Helaas komt het weleens voor dat een hond dingen gaat slopen. Vooral in de puppytijd is een hond geneigd om spullen te slopen.
Een object dat vaak kapot wordt gemaakt door een hond, dat is de hondenmand. De hond bijt, krabt en schudt de mand heen en weer. Het kan vervelend zijn als de mand hierdoor stuk gaat, want je moet nu dus weer een nieuwe gaan kopen.
Maar waarom sloopt een hond eigenlijk zijn mand en wat kun je er aan doen om dit te stoppen? Dat lees je allemaal hier.
Een hond kan zijn mand slopen om een aantal redenen. Vaak wordt het veroorzaakt door de afwezigheid van kauwspeelgoed of verveling. Ook kan stress en het aanmoedigen van het gedrag ervoor zorgen dat een hond zijn mand kapotbijt.
Waarom je hond zijn mand kapot maakt
Wanneer je hond zijn mand sloopt, dan zijn er een aantal redenen mogelijk voor dit gedrag. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen.
Er is niks om op te kauwen
Kauwen is normaal hondengedrag en is zelfs goed voor een hond. Wanneer een hond kauwt, komen er namelijk bepaalde stoffen vrij. Endorfine en dopamine zijn voorbeelden van zulke stoffen. Deze stoffen kunnen rustgevend en stressverlagend werken, en het kan een hond een goed gevoel geven.
Wanneer een hond thuis niks heeft om op te kauwen, dan kan het dus voorkomen dat hij op zijn mand gaat kauwen. Een mand is vaak zacht van structuur en dus fijn voor een hond om op te kauwen. Dit kan dus een reden zijn dat je hond telkens zijn mand aan het slopen is.
Verveling of stress
Een hond die zich verveelt kan vaak ongewenst gedrag gaan vertonen. Omdat de hond zich gedurende de dag verveelt, dan gaat hij op zoek naar dingen die hem bezig kunnen houden.
Vaak kan deze verveling resulteren in kauwen op spullen. Niet alleen de hondenmand, maar ook andere voorwerpen, zoals schoenen of kleding.
Stress kan hetzelfde effect geven bij een hond. Een hond met stress gaat vaak kauwen, omdat kauwen een stressverlagende werking heeft.
Deze stress kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na een verhuizing of door het verliezen van een baasje. Ook kan verveling uiteindelijk leiden tot stress.
Je moedigt het aan
Een hond kan ook zijn mand kapot maken, omdat het gedrag wordt aangemoedigd. Bijt je hond in zijn mand en speel je gerust mee door aan de mand te trekken, dan moedig je dit gedrag aan. Je hond gaat hierdoor denken dat het een spelletje is en kan de mand dus als speeltje gaan zien. Hierdoor zal hij telkens in de mand gaan bijten.
Ook als je je hond ineens heel veel aandacht geeft wanneer hij zijn mand sloopt, dan kan je hond gaan denken dat het gedrag wat hij vertoont goed is.
Voorkomen dat je hond zijn mand sloopt
Als je hond zijn mand telkens sloopt, dan moet je iets gaan doen om dit te voorkomen. Maar hoe voorkom je dit gedrag eigenlijk? Geen zorgen, hieronder lees je een aantal manieren om dit vervelende gedrag aan te pakken.

Kauwspeelgoed
Zorg ervoor dat er genoeg kauwspeelgoed in huis is voor je hond. Dit kauwspeelgoed kan ervoor zorgen dat je hond op het speelgoed gaat kauwen, in plaats van zijn mand. In plaats van kauwspeelgoed kun je natuurlijk ook kauwbotten gebruiken.
Bovendien heeft kauwspeelgoed nog een ander voordeel: het zorgt voor de reiniging van het hondengebit. Wanneer een hond namelijk kauwt, dan wordt er tandplak van het gebit geschraapt en wordt het tandvlees gemasseerd.
Natuurlijk is het hebben van kauwspeelgoed niet genoeg voor een gezond hondengebit. Je moet het gebit regelmatig poetsen.
Wanneer je kauwspeelgoed aanschaft, is het van belang dat je speelgoed aanschaft die van goede kwaliteit is. Veel hondenspeelgoed gaat namelijk snel stuk. Dit is niet alleen vervelend voor je portemonnee, maar het kan er voor zorgen dat je hond de stukken van het speelgoed inslikt.
Een paar voorbeelden van goed kauwspeelgoed voor honden:
Ga verveling tegen
Een belangrijke reden voor het slopen van de hondenmand is verveling. Als je hond niet genoeg beweging krijgt gedurende de dag, dan is de kans groot dat hij zich gaat vervelen en kan hij dus zijn mand gaan slopen.
Zorg er dus voor dat je hond voldoende beweging krijgt. Laat je hond dus een aantal keer per dag uit en zorg af en toe voor een speelmoment. Hoeveel beweging je hond nodig heeft, hangt af van de hond die je hebt. Een herdershond heeft bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan een Chihuahua.
Een hond moet niet alleen fysiek gestimuleerd worden, maar ook mentale stimulatie bij een hond is erg belangrijk. Een hond die voldoende beweging krijgt, kan zich dus alsnog gaan vervelen.
Hieronder volgen een aantal voorbeelden over hoe je een hond mentaal kunt stimueren.
- Leer je hond een nieuw trucje
- Speel zoekspelletjes
- Maak gebruik van denkspelletjes voor honden
- Verander de wandelroute
- Laat je hond met andere honden spelen
Stop met aanmoedigen
Als je in het verleden het gedrag hebt aangemoedigd, dan moet je dit dus gaan stoppen. Wanneer je hond in zijn mand bijt, speel dan niet mee, maar maak hem duidelijk dat het niet mag.
Natuurlijk moet je een hond niet straffen met geweld of iets dergelijks. Verhef je stem en laat zien dat zijn gedrag niet geoorloofd is. Wanneer je hond stopt met het bijten in zijn mand, dan kun je hem belonen met een koekje.
Het kan natuurlijk wel even duren voordat je hond doorheeft dat hij niet zijn mand mag slopen. Het is vooral lastig om af te leren als je hond niet beter weet. Probeer het vol te houden en probeer om consistent te zijn, dan zal het moeten goedkomen.
Schaf een stevige hondenmand aan
Als je alles geprobeerd hebt maar je hond blijft alsnog zijn mand slopen, dan kun je er ook voor kiezen om een hondenmand aan te schaffen die niet kapot te krijgen is. Hierdoor kan je hond in zijn mand blijven bijten, maar zal de mand niet kapot gaan en dit scheelt je dus geld.
Een voorbeeld van zo’n hondenmand is deze hondenmand van Snobbs. Voor een stevigere hondenman betaal je misschien wel wat meer, maar het is het zeker waard als je een hond hebt die zijn mand probeert te slopen.
Tot slot
Er zijn dus een aantal redenen mogelijk wanneer je hond zijn mand sloopt. Het gedrag wordt het vaakst veroorzaakt door de afwezigheid van kauwspeelgoed, stress of verveling. Wanneer je deze problemen aanpakt, dan zal het gedrag dus moeten stoppen.
Heb je alles geprobeerd, maar niks werkt? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een stevige hondenmand aan te schaffen. Het is natuurlijk ook mogelijk om een hondengedragskundige in te schakelen om het gedrag aan te pakken.