hond heeft satéprikker gegeten

Mijn hond heeft een satéprikker gegeten, wat moet ik doen?

Het is heerlijk om met lekker weer te barbecueën. Vaak wordt er veel vlees gegeten, en hierbij worden satéstokjes gebruikt. Als je niet goed uitkijkt en deze satéprikkers laat slingeren, dan kan je hond deze inslikken en dit kan nare gevolgen met zich meebrengen. Het is dus belangrijk om deze prikkers uit de buurt van je hond te houden.

Als je hond een satéprikker doorgeslikt heeft, dan is het van groot belang dat je gelijk de dierenarts belt. Een satéprikker kan erg gevaarlijk zijn voor een hond en de dierenarts kan je voorzien van het beste advies. Dit geldt ook voor tandenstokers en cocktailprikkers. Probeer deze dus zo ver mogelijk bij je hond uit de buurt te houden.

Gevolgen van het eten van een satéprikker

De meeste mensen weten dat het slecht is als je hond een satéprikker of tandenstoker heeft doorgeslikt. Scherpe objecten zijn erg gevaarlijk wanneer een hond deze inslikt. Het is dus belangrijk om de dierenarts te bellen (of bezoeken).

Het doorslikken van een satéprikker is gevaarlijk, omdat de scherpe punt vitale organen kunnen doorboren. Als de maag of darmen doorboord worden, dan kan dit levensgevaarlijk zijn voor je hond. Er kunnen namelijk nare infecties ontstaan en dit moet snel behandeld worden.

De kleinste tandenstoker of cocktailprikker kan al gevaarlijk zijn voor een hond. Als je een grote hond hebt die een tandenstoker door heeft geslikt, betekent dit dus niet dat er niks aan de hand is. De tandenstoker kan alsnog de maag of darmen van de hond perforeren.

Er is ook een kans dat je hond stikt in een satéprikker of tandenstoker. De prikker blijft dan vastzitten in de keel en gaat er niet uit. Kleinere honden lopen een groter risico op verstikking, het ligt natuurlijk ook aan de grootte van het scherpe object.

Symptomen

Wanneer je hond een satéprikker heeft doorgeslikt, dan kun je beter niet wachten tot je hond symptomen heeft. Je kunt het beste altijd naar de dierenarts gaan. Je hond kan de volgende symptomen hebben na het doorslikken van een scherp object:

  • Braken
  • Weinig eetlust
  • Vreemde houding (bijvoorbeeld een bolle rug)
  • Bloed in braaksel of ontlasting
  • Koorts
  • Bleek tandvlees

Wat je wel en niet moet doen

Als je hond een satéprikker heeft opgegeten, ga dan altijd naar de dierenarts of bel voor advies. Er zijn ook een aantal dingen die je wel en niet moet doen:

Niet laten braken

Mensen laten hun hond weleens braken wanneer ze een vreemd voorwerp hebben doorgeslikt. Dit mag absoluut niet wanneer je hond een satéprikker heeft opgegeten.

Als je je hond laat braken, dan gaat dit scherpe stokje langs de slokdarm en dit kan nog meer schade veroorzaken en het stokje kan vast komen te zitten. Ook zal door het braken de maag samentrekken. Dit kan ervoor zorgen dat de maag doorboord wordt door het stokje. Laat je hond dus nooit braken!

Beweeg je hond niet te veel

Het is belangrijk dat je je hond niet te veel beweegt na het eten van een scherp voorwerp. Door veel te bewegen kunnen de scherpe puntjes interne schade aanrichten. Probeer je hond dus in dezelfde houding te houden. Ook als je je hond optilt, probeer je handen dan niet in de maag te zetten maar til je hond op vlak achter de voorpoten.

Brood eten

Sommige mensen beweren dat je brood moet voeren aan je hond na het eten van een scherp voorwerp. Het idee is dat het brood om de scherpe randen heen gaat zitten, wat de maag en darmen van je hond beschermt. Echter is deze methode niet bewezen. Doe dit dus ook nooit zonder toestemming van je dierenarts.

Voorkomen dat je hond prikkers eet

Het is van belang dat je hond niet bij de satéprikkers of andere prikkers in de buurt kan komen. Vooral bij een barbecue is dit belangrijk. Bij een barbecue komen vaak veel mensen samen en het komt regelmatig voor dat deze mensen de satéprikkers laten slingeren.

Ook tijdens verjaardagen maakt men weleens gebruik van cocktailprikkers, bijvoorbeeld om de kaas en worstjes van tafel te pakken.

Een hond ruikt natuurlijk het voedsel dat aan de prikkers heeft gezeten en de kans is groot dat je hond denkt dat hij dit kan eten. Maak dus duidelijke afspraken met de gasten, zodat niemand zijn stokjes laat slingeren en zorg dat er geen honden bij kunnen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor tandenstokers en andere scherpe objecten die je hond kan doorslikken.

Behandeling

Het is belangrijk dat je snel handelt wanneer je hond een satéprikker te pakken heeft gehad. Als je snel bent, dan kan het stokje nog uit de maag gehaald worden door de dierenarts. Dit kan doormiddel van endoscopie of door een operatie.

Endoscopie

Een endoscoop is een instrument waarmee een dierenarts in het lichaam van het dier kan kijken. Aan dit instrument zit een camera en een tangetje. Door de endoscoop via de keel in de maag te brengen, kan de dierenarts het stokje vinden in de maag en met het tangetje eruit halen.

Als dit snel gebeurt, dan kan je eventuele schade voorkomen bij je hond.

Operatie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Via het opensnijden van de buik zal de dierenarts de satéprikker kunnen verwijderen. Een operatie wordt ingezet wanneer de prikker te ver zit en de endoscoop er niet bij kan.

Dit is een grote operatie en brengt natuurlijk wat gevaren met zich mee.

Wachten

Je dierenarts kan ook beslissen om te wachten. In veel gevallen kan de satéprikker of tandenstoker veilig door de organen heengaan. De stoker zal het lichaam van je hond in dit geval verlaten via de ontlasting. Dit kan natuurlijk risicovol zijn, want er bestaat een kans dat de tandenstoker de maag of darmen van je hond perforeert.

Tot slot

Bel dus altijd de dierenarts en voer geen dingen uit zonder overleg met je dierenarts. Als je snel handelt, dan kun je de meeste schade voorkomen.

Het allerbelangrijkste is om te voorkomen dat je hond een scherp voorwerp doorslikt. Houd je hond dus goed in de gaten en houd satéprikkers, tandenstokers, cocktailprikkers en andere gevaarlijke voorwerpen uit de buurt van je hond.