speelgoed?

Het hebben van een hondenspeeltje is belangrijk voor je hond. Het voorkomt dat je hond zich gaat vervelen en op andere dingen gaat kauwen. Bovendien zijn kauwspeeltjes goed voor het hondengebit. Het voorkomt namelijk de vorming van tandplak en tandsteen.

Helaas gaan sommige speeltjes snel stuk. Je kent het wel: je geeft je hond een gloednieuw speeltje en binnen een dag is deze alweer stuk. Dit is niet alleen vervelend voor je portemonnee, het kan ook gevaarlijk zijn voor je hond. Je hond kan namelijk grote stukken van het speeltje inslikken.

Maar waarom maakt je hond zijn speeltjes eigenlijk kapot en is er een manier om dit gedrag tegen te gaan? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel!

Waarom sloopt mijn hond zijn speelgoed?

Er zijn een aantal redenen mogelijk waarom je hond zijn speelgoed sloopt. Dit kan komen door verveling en aangeleerd gedrag, maar ook omdat honden eenmaal roofdieren zijn en het leuk vinden om te doen.

Verveling

Wanneer je hond zich verveelt en zijn energie niet kwijt kan, dan kan je hond op dingen gaan kauwen om deze verveling tegen te gaan. De meeste honden weten dat ze niet op meubilair en schoenen mogen kauwen, dus in dit geval is het hondenspeeltje die het kauwen te verduren krijgt.

Probeer je hond dus genoeg te laten rennen, spelen en wandelen. Dit zal ervoor zorgen dat je hond geen extra energie meer over heeft en misschien zullen de hondenspeeltje het nu wel overleven.

Als je hond zijn speeltjes kapotmaakt wanneer het dier alleen gelaten wordt, dan kan het zijn dat je hond last heeft van verlatingsangst. Je hond moet zijn angst en stress kwijt en gaat dus het hondenspeeltje kapotbijten. Als je vermoedt dat je hond hier last van heeft, dan is het verstandig om een dierenarts of dierengedragskundige in te schakelen om je te helpen bij dit probleem.

Aangeleerd gedrag

Je kunt het niet ontkennen: het is schattig wanneer je hond bijt en schudt met een hondenspeeltje, helemaal wanneer het een puppy is. Elke keer wanneer je lacht bij dit gedrag en je hond aanmoedigt, dan denkt je hond dat het goed is om hardhandig met de speeltjes om te gaan.

Dit betekent niet dat je niet meer hoeft te spelen met je hond. Je kunt gewoon samen met je hond plezier hebben met het hondenspeeltje, haal het speeltje alleen weg wanneer je hond het probeert kapot te maken.

Honden zijn roofdieren

Honden hebben nou eenmaal een natuurlijk roofinstinct. Wanneer je een speeltje hebt die piept, dan wordt dit instinct geactiveerd en zal je hond zo hard mogelijk in het speeltje bijten en ermee schudden. Je hond wil dit speeltje eigenlijk gewoon doodmaken.

Let maar eens op wanneer er geen piepje in het speeltje meer zit. Je hond zal het speeltje gelijk een stuk minder interessant vinden, omdat het speeltje nu ‘dood’ is.

Het is leuk

Honden vinden het nou eenmaal leuk om een speeltje in duizend stukken te scheuren. Ze vinden het leuk om een doel te hebben en ergens voor te werken. Het kapot maken van een speeltje kan soms een uitdaging zijn, en dat vinden honden leuk. Ze zullen er dan ook alles aan doen om dit speeltje kapot te maken.

Kan het slopen van speelgoed gevaarlijk zijn?

Het is vervelend wanneer je hond zijn zoveelste speeltje weer in duizend stukken heeft gebeten. Je moet nu niet alleen een nieuw speeltje kopen, want je hebt nu ook een rotzooi in je huis die je kunt gaan opruimen.

Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn wanneer je hond zijn speeltje sloopt. Er kunnen bijvoorbeeld stukken plastic vast komen te zitten in de bek of keel van de hond. Ook kan het stuk speelgoed een darmobstructie veroorzaken, dit betekent dat de opening van de darmen wordt geblokkeerd door het speelgoed en hierdoor kan je hond geen voedingsstoffen opnemen.

Ga dus altijd naar de dierenarts als je hond een (groot) stuk speelgoed heeft opgegeten.

Hoe voorkom je dat je hond zijn speeltjes sloopt?

Het is niet alleen vervelend als je hond zijn speelgoed kapot maakt, zoals ik al eerder heb gezegd kan het ook gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat je hond zijn speeltjes sloopt. Er zijn een aantal manieren om dit te voorkomen.

Koop stevige hondenspeeltjes

Veel speeltjes die je kunt kopen zijn slap en zijn in een mum van tijd kapot. Gelukkig zijn er speeltjes die speciaal gemaakt zijn voor hardnekkige kauwers. Deze speeltjes zijn vaak gemaakt van een wat steviger materiaal en zijn niet zo gemakkelijk kapot te krijgen.

Natuurlijk is er wel een mogelijkheid dat het speeltje kapot gaat, want geen een speeltje is ‘onverwoestbaar’. Toch is het waarschijnlijker dat deze speeltjes het langer zullen overleven.

Wij hebben een lijst gemaakt met het beste onverwoestbare hondenspeelgoed. Bekijk deze lijst als je op zoek bent naar een stevig hondenspeeltje!

Denkspelletjes

Er zijn verschillende denkspelletjes te koop, hiermee kun je je hond een tijdje bezighouden. Een denkspelletje gaat verveling bij honden tegen en is goed voor zowel de lichamelijke als geestelijke gesteldheid. Dit kan dus ook voorkomen dat je hond een speeltje kapot gaat bijten uit verveling.

Houd toezicht

Houd je hond in de gaten en zorg ervoor dat je hond in jouw gezichtsveld blijft wanneer het dier met een speeltje aan het spelen is. Door dit te doen kun je ingrijpen wanneer je ziet dat je hond het speeltje kapot probeert te maken.

Ook wanneer je de hond alleen laat is het verstandig om de speeltjes weg te leggen. Laat eventueel alleen een stevig speeltje liggen waar je hond mee kan spelen (zorg er wel voor dat je hond deze echt niet kan slopen!).

Conclusie

Nu weet je dus de verschillende redenen waarom jouw hond al zijn speelgoed sloopt. Het komt namelijk door:

  • Verveling
  • Aangeleerd gedrag
  • Omdat honden roofdieren zijn
  • Honden vinden het leuk

Om dit te voorkomen, is het dus handig om te investeren in hondenspeeltjes die niet stuk te krijgen zijn en je hond mentaal stimuleren.

Door dit te doen voorkom je niet alleen dat je telkens nieuwe speeltjes moet kopen, maar je voorkomt ook eventuele medische problemen bij je hond.