Als puppy is het normaal om een ongelukje in het huis te hebben. Als je hond plotseling in zijn slaap begint te plassen, dan is dit niet normaal. Je vraagt je vast af wat dit kan zijn en wat je moet doen.
Als een hond in zijn slaap plast, dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door een urineweginfectie. Andere mogelijkheden kunnen bestaan uit: rugproblemen, leverproblemen, diabetes en hormonale aandoeningen.
Hier lees je alles over plassen in de slaap bij honden.
Waarom plast mijn hond in zijn slaap?
Wanneer je hond in zijn slaap plast, is er niet één simpele verklaring mogelijk. Dit probleem kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen van het plassen in de slaap bij honden.
Urineweginfectie
Wanneer een hond in zijn slaap plast, dan wordt dit het vaakst veroorzaakt door een urineweginfectie. Bij een urineweginfecties zijn er bacteriën in de urinebuis terecht gekomen en hierdoor ontstaat er dus een infectie.
In de omgeving van het geslachtsdeel van een hond komen deze bacteriën voor en dit is normaal. Deze bacteriën kunnen gemakkelijk de plasbuis binnenkomen. Door te plassen, worden deze bacteriën weer uit de plasbuis verwijderd.
Een infectie ontstaat wanneer een hond niet genoeg plast, of wanneer er te veel bacteriën in de plasbuis aanwezig zijn. Er kan dan een ontsteking ontstaan in de prostaat (bij reutjes), blaas of nieren en dit kan vervelende klachten geven.
Een urineweginfectie gaat vaak samen met een aantal symptomen:
- Vaak plassen
- Pijn tijdens het plassen (bijvoorbeeld piepen of janken)
- Bloederige of troebele urine
- Veel likken aan het geslachtsdeel
- Plassen in huis (of in de slaap)
- Koorts
Sommige honden vertonen echter nauwelijks symptomen wanneer ze last hebben van een urineweginfectie. Het kan hierdoor in sommige gevallen dus lastig te achterhalen zijn.
Rugproblemen
Een hond met rugproblemen kan last gaan krijgen van het plassen in de slaap. Bij rugproblemen kunnen er namelijk verlammingsverschijnselen ontstaan. Hierdoor kan een hond zijn controle over zijn plas gaan verliezen en dus in zijn slaap gaan plassen. Een hernia of spondylose is vaak de boosdoener van rugproblemen bij honden.
Bij een hernia scheurt het stevige bindweefsel van de tussenwervelschijf en komt de gel-achtige kern naar buiten. Deze kern gaat vervolgens drukken op het ruggenmerg of op een zenuw. Een hernia komt het meest voor bij de nek (nekhernia) of de onderrug (lage rughernia).
Een hond met een hernia kan verlammingsverschijnselen krijgen, zoals het verlammen van de poten of incontinentie. Ook kan een hernia erg pijnlijk zijn. Een hond kan hierdoor met een bolle rug gaan lopen om de pijn te verminderen.
Bij spondylose vindt er een slijtage van de wervels en tussenwervelschijven plaats. Dit kan pijn en stijfheid geven bij een hond. Spondylose wordt vaak veroorzaakt door ouderdom. Symptomen kunnen bestaan uit:
- Stijfheid van de rug en nek
- Pijn
- Moeilijk opstaan en liggen
- Moeite met poepen en plassen
- Moeite met bepaalde bewegingen (bijvoorbeeld traplopen of de bank opspringen)
- Zenuwuitval van de poten
Spondylose is helaas niet te genezen. Wel kunnen er middelen worden ingezet om de pijn te verminderen.

Diabetes
Diabetes, oftewel suikerziekte, kan een andere reden zijn van het plassen in de slaap bij een hond. Bij diabetes is er een tekort aan insuline. Insuline zorgt ervoor dat de cellen van een hond suiker kunnen opnemen. Bij een tekort aan insuline wordt het suiker dus niet goed opgenomen en blijft er teveel in de bloedbaan zitten.
Een hond met diabetes zal meer gaan drinken en plassen. Dit komt omdat het lichaam het overbodige suiker uit het lichaam wil verwijderen. Water bindt aan het suiker, dus dit is de reden dat een hond extreem veel gaat drinken en plassen. Hierdoor kan het dus gebeuren dat een hond wat ongelukjes in zijn slaap heeft of dat hij per ongeluk in zijn mand of op een andere plek in huis plast.
Andere symptomen van diabetes bij een hond kunnen bestaan uit:
- Gewichtsverlies
- Vergrote eetlust
- Symptomen die later voorkomen: sloom en zwak worden, braken
Daarnaast loopt een hond met diabetes een groter risico in het ontwikkelen van een urineweginfectie.
Een hond met diabetes is goed te behandelen met insuline. Het baasje zal dus elke dag insuline moeten inspuiten na een maaltijd. Dit zorgt ervoor dat de suikers worden opgenomen.
Problemen met de lever
Leverproblemen kunnen ervoor zorgen dat een hond extreem veel gaat drinken en plassen. Hierdoor kunnen er dus ongelukjes in huis ontstaan of tijdens het slapen.
Wanneer je denkt aan leverproblemen, dan is er niet één simpel probleem mogelijk. Er kunnen veel verschillende leverproblemen ontstaan bij een hond. Denk maar aan een leverontsteking, de ziekte van Weil of een levertumor.
De symptomen van leverproblemen kunnen vaak wel ongeveer hetzelfde zijn. De symptomen kunnen bestaan uit:
- Geelzucht
- Veel drinken en plassen
- Slechte eetlust en afvallen
- Slecht groeien (bij puppy’s)
- Bloed in de urine
- Braken en diarree
- Gedragsverandering
Als je vermoedt dat je hond last heeft van leverproblemen, dan is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen. Leverproblemen kunnen namelijk erg gevaarlijk zijn voor een hond.
Hormonale problemen
Een symptoom van hormonale aandoeningen is dat een hond veel gaat drinken en plassen. Dit kan dus de reden zijn van het plassen in de slaap bij een hond. Ook kan een hond met een hormonale aandoening symptomen krijgen, zoals futloosheid, veel eten, vachtproblemen en gedragsverandering.
Voorbeelden van hormonale aandoeningen zijn de ziekte van Cushing, suikerziekte en een traag werkende schildklier. Vaak kunnen deze aandoeningen behandeld worden met de juiste medicijnen.
Mijn hond plast in zijn slaap, wat moet ik doen?
Als je hond in zijn slaap plast, dan is het altijd verstandig om je hond naar een dierenarts te brengen. Zoals je hebt gelezen, wordt het plassen in de slaap vaak veroorzaakt door een medisch probleem. Het is in dit geval verstandig dat je er zo snel mogelijk bij bent. Hierdoor lijdt je hond niet te lang.
Tot slot
Als een hond plast in zijn slaap, dan is een urineweginfectie hier vaak de boosdoener van. Daarnaast zijn er veel andere redenen waarom een hond in zijn slaap kan gaan plassen.
Ik hoop dat je er nu achter kan komen waarom je hond in zijn slaap plast. Breng je hond natuurlijk ook even naar een dierenarts, zodat hij goed onderzocht kan worden en de juiste hulp kan krijgen.