hond die rauwe kip eet

Mag Een Hond Rauwe Kip Eten?

Kip is een gezond stukje vlees voor mensen en honden. Als je een stuk kipfilet voor je hond kookt in een beetje water, dan heb je een gezonde maaltijd of snack voor je hond. Daarnaast zijn honden er dol op. Maar kun je een hond eigenlijk ook rauwe kip voeren?

Over het algemeen kan een hond veilig rauwe kip eten. Honden hebben een kort verteringsstelsel en bacteriën hebben hierdoor minder lang de tijd om problemen te veroorzaken. Toch kan een hond in sommige gevallen ziek worden van rauwe kip. Vooral puppy’s en honden met een verminderde weerstand lopen hier het risico om ziek te worden.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over het geven van rauwe kip aan je hond!

Kan ik mijn hond rauwe kip voeren?

Over het algemeen kan je een hond veilig rauwe kip voeren. Kip is een gezond stuk vlees die vol zit met eiwitten. Het is dus een erg gezonde maaltijd voor een hond. Maar waarom kan een hond eigenlijk rauwe kip eten zonder ziek te worden en een mens niet?

Honden hebben een kort verteringsstelsel en hierdoor hebben de bacteriën van de rauwe kip niet genoeg tijd om de hond ziek te maken. Sommige mensen beweren ook dat het maagzuur van een hond zuurder is dan die van de mens.

Dit betekent niet dat het onmogelijk is voor een hond om ziek te worden na het eten van rauwe kip. In sommige gevallen kunnen de bacteriën een hond toch ziek maken.

Voer geen rauwe kip aan puppy’s en honden met een verlaagde weerstand. De kans is groter dat zulke honden hier ziek van worden.

Je kunt je hond dus gewoon rauwe kip geven, maar er is dus wel een kans dat je hond er ziek van wordt. Om dit risico te voorkomen, raad ik je aan om de kip gewoon te koken. Dit smaakt even lekker en heeft dezelfde voedingsstoffen als rauwe kip!

De gevaren van rauwe kip voor een hond

Er zijn een aantal gevaren wanneer je ervoor kiest om je hond rauwe kip te voeren. Hieronder lees je deze gevaren.

Ziekte

De kans is niet groot, maar het kan gebeuren dat een hond ziek wordt na het eten van rauwe kip. De belangrijkste bacteriën in kip zijn salmonella, E. coli en Campylobacter. Wanneer de kip wordt verhit, gaan deze bacteriën dood. Bij rauwe kip zullen deze bacteriën dus op het vlees aanwezig zijn.

Een hond kan in sommige gevallen hier dus ziek van worden. Vooral oudere honden, honden met een verminderde weerstand en puppy’s hebben een kans om hier ziek van te worden. Ze hebben namelijk een verminderde weerstand en kunnen dus minder goed tegen deze ziekteverwekkers vechten.

Wanneer een hond na het eten van rauwe kip besmet raakt met salmonella, dan kan dit overgedragen worden naar mensen. Heeft je hond dus klachten na het eten van rauwe kip, was dan goed je handen nadat je in aanraking bent gekomen met je hond.

Allergie voor kip

Het komt vrij vaak voor dat een hond allergisch is voor kip. Wanneer een hond allergisch is voor kip, dan gaat dit met name om het eiwit van de kip. Deze allergie kan jeuk veroorzaken bij de hond. Door deze jeuk gaat de hond bijten en krabben en hierdoor ontstaan wondjes en kale plekken op de vacht.

Geef je hond dus geen kip wanneer hij allergisch is. Kip is ook vaak een bestandsdeel in hondenbrokken of natvoer. Het is van belang dat zulk voer vermeden wordt.

Voor welke symptomen moet ik uitkijken als ik mijn hond rauwe kip heb gegeven?

Het is in sommige gevallen dus wel mogelijk dat een hond ziek wordt na het eten van rauwe kip. Hieronder lees je een aantal symptomen waar je voor moet uitkijken. Het is verstandig om even een dierenarts te bellen wanneer je hond last heeft van deze symptomen.

  • Hoge koorts
  • Braken of diarree dat langer aanhoudt dan twee dagen
  • Verlamming
  • Slechte eetlust
  • Lusteloosheid

Je hond op een veilige manier rauwe kip voeren

Zoals je hebt gelezen zijn de meningen dus verdeeld wanneer het gaat om het geven van rauwe kip aan honden. Als je het toch wil gaan doen, dan zijn hier een aantal tips die ervoor zorgen dat het op een zo veilig mogelijke manier gebeurt.

  • Gebruik geen kruiden, zoals zout, peper of knoflook. Dit kan ervoor zorgen dat de maag van je hond van streek raakt.
  • Voer je hond geen kippenbot. Botjes kunnen namelijk voor splinters zorgen in de keel of in het verteringsstelsel. In de ergste gevallen kan dit zelfs tot de dood leiden. Neem dus geen risico en geef je hond kip zonder bot!
  • Geef geen rauwe kip aan puppy’s of aan (oudere) honden met een verminderde weerstand. Bij deze hond is de kans namelijk groter dat ze ziek worden na het eten van rauwe kip.
  • Maak het overal goed schoon wanneer je rauwe kip aan je hond hebt gevoerd. Je wil natuurlijk niet dat de bacteriën overal in het huis worden verspreid.
  • Zorg er ook voor dat de snuit van je hond weer schoon is of laat hem even niet in de buurt komen. De kans is namelijk groot dat er bacteriën aan de snuit en in de bek van je hond zitten.
  • Als je het kan betalen, probeer je kip dan te kopen bij de slager. Zo weet je dat je de beste kwaliteit kip hebt voor je hond.
  • Krijgt je hond klachten na het eten van rauwe kip, houd hem dan goed in de gaten en ga naar de dierenarts wanneer de situatie verslechtert.

Tot slot

Een hond kan dus gewoon rauwe kip eten, maar zoals je hebt gelezen is dit niet altijd zonder risico. Besluit je toch om je hond rauwe kip te voeren, dan hoop ik dat de bovenstaande tips je geholpen hebben zodat dit op een zo veilig mogelijke manier gebeurt!