Soms kan een hond weleens een beetje vreemd gaan ruiken. Denk maar aan de stinkende adem van sommige honden of een hond die naar vis ruikt. Ook komt het weleens voor dat een hond zuur ruikt.
Natuurlijk hoort een hond niet zuur te ruiken en dit is dus een beetje vreemd. Je zult je in dit geval vast wel afvragen wat dit eigenlijk kan zijn.
Waarom ruikt een hond zuur? Als een hond zuur ruikt, dan kan dit een aantal dingen betekenen:
- de hond heeft last van een urineweginfectie;
- de hond heeft last van een schimmelinfectie;
- de hond heeft problemen met de anaalklieren.
Hieronder lees je meer over deze redenen, en wat je het beste kunt doen wanneer je hond zuur ruikt.
Waarom Ruikt Mijn Hond Zuur?
Er zijn een aantal redenen mogelijk wanneer er een zure lucht van je hond af komt. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen van het zuur ruiken bij een hond.
Urineweginfectie
Als je hond zuur ruikt, dan is een urineweginfectie vaak de boosdoener in dit geval. Urineweginfecties komen vrij regelmatig voor bij honden.
Een hond kan een urineweginfectie oplopen wanneer er bacteriën vanaf het maagdarmkanaal of vanaf de huid in de urinewegen terechtkomen. Wanneer een hond gaat plassen, dan worden deze binnengedrongen bacteriën vaak weer naar buiten gespoeld.
Wanneer een hond echter niet genoeg plast of wanneer er teveel bacteriën in de plasbuis aanwezig zijn, dan kunnen de bacteriën de blaas bereiken. Op deze manier kan er dus een urineweginfectie ontstaan bij de hond.
Deze infectie kan ervoor zorgen dat je hond zuur gaat ruiken. Sommige mensen omschrijven deze geur als zure melk.
Naast deze geur zijn er nog een aantal andere symptomen zichtbaar van een hond met een urineweginfectie. Een hond kan gaan piepen of janken tijdens het plassen of er kan bloed aanwezig zijn in de urine.
Ook kan een hond met een urineweginfectie vaker gaan urineren en er kunnen ongelukjes ontstaan binnenshuis.
Als je vermoedt dat je hond last heeft van een urineweginfectie, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. Een urineweginfectie kan namelijk erg pijnlijk en oncomfortabel zijn voor een hond. Als je er snel bij bent, dan hoeft je hond minder lang te lijden.
Gelukkig is een urineweginfectie goed te behandelen bij een hond. Door middel van een antibioticakuur zal de infectie in de meeste gevallen gemakkelijk weggaan.
Schimmelinfecties
Een urineweginfectie is niet de enige mogelijkheid wanneer je hond zuur ruikt. Ook kan de zure lucht een teken zijn van een schimmelinfectie bij de hond.
De infectie ontstaat door schimmels of gisten die op de huid van de hond gaan leven. Vaak gaat dit bij honden vaak om microsporie: een infectie met de schimmels Microsporum Gypseum of Microsporum Canis.
Huidschimmels leven van keratine. Keratine is een stof die voorkomt in huid en haren. Dit is dan ook de reden waarom de schimmel op de huid gaat zitten.
Er treedt vaak haarverlies op bij een hond met een schimmelinfectie. Er zijn allerlei kale plekken zichtbaar op de vacht van de hond. De schimmelsporen tasten namelijk de haren aan, waardoor deze gaan afbreken.
Ook zijn er schilfers, korsten, een rode/zwarte huid en een verdikking van de huid zichtbaar bij een hond met een schimmelinfectie.
De behandeling van een schimmelinfectie is niet gemakkelijk en bestaat vaak uit tabletten, zalf en/of shampoo. Deze middelen bevatten een middel die de schimmel op de huid kan doden.
De tabletten gaan via het lichaam in de haren van de hond zitten, en dit middel is giftig voor schimmels. De behandeling duurt minimaal 4 weken.
Het is bovendien belangrijk dat alle dieren in de omgeving behandeld worden. Ook is het van belang dat de omgeving van de hond goed schoongehouden wordt, zoals dweilen, stofzuigen en vieze dekens in de was doen.
Er kunnen namelijk veel sporen van schimmels in de omgeving gaan zitten. Deze sporen kunnen ervoor zorgen dat de infectie weer terugkeert.
Anaalklierproblemen
Als laatste kan de zure lucht nog betekenen dat je hond last heeft van zijn anaalklieren. Anaalklieren zijn twee kleine zakjes die zich onder de anus bevinden.
In deze zakjes zit een bepaalde vloeistof die een bepaalde geur afgeeft. Honden kunnen elkaar onderling herkennen doormiddel van deze vloeistof. Deze vloeistof wordt gebruikt om met andere honden te communiceren, of om de territorium af te bakenen.
Helaas kan het voorkomen dat een hond problemen ondervindt met zijn anaalklieren. De anaalklieren kunnen namelijk verstopt raken. Tijdens het ontlasten of wanneer een hond opgewonden raakt, dan worden deze zakjes automatisch geleegd. In sommige gevallen worden deze zakjes niet automatisch geleegd. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een hond zachte ontlasting heeft. Dit kan er dus voor zorgen dat de zakjes gaan verstoppen en ze kunnen zelfs gaan ontsteken.
Wanneer dit gebeurt, kan het dus zijn dat het achterste van je hond zuur gaat ruiken. Andere hondeneigenaren omschrijven deze lucht eerder als een ijzerlucht.
Ontstoken of verstopte anaalklieren kunnen gaan opzetten en de hond kan veel jeuk gaan krijgen. Een hond met anaalklierproblemen gaat veel likken en bijten rondom de anus. Ook kan een hond gaan ‘’sleetje rijden’’. De hond gaat hierbij met zijn anus over de grond heen, om de jeuk een beetje te verlichten.
Het is verstandig om even een dierenarts te bezoeken in het geval van anaalklierproblemen. De dierenarts kan deze zakjes vervolgens legen of de ontsteking gaan bestrijden.
Tot Slot
Als je hond zuur ruikt, dan is er dus een kans aanwezig dat je hond last heeft van een van de bovenstaande aandoeningen.
Het is dus verstandig om even een dierenarts te bezoeken, zodat de dierenarts je hond grondig kan onderzoeken.
Natuurlijk kan de zure lucht ook betekenen dat je hond even een bad nodig heeft. Was je hond in dit geval even met een goede hondenshampoo en hij ruikt weer fris en fruitig!