Wanneer een hond zindelijk is, dan zal hij niet zo snel in zijn eigen mand gaan plassen. Toch komt het weleens voor dat een hond dit doet. Je vraagt je vast wel af waarom je hond dit doet en of je je zorgen moet maken.
Er zijn veel oorzaken mogelijk wanneer een hond dit gedrag vertoont. In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken van het plassen in de mand.
Redenen waarom je hond in zijn mand plast
Er zijn een aantal redenen mogelijk wanneer je hond in zijn eigen mand plast. Hieronder lees je een aantal mogelijkheden.
Angst of stress
Angst en stress kunnen ervoor zorgen dat een hond geen controle meer heeft over zijn blaas en hierdoor dus gaat plassen. De angst en stress kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door hard vuurwerk buiten of door een nieuwe huisgenoot waar een hond bang voor is.
Verlatingsangst is een vorm van angst die vaak voorkomt bij honden. Dit kan ook de reden zijn van het plassen in de mand bij een hond.
Bij verlatingsangst krijgt een hond veel angst en stress wanneer hij alleen thuis moet blijven en verlaten wordt door zijn baasje. Wanneer het baasje weggaat, kan de hond gaan blaffen, piepen en plassen of poepen in huis. Wanneer het baasje weer terugkomt, komt de hond weer tot rust.
Wanneer je hond dus alleen in zijn mand plast wanneer hij alleen thuis is, dan kan verlatingsangst dus de oorzaak hiervan zijn. Je kunt hierbij het beste met een dierenarts of diergedragskundige praten over wat je het beste kunt doen.
Markeren
Honden markeren puur uit instinct. Door te markeren, kunnen honden hun eigen territorium afbakenen. Dit doen ze vaak door hele kleine plasjes te doen op veel verschillende plekken.
Tijdens het uitlaten zal je het vast wel een keer hebben gemerkt. Een hond zal dit niet zo snel in zijn eigen mand doen, maar het is toch mogelijk dat hij zijn mand markeert.
Wanneer een hond in het huis gaat markeren, dan kan dit ontstaan uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een nieuw persoon of dier aan het huishouden is toegevoegd. Door te markeren, laat de hond zien dat het zijn territorium is.
Doet je hond dus steeds kleine plasjes in zijn mand of op andere plekken in het huis, dan zou dit de oorzaak kunnen zijn.
Medische oorzaken van het plassen in de mand bij je hond
Er zijn ook een aantal medische redenen mogelijk wanneer je hond telkens in zijn eigen mand plast. Als je vermoedt dat een medische oorzaak de boosdoener is, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.
Urineweginfectie
Urineweginfecties komen vrij vaak voor bij honden. Bij een urineweginfectie zijn er bacteriën in de urineweg gekomen en dit kan symptomen veroorzaken zoals pijn bij het plassen, bloed in de urine en een verminderde controle over de blaas. Dit kan dus de oorzaak zijn van het plassen in de mand.
Een hond met een urineweginfectie plast vaak kleinere beetjes en heeft veel ongemak tijdens het plassen. De hond kan bijvoorbeeld gaan piepen tijdens het plassen of het kan zijn dat hij juist helemaal niet meer wil plassen.
Incontinentie
Incontinentie zou een reden kunnen zijn waarom je hond in zijn mand plast. Dit wordt vooral bij oudere honden gezien, maar het kan bij honden van elke leeftijd voorkomen.
Bij incontinentie kan de urinebuis minder goed sluiten, waardoor er kleine beetjes urine kunnen lekken. Dit wordt ook wel Sfincter Mechanisme Incompetentie (SMI) genoemd. Dit kan gebeuren tijdens de slaap van de hond, maar het kan ook gebeuren wanneer het dier wakker is
SMI kan meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door ouderdom, maar het kan ook ontstaan na een castratie of sterilisatie. Door de afname van testosteron of oestrogeen kan de urinebuis namelijk minder goed sluiten.
Ook obesitas of het couperen van de staart kunnen oorzaken zijn van dit probleem.

Andere medische oorzaken
Er zijn veel verschillende medische oorzaken waar je aan kunt denken wanneer je hond plotseling in zijn mand plast. Het kan bijvoorbeeld komen door artritis. Een hond kan hiervan zo veel pijn krijgen door het opstaan en lopen, dat hij in zijn mand blijft liggen. Door de pijn kan hij dus niet opstaan en hierdoor plast hij dus in zijn mand.
Ook andere oorzaken, zoals diabetes, zenuwproblemen of ziekten aan de lever kunnen ervoor zorgen dat een hond in zijn eigen mand gaat plassen. Mocht je hond dus vaker in zijn mand plassen zonder reden, dan is het verstandig om even een dierenarts te bezoeken.
Wat je moet doen wanneer je hond in zijn mand plast
Als je hond in zijn mand plast, dan kun je een aantal dingen doen. Het ligt er natuurlijk ook aan wat de oorzaak van het probleem is.
Als je hond in zijn mand plast door angst of stress, dan is het belangrijk om de oorzaak van de angst en stress te achterhalen. Is je hond bang voor het vuurwerk buiten, dan zal dit dus de oorzaak zijn en kun je er weinig aan doen. Heeft je hond verlatingsangst, dan is het belangrijk om je hond met deze angst te helpen. Je kunt dit het beste doen door met een dierenarts of diergedragskundige te praten.
Plast je hond in zijn mand omdat hij het wil markeren, dan komt dit vaak door een nieuwe huisgenoot of nieuw huisdier. Wanneer de hond aan zijn nieuwe huisgenoot went, dan zal dit waarschijnlijk niet meer gaan gebeuren.
Bij een medische oorzaak is het van belang dat je zo snel mogelijk hulp zoekt bij een dierenarts. Een urineweginfectie is vaak gemakkelijk te behandelen met antibiotica.
Bij incontinentie is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie, kan de dierenarts je hond helpen om dit probleem aan te pakken.
Als je niet weet wat de oorzaak is van het plassen in de mand, dan kan het nooit kwaad om even een dierenarts te bezoeken. Het kan namelijk veroorzaakt worden door veel verschillende medische problemen.
De mand van je hond weer schoonmaken
Wanneer je hond een ongelukje heeft gehad in zijn mand, dan moet je de mand natuurlijk even schoonmaken. Gelukkig kunnen veel hondenmanden in de was gestopt worden. Kijk even op het label van de hondenmand of dit bij jouw mand ook kan.
Bij een grotere hondenmand gaat dit natuurlijk wat lastiger. In dit geval zal het met de hand gewassen moeten worden.
Helaas gaat niet altijd de urinegeur uit de mand wanneer je deze schoon hebt gemaakt. Als de mand nog steeds naar urine ruikt na het wassen, dan is het verstandig om een middel te gebruiken die de urinegeur neutraliseert. Een goede urinegeur verwijderaar kan je hier goed mee helpen.
Tot slot
Wanneer je hond dus in zijn mand plast, dan kan dit veel verschillende oorzaken hebben. Ik hoop dat je nu kunt achterhalen wat de oorzaak van het probleem is, en dat je het nu kunt oplossen.