man die een hond opgetild heeft

Heeft Je Hond Pijn Bij Het Optillen? Dit Kan Er Aan De Hand Zijn

Als een hond pijn heeft, dan kun je dit vaak zien aan zijn gedrag. Een hond gaat bijvoorbeeld piepen of janken wanneer hij pijn heeft. Als je hond piept wanneer je hem probeert op te tillen, dan betekent dit waarschijnlijk dat je hond pijn heeft.

Je vraagt je vast af wat het kan betekenen wanneer je hond pijn heeft wanneer hij op wordt getild en wat je het beste kunt doen in deze situatie.

Pijn rond het borstgedeelte

Wanneer je een hond optilt, dan zet je je handen vaak rond het borstgedeelte van de hond. Als een hond daar iets heeft zitten wat pijn doet, dan is het logisch dat hij zal piepen als hij opgetild wordt.

De oorzaak van deze pijn kan van alles zijn. Je hond kan bijvoorbeeld gevallen zijn en hierdoor heeft hij blauwe of gekneusde ribben.

Er kan ook een klein wondje rond het borstgedeelte zitten waar je hond last van heeft of je hond kan recent een inenting gehad hebben en hier last van hebben.

Wat je kunt doen

Het is belangrijk om te achterhalen waar deze pijn vandaan komt, zodat je een dierenarts kunt inschakelen indien nodig. Is je hond de vorige dag hard gevallen of heeft hij een inenting gehad? Dan is de kans groot dat de pijn hier vandaan komt.

Als je hond een klein wondje heeft, dan is het vaak niet nodig om naar de dierenarts te gaan en kun je dit zelf thuis behandelen.

Als je niet weet wat de pijn kan zijn, kijk dan of je hond nog andere symptomen heeft. Wellicht kun je met deze symptomen de oorzaak van de pijn vinden. Bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts in te schakelen, zodat je hond grondig onderzocht kan worden.

Nek- of rugklachten

Als je hond piept wanneer je hem optilt, dan kan dit ook betekenen dat je hond last heeft van zijn nek, rug, wervels of andere spieren. Kijk in dit geval goed hoe je hond zich gedraagt.

Loopt je hond een beetje stijf en heeft hij pijn bij het lopen, dan kan dit dus het probleem zijn. Een hond met pijn aan zijn nek kan bijvoorbeeld de hele tijd naar beneden kijken en kan moeilijk draaien met zijn kop.

Ook kan rugpijn de boosdoener zijn van de pijn bij het optillen. Een hond met rugpijn kan met een bolle rug gaan lopen, slecht lopen en kan in sommige gevallen niet meer (goed) springen. Dit zijn een aantal symptomen waar je naar kunt kijken wanneer je vermoedt dat je hond rugpijn heeft.

De rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een hernia. Door veroudering of belasting kan een tussenwervelschijf gaan scheuren en dit kan veel pijn veroorzaken.

Wanneer een hond wordt opgetild, dan zal de rug gaan buigen of de nek gaat bewegen. Dit veroorzaakt in dit geval de pijn en de hond gaat vervolgens dus piepen.

Wat je kunt doen

Nek- en rugpijn kan heel pijnlijk en oncomfortabel zijn. De pijn hoeft echter niet altijd een serieus probleem te zijn. Net als mensen kunnen honden namelijk ook gewoon een spier verrekken in de nek of rug. Dit zal na enkele dagen weer over zijn.

Omdat je niet altijd kan zien wat de oorzaak van de pijn is bij je hond, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Nek- en rugpijn kan in sommige gevallen namelijk wel serieus zijn en het is fijn als je er zo snel mogelijk bij bent, zodat je eventuele schade kunt voorkomen.

Je hond wil niet opgepakt worden

Het kan ook zijn dat je hond geen pijn heeft wanneer je hem oppakt, maar dat hij het niet leuk vindt wanneer je dit doet. Je hond kan dit laten weten door te grommen, blaffen of piepen.

Een hond kan veel redenen hebben waarom hij niet opgetild wil worden. Misschien was je hond lekker aan het slapen en werd hij uit het niets wakker gemaakt en opgetild. Het is logisch dat je hond dit niet zo leuk zal vinden.

Ook als je hond in het verleden ergens vanaf is gevallen, kan het zijn dat hij nu bang is voor hoogtes. Als je hond dus op wordt gepakt, dan zal hij dit eng vinden en hierdoor gaan piepen of grommen.

Wat je kunt doen

Als je hond het niet leuk vindt om opgetild te worden, doe dit dan zo min mogelijk. Pak je hond alleen op wanneer dit echt nodig is, bijvoorbeeld als je hond in de auto getild moet worden.

Als je hond niet opgetild wil worden omdat hij bang is door een val in het verleden, dan kan het helpen om een hondengedragskundige in te schakelen, zodat de angst hiervoor verminderd wordt.

Tot slot

 Als je hond pijn heeft bij het optillen, dan kan dit door meerdere problemen veroorzaakt worden. Nu je de verschillende oorzaken weet, kun je hopelijk ontdekken waar de pijn bij je hond vandaan komt.

Het is daarnaast nog belangrijk om te onthouden dat het nooit kwaad kan om even langs de dierenarts te gaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen!