hond die op een tapijt ligt

Waarom Plast Mijn Hond op het Tapijt?

Een tapijt kan erg leuk zijn voor het interieur van je huis. Een nadeel is alleen dat er vlekken in het tapijt kunnen komen, en vlekken zijn vaak lastig om te verwijderen uit een tapijt.

Als je een hond in huis hebt, dan kan het gebeuren dat je hond op het tapijt plast. Als je hond hier een gewoonte van maakt, dan is dit erg vervelend.

Maar waarom plast een hond eigenlijk op het tapijt en wat kun je doen om dit te voorkomen? Dat lees je hier!

Je hond is niet zindelijk

De eerste reden is heel simpel: je hond is nog niet zindelijk. Je hond weet niet zo goed dat hij niet binnen hoort te plassen en gaat hierdoor dus op het tapijt plassen. Je moet er dus voor zorgen dat je je hond zindelijkheidstraining geeft.

Een hond zindelijk maken

Het is niet heel lastig om een hond zindelijk te maken, het zal je wel wat tijd kosten. Ten eerste is het van belang dat je je hond regelmatig naar buiten doet, het liefste op dezelfde tijden.

Wanneer je hond buiten plast, dan is het belangrijk dat je hem goed beloont. Je kunt dit het beste doen met een hondenkoekje.

Dit proces herhaal je totdat je hond snapt dat hij zijn behoeften buiten moet doen. Het kan enige tijd duren, maar het is belangrijk dat je niet opgeeft.

Ben je weg van huis en is je hond nog niet zindelijk, dan is het verstandig om je hond in een bench te zetten, zodat hij niet op het tapijt kan plassen.

Je hond mag niet vaak genoeg naar buiten

Als je je hond niet vaak naar buiten laat om hem te laten plassen, dan zal hij op een gegeven moment er nodig moeten plassen. Hierdoor kan je hond binnen op het tapijt gaan plassen.

Laat je hond dus genoeg uit zodat hij zijn behoeften kan doen. Het is meestal voldoende om je hond drie keer per dag uit te laten. Sommige honden kunnen meer moeite hebben met het ophouden van hun plas, dus bij deze honden kan het verstandig zijn om ze vaker uit te laten.

Medische problemen

Het plassen op het tapijt kan ook veroorzaakt worden door medische problemen. Een hond met blaasproblemen kan soms in het huis gaan plassen. Als je hond vaak op het tapijt ligt, dan kan het gebeuren dat hij op het tapijt plast.

Bij blaasproblemen zijn er nog een aantal symptomen merkbaar, zoals

  • Bloed bij het plassen
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Pijn bij het plassen
  • Sterk ruikende urine

Daarnaast zijn er nog veel andere oorzaken mogelijk wanneer een hond plotseling in huis of op het tapijt plast, zoals nierproblemen, suikerziekte of incontinentie.

Komt het gedrag van je hond dus uit het niets, terwijl hij daarvoor gewoon netjes buiten zijn behoeften deed, dan kan dit betekenen dat het wordt veroorzaakt door een medisch probleem. Het is in dit geval verstandig om naar een dierenarts te gaan.

Urinevlekken en -geur uit het tapijt verwijderen

Het is vervelend wanneer je hond op het tapijt plast. Het geeft namelijk vlekken en een vervelende geur. Gelukkig zijn er een aantal middelen om deze vlekken en geur uit het tapijt te halen.

Urinegeur verwijderaar

Urine heeft een sterke en onaangename geur en de kans is groot dat deze geur in het tapijt gaat zitten wanneer je hond erop heeft geplast.

Hiervoor kan het handig zijn om een urinegeur verwijderaar te gebruiken. Je sprayt dit op de urineplek en hierdoor worden de nare geurtjes geëlimineerd door bepaalde enzymen.  

Vlekverwijderaar

Als je een grote vlek urine op je tapijt hebt zitten, dan kun je een vlekverwijderaar gebruiken. Met deze spray kun je allerlei vlekken verwijderen uit tapijt, autobekleding, meubels, enzovoort. Let er wel op dat dit niet de urinegeur zal weghalen.

Huismiddelen

Je kunt de urinevlek verwijderen door een mengsel van azijn en water op de vlek in te brengen. Dit laat je ongeveer 10 minuten zitten en daarna kun je de plek deppen met keukenpapier of een spons.

Wanneer je dit gedaan hebt, kun je baking soda of zuiveringszout op de plek leggen voor een kwartier. De geur en de vlekken zullen nu verwijderd zijn uit het tapijt!

Tot slot

Wanneer je hond op het tapijt plast, dan is de kans dus groot dat je hond simpelweg nog niet zindelijk is. Het gedrag kan ook ontstaan wanneer je je hond niet genoeg naar buiten laat.

Zorg er eerst voor dat je eventuele medische oorzaken kunt uitsluiten. Vertoont je hond dit gedrag plotseling en heeft je hond andere symptomen, dan is de kans groot dat je hond ergens last van heeft. Ga in dit geval altijd naar een dierenarts.