hond buik

Rode Vlekken Op De Buik Van Een Hond: Dit Kan Het Betekenen

Huidirritaties komen vaak voor bij honden en dit kan ook voor komen op de buik van een hond. Als je rode vlekken op de buik van je hond opmerkt, dan is het logisch dat je een beetje ongerust wordt over je trouwe viervoeter. Het ziet er namelijk pijnlijk en oncomfortabel uit.

Er zijn veel oorzaken van rode vlekken op de buik van een hond, het kan bijvoorbeeld een huidinfectie zijn, maar het kan ook een ergere ziekte zijn zoals de ziekte van Cushing.

In dit artikel lees je meer over huidirritaties op de buik van honden. Je leest onder meer de oorzaken, hoe je het voorkomt en hoe het behandeld wordt.

Wat kan rode vlekken op een hondenbuik veroorzaken?

De huid is ervoor gemaakt om het lichaam bescherming te bieden, maar toch is de huid erg gevoelig en kunnen er dingen ontstaan zoals rode vlekken.

Als je hond rode vlekken op zijn buik heeft, dan kan dit veel dingen betekenen. Het kan komen door:

  • Infecties
  • Allergieën
  • Parasieten
  • Warmte uitslag
  • Hormonale disbalans

Infecties

Rode vlekken op de buik van je hond kunnen ontstaan door bacteriële infecties, ook wel pyodermie genoemd. Door pyodermie kunnen er jeukende rode plekjes ontstaan en het kan zorgen voor een droge huid met korsten. Pyodermie kan op allerlei plekken van het lichaam komen. Vaak is alleen de buitenste huidlaag aangetast. Als de infectie doordringt naar diepere huidlagen, spreken we van diepe pyodermie.

De huid van een hond heeft van nature allerlei gisten en bacteriën zitten. Deze voeden zich met dode huidcellen en zorgen voor de afweer van de huid. Vaak ontstaat er pyodermie wanneer deze afweer uit balans raakt.  

Daarnaast kunnen rode vlekken op de hondenhuid ook ontstaan door schimmelinfecties. Een huidschimmelinfectie wordt ook wel dermatofytose genoemd. Huidschimmelinfecties komen vaker voor bij langharige of zieke honden, of honden die vaak met andere dieren in contact komen. Een schimmelinfectie van de huid wordt ook wel ‘ringworm’ genoemd, omdat de schimmelinfectie een rode kring met bultjes veroorzaakt.

Let op: schimmels kunnen besmettelijk zijn voor mensen en andere honden!

Een schimmelinfectie bij je hond is goed te behandelen en de behandeling duur minimaal zes weken. Het is belangrijk om je hond uit te buurt te houden van andere dieren wanneer hij een schimmelinfectie heeft.

Om huidinfecties bij je hond te voorkomen is hygiëne belangrijk. Zorg ervoor dat je hond vaak genoeg gewassen wordt met een goede hondenshampoo en dat hij in een schone omgeving leeft.

Allergieën

Allergieën kunnen een oorzaak zijn van rode vlekken op de buik van je hond. Je hond kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor een bepaald voer of voedingswaar. De huid kan ook gevoelig zijn voor boom- en graspollen, planten, huidschilfers van andere honden of stress en kan hierdoor gaan irriteren.

Door al deze factoren gaat de huid stoffen creëren die een ontsteking veroorzaken. Vervolgens gaat de hond krabben en likken, wat de ontsteking steeds erger maakt.

Allergieën bij honden hebben symptomen zoals jeuk, haarverlies, irritatie en een rode huid. Sommige hondenrassen hebben een hoger risico om allergieën te hebben dan andere rassen. Hondenrassen met een hoger risico zijn Duitse Herders, Poedels, Golden Retrievers, Mopshonden en Bulldogs.

Als je vermoedt dat je hond een allergie heeft, neem dan even contact op met de dierenarts. De dierenarts kan je dan verder helpen en voorzien van informatie.

Parasieten

Er kunnen rode bultjes op de buik van je hond ontstaan door parasieten zoals vlooien en mijten.

Vlooien

Als je hond last heeft van vlooien, dan kan hun beet voor vervelende jeuk en rode vlekken zorgen. Daarnaast kunnen ze ook nog eens een plaag vormen in je huis. Honden kunnen vlooien oplopen door met andere honden in contact te komen.

Sommige honden kunnen een vlooienallergie hebben. Ze kunnen niet tegen het speeksel van de vlooi en dit kan een heftige allergische reactie geven. Honden met een vlooienallergie hebben last van jeuk, huidirritatie en kaalheid. Door te krabben, bijten en likken aan de plek, kunnen de symptomen verergeren.

Een goede vlooien- en tekenband of tabletten tegen vlooien zijn handig om vlooien te bestrijden bij je hond.

Mijten

Een andere oorzaak voor rode vlekken op de buik van je hond kunnen mijten zijn. Mijten veroorzaken extreme jeuk en door het krabben en bijten aan de rode huid treedt er huidverlies, roos en verdikking van de huid op.

Een mijtziekte bij de hond kan in sommige gevallen worden gevolgd worden door een bacteriële- of schimmelinfectie. Als je hond een mijtziekte heeft opgelopen dan moet de hond naar de dierenarts. De dierenarts zal je hond dan van medicatie voorzien om de mijtziekte te bestrijden.

Warmte uitslag

Een warmte uitslag bij je hond kan ontstaan wanneer je hond is blootgesteld aan teveel warmte of door een oververhitting. Een warmte uitslag kan overal op het hondenlichaam voorkomen, maar komt vooral voor op plekken waar vocht en warmte makkelijk wordt vastgehouden. Een warmte uitslag wordt gekenmerkt door een rode huid, rode vlekken, jeuk en veel krabben en likken.

Je kunt een warmte uitslag bij je hond voorkomen door je hond voldoende af te koelen na een warme dag en je hond niet teveel bloot te stellen aan de zon wanneer deze op zijn warmst is.

Wanneer je rode vlekken op de buik van je hond opmerkt, ga dan even naar de dierenarts. Je kunt namelijk nooit zeker weten dat de uitslag door de warmte komt en misschien komt het wel door een ander onderliggend probleem.

Hormonale disbalans

Als laatste kunnen rode vlekken op de buik van je hond ook het gevolg zijn van een onderliggende ziekte, zoals Hypothyreoïdie of de ziekte van Cushing. Deze ziektes kunnen voor een hormonale disbalans zorgen en de eerste symptomen van deze disbalans kunnen huidproblemen zijn, zoals huidirritatie, verdunning van de vacht of haarverlies.

Je kunt deze ziektes opmerken door te kijken naar de conditie van de huid en vacht van je hond en door te kijken naar de drink- en plasgewoonten. Honden met een van deze ziektes drinken en plassen namelijk heel veel.

Hypothyreoïdie en de ziekte van Cushing hebben een behandeling nodig dus als je vermoedt dat je hond één van deze condities heeft, ga dan gelijk naar de dierenarts.

buik van hond

Kunnen de rode vlekken op de buik van je hond besmettelijk zijn?

Rode vlekken op de buik van je hond kunnen in sommige gevallen besmettelijk zijn voor honden of voor mensen. Als de vlekken door vlooien of mijten zijn ontstaan, dan kunnen honden dit naar andere dieren overdragen. Vlooien zijn niet besmettelijk voor mensen, maar het kan wel gebeuren dat je gebeten wordt door een vlooi, wat irritatie op kan leveren. Daarnaast kan een mens wormen oplopen door het contact met vlooien.

Het is dus belangrijk om je hond te beschermen tegen vlooien door een vlooien- en tekenband aan te schaffen of tabletten tegen vlooien te gebruiken.

Als je hond een schimmelinfectie heeft opgelopen, dan is dit niet alleen besmettelijk voor andere dieren, maar ook voor mensen. Als je hond deze infectie aan je overdraagt, dan kun je zelf rode ronde plekken krijgen op je huid.

Als je hond een schimmelinfectie heeft, dan moet je andere dieren maar ook mensen uit de buurt houden totdat je hond weer is genezen.

Voer voor honden met een gevoelige huid

Als je hond een gevoelige huid heeft of vaak last heeft van huid- of vachtproblemen, dan kan je ervoor kiezen om je hond Royal Canin Skin Support Hondenvoer te geven. Door dit speciale voer kunnen de symptomen van verschillende huidaandoeningen verminderd worden.

Let op: Geef dit voer alleen aan je hond in overleg met je dierenarts!

Conclusie

Rode vlekken op de buik van je hond kunnen dus veel oorzaken hebben. Het kan komen door infecties, allergieën, parasieten, door warmte of door een ander onderliggende ziekte. In sommige gevallen kunnen deze plekken zelfs besmettelijk zijn voor honden en mensen.

Als je hond last heeft van rode vlekken op de huid, ga dan altijd naar de dierenarts en probeer het niet zelf op te lossen. De dierenarts kan je uitstekend helpen door je hond te onderzoeken en hem een passende behandeling te geven!