hond die op de bank heeft geplast

Waarom Plast Mijn Hond Op De Bank?

Het is vervelend als je hond in huis plast. Het is niet erg hygiënisch en je zult het zelf moeten opruimen. Wat nog vervelender is, is het plassen op de bank of ander meubilair. Je krijgt deze vlekken namelijk lastig uit de bank.

Maar wat kan de reden zijn achter het plassen op de bank bij een hond en hoe kun je dit het beste voorkomen? En als je hond op de bank heeft geplast, hoe maak je dit dan schoon? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Waarom je hond op de bank plast

Het is ten eerste belangrijk om medische problemen uit te sluiten. Als je hond ineens op plekken plast waar hij voorheen nooit plaste, dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is.

Bij een blaasontsteking kan een hond bijvoorbeeld lastig zijn plas ophouden. Sluit medische problemen dus eerst uit, voordat je verder gaat kijken naar andere oorzaken.

Er zijn veel oorzaken mogelijk bij een hond die op de bank plast. Een hond kan bijvoorbeeld gaan plassen wanneer hij opgewonden is omdat zijn baasje thuiskomt. Ook kan angst of stress een oorzaak zijn.

Het plassen op de bank kan ook betekenen dat de hond simpelweg nog niet (volledig) zindelijk is. De beste manier om dit aan te pakken, is door de hond een vaste routine te geven.

Laat de hond op dezelfde tijden eten en ga op dezelfde tijden met hem naar buiten voor een wandeling. Wanneer de hond buiten zijn behoeften doet, is het belangrijk om hem te belonen. Als je dit volhoudt, dan zal dit gedrag in de meeste gevallen afgeleerd moeten worden.

Als laatste kan het plassen op de bank veroorzaakt worden door ouderdom. Oudere honden kunnen meer moeite hebben met het ophouden van hun plas en hierdoor kunnen ongelukjes ontstaan. Helaas kun je hier vrij weinig aan doen en zul je dus je bank moeten beschermen of je zult je hond van de bank moeten houden.

Voorkomen dat je hond op de bank plast

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je hond op de bank plast. Er zijn een aantal manieren om dit te doen.

Laat je hond niet de bank op

Je kunt er ook voor kiezen om je hond niet meer op de bank te laten zitten. Als je hond dit voorheen gewoon mocht, dan kan dit echter lastig zijn om af te leren.

Wanneer je ziet dat je hond op de bank gaat zitten, stuur hem dan gelijk weg en geef hem een beloning wanneer hij eraf gaat. Zo leert je hond dat hij niet meer op de bank mag zitten.

Het kan alleen lastig zijn om je hond van de bank te houden wanneer je hond alleen thuis is. Hier is gelukkig een oplossing voor: aluminiumfolie. Als je aluminiumfolie op de bank legt, dan maakt dit een hard geluid wanneer je hond op de bank springt. Vaak vinden honden dit geluid een beetje eng, waardoor ze gelijk weer van de bank springen.

Zorg voor een vaste routine

Zoals al eerder is vernoemd, kan het plassen op de bank vaak veroorzaakt worden door onzindelijkheid. Om dit aan te pakken, is het van belang dat je hond een vaste routine heeft. Laat je hond dus elke dag op dezelfde tijdstippen naar buiten en beloon hem wanneer hij zijn behoeften buiten doet.

Als je dit lang genoeg volhoudt, dan zal het probleemgedrag moeten verdwijnen. Lukt dit nog steeds niet, dan zul je wellicht contact op moeten nemen met een hondengedragskundige.

Ga naar de dierenarts

Als je het vermoeden hebt dat het plassen op de bank veroorzaakt wordt door een medisch probleem, zoals een blaasontsteking, dan is het van belang dat je langs de dierenarts gaat.

Wanneer het probleem is behandeld door de dierenarts, zal je hond dit gedrag waarschijnlijk niet meer vertonen.

hond die op de bank zit

De bank schoonmaken nadat je hond erop heeft geplast

Helaas kan het plassen op de bank in sommige gevallen niet voorkomen worden. Je zult de bank dus moeten schoonmaken. Urine kan een sterke geur hebben en het is dus van belang dat je de urine goed weghaalt.

Heb je een afneembare hoes op de bank die je in de was kunt doen, dan is het natuurlijk belangrijk dat de hoes zo snel mogelijk van de bank wordt gehaald en in de wasmachine wordt gestopt. Heb je dit niet, dan moet je de bank op een andere manier schoonmaken.

Wanneer je hond op de bank heeft geplast, probeer dan gelijk zoveel mogelijk van het vocht op te nemen met toiletpapier of een stukje keukenrol. Hoe meer vocht er verwijderd wordt, hoe gemakkelijker het wordt om schoon te maken.

Maak vervolgens een sopje met Biotex (of een ander sopje naar keuze) en gebruik een spons om op de vlek te deppen. Gebruik lauw water en nooit heet water! Heet water kan er namelijk voor zorgen dat de proteïnen van de urine aan de bank gaan hechten, waardoor de vlek zal blijven zitten.

Wanneer je dit gedaan hebt, kun je nog eventueel de bank behandelen met azijn. Met azijn kun je namelijk de urinegeur neutraliseren. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray op de plek. Laat dit even inwerken en dep het vervolgens droog met een handdoek of theedoek.

In sommige gevallen kan het zijn dat de urinegeur in de bank blijft zitten. Om dit probleem aan te pakken, kun je een urinegeur verwijderaar aanschaffen. Dit is een spray die de nare lucht van urine kan neutraliseren.

De bank beschermen tegen je hond

Lukt het niet om het gedrag bij je hond af te leren, dan moet je een manier vinden om de bank te beschermen tegen je hond. Hieronder lees je een aantal manieren om je bank te beschermen.

Hondendeken

Je kunt een hondendeken aanschaffen om je bank te beschermen. Een voorbeeld hiervan is de GROENE BERG hondendeken. Deze deken is waterbestendig, wat erg handig kan zijn bij een hond die op de bank plast.

Leg deze deken op de bank en laat je hond hier op liggen. Mocht het een keer fout gaan, dan is de deken alleen vies en de bank niet. Zorg er wel voor dat je de deken gelijk van de bank afhaalt na een ongelukje.

Hondenmand voor op de bank

Je kunt ook een speciale hondenmand aanschaffen die bedoelt is voor op de bank. Deze mand beschermd je bank en je hond kan er ook nog eens lekker op liggen.

Tot slot

Er zijn dus veel redenen mogelijk van het plassen op de bank bij honden. Vaak komt dit omdat de hond simpelweg nog niet zindelijk is. Wanneer deze zindelijkheid wordt aangepakt, zal het probleem dus moeten verdwijnen.

Zorg er ook voor dat je zeker weet dat het plassen op de bank niet wordt veroorzaakt door een medisch probleem. Heb je het vermoeden dat dit de oorzaak is of twijfel je, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.