hond slaapt met ogen open

Waarom slaapt mijn hond met zijn ogen open?

Als je zelf een hond hebt, kan het vast wel eens zijn dat je hond met zijn ogen open slaapt. Het lijkt dan dat je hond wakker is, maar zodra je dichterbij komt kom je erachter dat je hond in diepe slaap is.

Slapen met open ogen is heel normaal bij honden en zorgt niet voor oogproblemen. In sommige gevallen kan het slapen met open ogen het gevolg zijn van een medische aandoening.

Als je jezelf afvraagt waarom honden soms met hun ogen open slapen, dan ben je bij het juiste artikel beland!

Waarom slaapt mijn hond met zijn ogen open?

Het is normaal voor honden om met hun ogen open te slapen. Meestal is dan alleen het oogwit van de hond zichtbaar. Dit is een natuurlijk defensiemechanisme van honden. Omdat de ogen open zijn lijkt het dat je hond wakker is, hierdoor zullen roofdieren ze eerder met rust laten. Dit is eigenlijk alleen handig voor honden in het wild, dus jouw eigen hond thuis heeft hier niet heel veel baat bij.

Er zijn ook honden die hun ogen tijdens de slaap niet volledig kunnen sluiten, waardoor de ogen open blijven staan. Deze honden kunnen hun gezichtspieren niet controleren in hun slaap. Dit komt vooral voor bij rassen met korte snuiten, zoals mopshonden, Engelse bulldogs en shih tzus, maar het kan ook bij andere honden voorkomen. De medische benaming voor dit is lagophthalmos.

Door lagophthalmos kunnen de ogen van je hond uitdrogen en dit kan leiden tot oogproblemen zoals roodheid of irritatie van het oog. Als je hond hier last van heeft, neem dan contact op met de dierenarts. In overleg met de dierenarts kun je dan het probleem aanpakken.

Het derde ooglid

Je zult vast wel denken dat de ogen van je hond droog en geïrriteerd worden wanneer hij met zijn ogen open slaapt. Als wij onze ogen namelijk te lang open houden, dan gaat het zeer doen en moet je toch echt gaan knipperen. Gelukkig zal het in vele gevallen geen problemen opleveren voor de ogen van je hond. Honden hebben namelijk een derde ooglid.

Het derde ooglid is een vlies gemaakt van bindweefsel wat zich in de ooghoek bevindt aan de neuszijde. Wanneer het lichaam denkt dat het oog gevaar kan lopen, dan komt het derde ooglid tevoorschijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je hond een tik krijgt in de buurt van het oog, of wanneer de hond dus aan het slapen is met zijn ogen open.

Daarnaast houdt het derde ooglid het oog goed vochtig. Het derde oog is verantwoordelijk voor 40% van de geproduceerde traanvocht bij een hond. Ook verwijdert het ooglid stof en andere viezigheid uit het oog.

Moet ik mijn hond wakker maken?

Je kent vast wel het gezegde ‘’geen slapende honden wakker maken’’. Honden in diepe slaap kunnen wel eens uit schrik gaan bijten als ze wakker worden gemaakt. Zelfs bij de liefste honden die nooit wat kwaad doen, kan dit gebeuren.

Het is begrijpelijk als je je hond even wakker wil maken wanneer hij met zijn ogen open slaapt, om te kijken of alles wel goed gaat. Probeer dit dan niet met je hand te doen, maar maak je hond zachtjes wakker met je stem. Zo wordt je hond rustig wakker en is er ook geen kans dat hij in je hand zal happen.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

In een aantal gevallen kan het slapen met open ogen het gevolg zijn van een onderliggend probleem. Deze aandoeningen hebben een aantal symptomen waar je nog meer naar kan kijken.

Narcolepsie

Honden kunnen last hebben van narcolepsie. Narcolepsie is een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij je hond onverwachts in slaap kan vallen of tijdelijk verlamd raakt. Dit gebeurt heel onverwachts, dus kan tijdens het rennen of spelen gebeuren.

Het plotselinge in slaap vallen kan lijken op een beroerte, en het kan zijn dat je hond zijn ogen nog open heeft door het snelle wisselen van wakker zijn en in slaap vallen. Het kan ook nog voor komen dat je hond hierbij zijn spieren samentrekt.

Hondeneigenaren die honden hebben met deze aandoening moeten vaak de inrichting van hun huis aanpassen, zodat de hond zichzelf niet kan bezeren tijdens het plotselinge in slaap vallen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door scherpe hoeken af te plakken of door trappen ontoegankelijk te maken voor de hond.

Narcolepsie is helaas een ongeneselijke aandoening. Met medicijnen kan de frequentie van de aanvallen wel beperkt worden.

Epilepsie

Net zoals bij mensen is epilepsie een voorkomende aandoening bij honden. Dit is eigenlijk een soort storing in de hersenen, waarbij een overmatige ontlading van hersencellen voor een kortsluiting zorgt. Dit resulteert in een epileptische aanval.

Tijdens een epileptische aanval zal een hond hevige krampen krijgen over het hele lichaam en zijn bewustzijn verliezen. Tijdens deze aanval is het mogelijk dat de ogen van de hond open blijven.

Raak je hond niet aan en laat hem met rust wanneer hij een epileptische aanval krijgt. Je hond kan je gaan bijten zonder dat hij dat door heeft. Duurt een aanval langer dan 10 minuten? Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts!

Gelukkig is het makkelijk te onderscheiden wanneer je hond een epileptische aanval heeft of wanneer hij aan het dromen is. Tijdens het dromen kunnen honden ook flink gaan bewegen, maar bij een epileptische aanval vertoont een hond ook nog symptomen zoals schuimbekken, piepen, en verlies van urine of ontlasting.

De meeste honden kunnen een goed en gelukkig leven leiden met epilepsie. Als je hond epilepsie heeft, ga dan naar de dierenarts. Je dierenarts kan je voorzien van meer informatie over deze aandoening en kan je voorzien van eventuele medicijnen om de frequentie van de aanvallen te verminderen.

Conclusie

Het slapen met geopende ogen bij honden komt vaak voor en is heel normaal. In veel gevallen zal het dan ook niet voor problemen zorgen.

Soms kan het slapen met open ogen het gevolg zijn van een onderliggende aandoening, zoals narcolepsie of epilepsie. In dit geval moet je even contact opnemen met de dierenarts.