hond die naar ijzer ruikt

Ruikt Je Hond Naar Ijzer? Dit Kan Het Betekenen

Ruikt je hond naar ijzer? Normaalgesproken hoort een hond niet naar ijzer te ruiken, en daarom is dit dus een beetje vreemd. Je zult je vast afvragen wat de oorzaak kan zijn van deze geur bij je hond.

Als een hond naar ijzer ruikt, dan kan dit een aantal dingen betekenen. De meest voorkomende oorzaken van het ruiken naar ijzer zijn:

 • (Problemen met) de anaalklieren
 • Gebitsproblemen
 • Leverproblemen
 • Interne bloedingen

Hier lees je meer over de oorzaken van het ruiken naar ijzer en wat je moet doen.

De Meest Voorkomende Oorzaak Van Het Ruiken Naar Ijzer Bij Honden: De Anaalklieren

Als een hond naar ijzer ruikt, dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door problemen met de anaalklieren. Hieronder lees je wat deze problemen kunnen zijn en wat je het beste kunt doen.

Wat Zijn Anaalklieren?

Als we het over anaalklieren hebben, dan hebben we het over twee kleine zakjes die in de sluitspier van de anus liggen.

In deze zakjes zit een sterk ruikende vloeistof. Deze vloeistof wordt bij honden gebruikt om hun territorium af te bakenen.

Sommige hondeneigenaren kunnen hierdoor een ijzerachtige geur ruiken bij hun hond. Dit hoeft echter niet altijd een probleem te zijn. Dit is namelijk de geur die de hond verspreidt om zijn territorium af te bakenen.

In sommige gevallen kan het ruiken naar ijzer wel een probleem zijn. De anaalklieren kunnen namelijk ontstoken of verstopt raken.

Ontstoken Anaalklieren

Wanneer een hond gaat ontlasten, dan worden de anaalklieren vanzelf geleegd. De druk van de ontlasting zorgt er namelijk voor dat de zakjes geleegd worden.

Ook tijdens opwinding, bijvoorbeeld tijdens het spelen, kunnen de kliertjes geleegd worden. Wanneer ze geleegd worden, kan de ijzerachtige geur dus geroken worden. Andere hondeneigenaren ervaren deze geur eerder als visachtig.

In sommige gevallen kunnen de anaalklieren overvol raken en hierdoor gaan ontsteken. Dit kan bijvoorbeeld komen door diarree of zachte ontlasting. Hierdoor komt er geen druk te staan op de klieren en worden ze dus niet geleegd.

Ook andere oorzaken, zoals extra aanmaak van anaalkliervocht of een verandering van de samenstelling van het anaalkliervocht kunnen ervoor zorgen dat de anaalklieren gaan ontsteken.

Een anaalklierontsteking gaat gepaard met een aantal symptomen:

 • Sleetje rijden
 • Veel likken aan de anus
 • Bijten in de staart rond de anus
 • Wondje of bultje onder anus zichtbaar

Heeft je hond dus een ijzergeur om zich heen en heeft hij een aantal symptomen van een anaalklierontsteking, dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

De dierenarts kan je vervolgens antibiotica meegeven of hij kan de anaalklieren van je hond eenmalig leegknijpen. Bij een abces is er in sommige gevallen een operatie nodig.  

De Adem Van Mijn Hond Ruikt Naar Ijzer

Als de ijzergeur uit de bek van je hond komt, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken.

Gebitsproblemen

Als een hond gebitsproblemen heeft, dan kan dit de oorzaak zijn van de ijzergeur. Deze gebitsproblemen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld ontstoken tandvlees of een rotte tand.

Normaalgesproken ruikt de adem van een hond met gebitsproblemen eerder naar vis of stront, maar als een hond bijvoorbeeld last heeft van bloedend tandvlees, dan kan dit ervoor zorgen dat de adem naar ijzer gaat ruiken.

Het is dus een goed idee om je hond naar de dierenarts te brengen, zodat het gebit van je hond gereinigd kan worden. Om gebitsproblemen te voorkomen, is het van belang dat je het gebit van je hond goed verzorgt.

Als je puppy naar ijzer ruikt uit zijn bek, dan hoeft dit vaak geen probleem te zijn. Een puppy die zijn tanden aan het wisselen is, kan namelijk uit zijn bek gaan stinken. Soms kan deze geur een beetje naar ijzer ruiken.

Dit komt namelijk omdat het gebit van een pup kan gaan bloeden tijdens het wisselen van de tanden. Dit bloed zorgt voor de ijzerachtige geur die je ruikt.

Problemen Met De Lever

Een hond kan ook door leverproblemen uit zijn bek gaan ruiken naar ijzer. Wanneer de lever niet meer goed werkt, dan kunnen de afvalstoffen niet goed uit het lichaam verwijderd worden.

Dit kan ervoor zorgen dat de adem van een hond naar ijzer gaat ruiken. Het is belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken als je het vermoeden hebt dat je hond leverfalen of een ander leverprobleem heeft. Leverfalen kan namelijk dodelijk zijn.

Andere symptomen van leverproblemen kunnen bestaan uit:

 • Veel drinken en plassen
 • Bloed bij de urine
 • Slechte eetlust
 • Braken en diarree
 • Sloom, afwijkend gedrag
 • Geelzucht

Interne Bloedingen

Zoals je vast wel weet, heeft bloed een sterke ijzerachtige geur. Als je hond van binnen bloedt, dan kan dit een oorzaak zijn van de ijzergeur die je hond uitademt.

Een hond kan bijvoorbeeld last hebben van een maagbloeding of een bloeding ergens in de keel of bek. De geur van dit verse bloed zal tijdens het ademen te ruiken zijn.

De oorzaken van deze bloeding kunnen natuurlijk erg variëren. Het kan komen door het eten van een vreemd object, zoals plastic, of het kan komen door maagzweren.

De enige manier om echt achter de oorzaak te komen, is door naar een dierenarts te gaan. In dit geval is dit ook het beste idee.   

De Urine Van Mijn Hond Ruikt Naar Ijzer

In sommige gevallen kan de urine van een hond naar ijzer gaan ruiken. Dit kan een teken zijn van een interne bloeding, als gevolg van problemen met bijvoorbeeld de lever.

Als een hond zijn urine naar ijzer ruikt, dan komt dit mogelijk omdat er bloed in de urine zit. Bloed ruikt zoals je waarschijnlijk weet namelijk naar ijzer.

Als een hond bloed in zijn urine heeft, dan kan dit veel oorzaken hebben. Zoals eerder vernoemd kan dit komen door problemen met de lever, of het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een blaasontsteking.

Als de urine van je hond naar ijzer ruikt, dan is het verstandig om even een dierenarts te bezoeken. Ga wel eerst na of de ijzergeur wel echt van de urine afkomt. Het kan namelijk ook van de anaalklieren vandaan komen.

Tot Slot

Als je hond naar ijzer ruikt, bekijk dan dus eerst even waar de ijzergeur vandaan komt. Komt het uit de anus van je hond, controleer dan of je hond geen problemen heeft met de anaalklieren.

Komt de geur uit de bek of ruikt de urine van je hond naar ijzer, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Dit kan namelijk een teken zijn van gebitsproblemen of andere problemen, zoals interne bloedingen.