hond beweegt in slaap

Dit Is Waarom Honden Schokken En Bewegen In Hun Slaap

Als een hond schokt en beweegt in zijn slaap, dan kunnen sommige hondeneigenaren een beetje ongerust raken. Het ziet er namelijk een beetje vreemd uit en het lijkt of er iets mis is met de hond.

De bewegingen kunnen bestaan uit het bewegen van de poten, oogleden of trillen van het lichaam. Een hond kan ook geluid maken in zijn slaap. Gelukkig hoef je je in veel gevallen geen zorgen te maken. Het is namelijk volkomen normaal als een hond dit doet in zijn slaap.

Een hond schokt en beweegt in zijn slaap, omdat hij aan het dromen is. Dit gebeurt met name tijdens de REM slaap. De schokken en bewegingen die de hond maakt, zijn een teken dat hij in zijn droom ook aan het bewegen is.


Dit is waarom een hond in zijn slaap beweegt

Uit onderzoek blijkt dat honden net als mensen kunnen dromen in hun slaap. Na ongeveer 10 minuten komen honden al in hun REM (Rapid Eye Movement) slaap. Hier slaapt een hond het diepst en krijgt hij het meeste rust. Tijdens deze REM-slaap droomt een hond over de gebeurtenissen van de dag en over wat hij heeft meegemaakt.

Tijdens deze dromen is de hond dus aan het rennen, spelen en vluchten. Tijdens deze dromen is het dus mogelijk dat een hond gaat bewegen en schokken in zijn slaap.

Je kunt het vaak merken als een hond aan het dromen is. De poten en oogleden gaan bewegen, en de hond kan gaan trillen. Een hond kan zelfs gaan blaffen of piepen in zijn slaap. Dit duurt meestal rond de 30 seconden.

De REM-slaap van een hond is veel korter dan bij mensen. Een mens spendeert ongeveer 25% van zijn slaap in de REM-periode. Een hond doet dit maar voor 10%. Een hond komt sneller in zijn REM-slaap en deze duurt dus ook korter. Dit is de reden waarom een hond uitgerust kan zijn van veel korte dutjes.

Sommige honden bewegen meer in hun slaap dan anderen. Vooral puppy’s en oudere honden schokken en bewegen meer in hun slaap.

Bewegen in de slaap: een teken van epilepsie?

Helaas kan het bewegen in de slaap in sommige gevallen betekenen dat er iets mis is met een hond. Als het bewegen in de slaap meer dan 30 seconden lang aan één stuk doorgaat, en als de bewegingen erg hevig zijn, dan kan dit een teken zijn van een epileptische aanval.

Een epileptische aanval gebeurt vaker wanneer een hond wakker is, maar het kan dus ook gebeuren in de slaap van een hond. De symptomen van een epileptische aanval bestaan uit:

  • (Hevige) spiertrekkingen
  • Grommen, blaffen of piepen
  • Klapperende kaken
  • Veel speekselen en/of schuim rond de bek
  • Verlies van urine of ontlasting

Een epileptische aanval is niet te stoppen bij een hond, dus je moet rustig afwachten tot de aanval voorbij is. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen.

Het is ten eerste belangrijk dat je je hond niet aanraakt. Het kan namelijk gebeuren dat een hond tijdens een epileptische aanval naar zijn baasje hapt. Daarnaast kun je een aantal meubels aan de kant schuiven, zodat je hond zich niet bezeert.

Kijk tijdens de aanval naar de verschijnselen en noteer hoelang de aanval duurt. Mocht de aanval langer dan 10 minuten duren, dan is het belangrijk om een dierenarts te bellen.

Zodra de aanval voorbij is, ga dan even naar de dierenarts. De dierenarts kan je hond dan verder helpen om de risico’s op een aanval in de toekomst te verminderen.

hond die schokt in zijn slaap

Heeft je hond een nachtmerrie?

Net als mensen, kunnen honden goede dromen hebben, maar ze kunnen ook nachtmerries hebben. Een hond die schokt in zijn slaap en zachte geluidjes maakt, heeft waarschijnlijk geen nachtmerrie. Een hond die hard gromt, blaft of piept in zijn slaap, kan wel last hebben van een nachtmerrie.

De nachtmerrie kan bestaan uit een negatieve ervaring die een hond heeft meegemaakt. Is je hond in het verleden aangevallen door een andere hond, dan kan het zijn dat je hond hierover een nachtmerrie heeft.

Probeer een dromende hond nooit wakker te maken. Er is namelijk een mogelijkheid dat een hond onbewust naar je toe hapt wanneer je hem wakker maakt uit zijn droom. Als je hem toch echt wakker wil maken, roep dan zijn naam en houd afstand, zodat je niet gebeten kan worden.

Tot slot

Als je hond de volgende keer stuiptrekkingen heeft in zijn slaap, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Je hond is gewoon aan het dromen en deze bewegingen zijn heel normaal.

Mochten de bewegingen hevig en lang zijn, dan moet je kijken of je hond andere symptomen heeft van een epileptische aanval. Als dit het geval is, dan hoop ik nu dat je weet wat je moet doen!