hond zonder water

Moet een hond ‘s nachts water hebben?

Honden hebben net als mensen water nodig om te overleven. Sommige hondeneigenaren vragen zich wel eens af of een hond ´s nachts water moet hebben. Ze zijn dan bang dat de hond teveel water gaat drinken en hierdoor misschien in huis plast.

Ik zal het je alvast vertellen: een hond heeft de hele dag door vers water nodig. Haal de bak dus niet weg ’s nachts. In dit artikel lees je wat meer informatie over dit onderwerp.

Hoeveel water heeft een hond nodig?

Hoeveel water je hond nodig heeft, hangt van veel factoren af. Het hangt af aan de grootte van je hond, maar het hangt ook af aan de weersomstandigheden of hoe actief je hond is geweest.

Natuurlijk hoef je niet precies af te meten hoeveel je hond drinkt, maar het is wel belangrijk om te weten wat een normale hoeveelheid is. Over het algemeen drinkt een hond rond de 40 tot 60 ml water per kilo lichaamsgewicht. Een hond van 10 kilo heeft dus bijvoorbeeld tussen de 400 en 600 ml water nodig op een dag.

’s Nachts het water laten staan of niet?

Honden kunnen over het algemeen goed inschatten hoeveel ze moeten drinken en zullen dus niet teveel drinken wanneer je het water ’s nachts laat staan.

Haal het water ’s nachts niet weg bij je hond. Een hond kan ’s nachts ook gewoon dorst krijgen en je voorkomt het risico dat je hond uitdroogt. Natuurlijk is dit een klein risico, maar je wilt dit toch uitsluiten. Daarnaast is het niet fijn voor de hond wanneer het dier dorst heeft maar geen toegang heeft tot water.

Het is ook belangrijk dat je hond de hele dag door schoon drinkwater heeft en dat de drinkbak regelmatig wordt schoongemaakt.

Uitzonderingen

Als je hond ziek is en overgeeft, dan kun je ervoor kiezen om het water tijdelijk weg te doen in de nacht. Zieke honden kunnen wel eens overgeven na het water drinken en hierdoor verliezen ze belangrijke voedingsstoffen.. Let er wel op dat je hond goed gehydrateerd is voordat je beslist om het water weg te zetten.

Je kunt ook een uitzondering maken bij puppy’s die nog niet zindelijk zijn. Door het water te laten staan in de nacht, gaat je puppy drinken en het gevolg kan zijn dat je puppy in huis plast. In dit geval kun je het water ’s nachts even wegdoen. Laat voor het slapen gaan je puppy even drinken en plassen en zet dan het water weg. Zodra de hond zindelijk is kun je het water gewoon laten staan.

Uitdroging bij de hond

Geef je hond dus altijd toegang tot schoon drinkwater, om uitdroging te voorkomen. Een aantal symptomen van uitdroging bij de hond waar je naar kunt kijken zijn:

  • Weinig energie
  • Dik speeksel
  • Donkere urine
  • Droge neus, ogen en slijmvliezen
  • Dik speeksel
  • Verminderde huidelasticiteit
  • Weinig eetlust

Als je vermoedt dat je hond uitgedroogd is, zorg er dan voor dat je hond water krijgt en neem dan contact op met de dierenarts.

Conclusie

Een hond heeft altijd toegang nodig tot schoon drinkwater, dus ’s nachts heeft een hond ook water nodig. Haal het water ’s nachts niet weg om uitdroging te voorkomen bij je hond. Daarnaast is het niet fijn als je hond dorst heeft maar geen water kan drinken. Je kunt uitzonderingen maken bij onzindelijke puppy’s of zieke honden. Zorg er dan wel voor dat ze goed gehydrateerd zijn voor het slapen gaan.