hond die langs een houten muur schuurt

Waarom Schuurt Mijn Hond Langs De Muur?

Het komt weleens voor dat een hond langs de muur schuurt. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn wanneer het een enkele keer gebeurt. Wanneer het gedrag regelmatig voorkomt, dan kan dit een teken zijn van een probleem.

Waarom schuurt een hond langs de muur? Wanneer een hond langs de muur schuurt, kan dit een aantal dingen betekenen. Het kan betekenen dat een hond jeuk heeft of omdat hij zijn geur wil achterlaten. Ook kan het betekenen dat een hond stress heeft. Bij een enkele keer hoeft er niks aan de hand te zijn. Het is alleen een probleem wanneer een hond constant langs de muur schuurt.

Je hond heeft jeuk

Het kan zijn dat je hond langs de muur schuurt, omdat hij jeuk heeft. Een hond kan niet overal bij met zijn poten en als hij dus jeukt heeft, dan kan hij de muur gebruiken om te krabben.

Als dit af en toe gebeurt, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Net als ons kan een hond af en toe ergens jeuk hebben. Wanneer het schuren langs de muur constant gebeurt, dan kan dit wel een probleem zijn. Hieronder lees je wat er aan de hand kan zijn als je hond constant jeuk heeft.

Allergie

Allergieën kunnen hevige jeuk geven bij honden. De volgende allergieën zijn mogelijk bij een hond:

  • Omgevingsallergie (atopie) – Hierbij is een hond allergisch voor dingen uit de omgeving, zoals pollen of grassen.
  • Voedselallergie – Bij deze allergie is een hond allergisch voor een bepaald ingrediënt in het voer, zoals kip of granen.
  • Contactallergie – Dit is een allergie die ontstaat na het in aanraking komen met een bepaalde stof, zoals een schoonmaakmiddel. Ook medicijnen kunnen hiervoor zorgen.
  • Vlooienallergie – Bij deze allergie is een hond allergisch voor vlooien. Een enkele vlooienbeet kan hierbij al voor hevige jeuk zorgen.

Parasieten

Verschillende parasieten kunnen ervoor zorgen dat er jeuk ontstaat bij een hond. De belangrijkste parasieten zijn in dit geval vlooien en mijten.

Honden kunnen vlooien oplopen wanneer ze met andere honden in contact komen. Vaak kun je vlooien bij een hond opmerken, door te kijken naar de uitwerpselen van de vlooien. Vlooien laten namelijk hun uitwerpselen achter in de vacht van een hond. Dit zijn kleine zwarte korreltjes.

Ook kan een hond door mijten erg veel jeuk gaan krijgen. In sommige gevallen kan er een allergische reactie optreden, waardoor er nog meer jeuk ontstaat. De dierenarts moet een aftreksel van de huid halen, om de mijten te kunnen ontdekken.

Ontsteking van de huid

Ook kan een ontsteking van de huid ervoor zorgen dat een hond veel jeuk gaat krijgen. Vaak wordt dit veroorzaakt door een bacterie, maar het kan ook veroorzaakt worden door een gist.

Symptomen van een huidinfectie bij de hond kunnen bestaan uit:

  • Jeuk
  • Kale plekken
  • Schilfers in de huid
  • Korstjes
  • Een rode, vette huid
  • Stinkende vacht
hond die zichzelf krabt omdat hij jeuk heeft


Je hond wil zijn geur achterlaten

Als je hond langs de muur schuurt, dan hoeft het niet altijd te betekenen dat je hond jeuk heeft. Het kan namelijk ook betekenen dat je hond zijn geur aan de muur wil achterlaten.

Wanneer een hond namelijk langs de muur schuurt, dan blijft er een beetje van zijn lucht aan de muur zitten. Hierdoor kan een hond zijn territorium afbakenen. Je kunt het een beetje vergelijken met het kleine beetjes plassen op verschillende plekken wanneer je je hond aan het uitlaten bent.

Je hond heeft stress

Als je hond constant langs de muur schuurt, dan kan het ook betekenen dat je hond stress heeft. Wanneer een hond stress heeft of zich angstig voelt, kan hij namelijk bepaalde handelingen gaan herhalen.

Deze stress kan veel verschillende oorzaken hebben. Een hond kan bijvoorbeeld stress krijgen na een verhuizing, of een hond kan stress krijgen van harde geluiden buiten, zoals vuurwerk. Om het gedrag aan te pakken, moet je dus eerst de oorzaak van de stress gaan achterhalen.

Mijn hond schuurt langs de muur, moet ik naar de dierenarts?

Als je hond af en toe langs de muur schuurt, dan kan dit geen kwaad. Waarschijnlijk heeft je hond jeuk of wil hij zijn territorium afbakenen. Wanneer je hond elke dag langs de muur aan het schuren is, dan is het een ander verhaal.

Als je hond constant langs de muur loopt en veel aan het krabben is, dan heeft je hond waarschijnlijk last van jeuk.

Ga eerst even na of je hond vlooien heeft. Dit kun je zien door naar zwarte korreltjes in de vacht te kijken. Merk je op dat je hond vlooien heeft en heeft hij naast de jeuk niet veel klachten?

Dan kun je het gemakkelijk verhelpen met een antivlooienmiddel. Na een aantal dagen zullen de vlooien en dus ook de jeuk moeten weggaan.

Vermoedt je dat het probleem wordt veroorzaakt door een allergie, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan je hond vervolgens verder helpen en kan achterhalen waar je hond allergisch voor is.

Ook bij hevige symptomen, zoals korsten, kale plekken of een stinkende vacht is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.

Wordt het schuren langs de muur veroorzaakt door stress, dan moet je de oorzaak van de stress gaan aanpakken. Lukt dit niet, dan kan het wellicht helpen om een dierengedragskundige in te schakelen.

Tot slot

Als je hond langs de muur schuurt, dan komt dit waarschijnlijk omdat hij jeuk heeft. Gebeurt dit een enkele keer, dan is dit geen probleem. Gebeurt dit constant, dan moet je even kijken wat de oorzaak is van de jeuk bij je hond.

Ook kan een hond langs de muur schuren omdat hij zijn geur wil achterlaten of omdat hij stress heeft. Het is verstandig om een dierenarts in te schakelen wanneer je vermoedt dat de jeuk wordt veroorzaakt door een allergie.

Ook bij hevige huid- en vachtproblemen, zoals korsten, kale plekken of een stinkende vacht, is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.