hond die in slaap piept

Waarom Piept Mijn Hond in zijn Slaap?

Wanneer een hond aan het slapen is, dan komt het vaak voor dat de hond gaat piepen, janken en bewegen. Het kan er soms een beetje eng uit zien, dus het is logisch dat je je afvraagt of dit kwaad kan bij een hond.

Hier lees je alles over piepen in de slaap bij honden en wat je het beste kunt doen!

De REM slaap

Net als de mens heeft een hond een lichte en een diepe slaap in zijn slaapcyclus. De diepe slaap wordt ook wel de REM (Rapid Eye Movement) slaap genoemd.

In de REM slaap komen de dromen van de hond voor en verwerkt de hond wat hij tijdens de dag heeft meegemaakt.

Tijdens de REM slaap is het mogelijk dat een hond gaat piepen. De hond kan daarnaast gaan schokken en bewegen. Ook kunnen de ogen flink gaan bewegen. Dit is normaal en je hoeft dus niets te doen. Het betekent dat je hond lekker aan het dromen is.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Het piepen in de slaap kan ook een teken zijn van een epileptische aanval. De hond kan hierbij spiertrekkingen krijgen, janken, blaffen en hevig bewegen. Het kan soms lastig zijn om de REM slaap en een epileptische aanval te onderscheiden.

Als je het niet zeker weet en je hond heeft hier vaker last van, dan kan het verstandig zijn om je hond te filmen wanneer hij piept of beweegt in zijn slaap. De dierenarts kan hier vervolgens naar kijken om te bepalen of het om een epileptische aanval gaat.

De dierenarts kan vervolgens medicatie voorschrijven als de hond last heeft van epilepsie. Er kan ook een onderliggende oorzaak zijn van de epilepsie. Deze oorzaak moet dan behandeld worden.

Moet ik mijn hond wakker maken?

Wanneer je hond piept tijdens de REM slaap, dan hoef je hem niet wakker te maken. Het is normaal gedrag en er is niets aan de hand.

Als je vermoedt dat je hond een epileptische aanval heeft, dan is het helemaal belangrijk om je hond niet wakker te maken. Een hond kan tijdens een aanval namelijk plotseling gaan bijten. Je moet de hond laten liggen totdat de aanval voorbij is.

Kunnen honden dromen?

Zoals je hebt gelezen, dromen honden tijdens de REM slaap. Een hond droomt over allerlei dingen die hij heeft meegemaakt tijdens de dag. Hij kan bijvoorbeeld dromen dat hij rent in een grasveld, vandaar dat de pootjes zo hevig bewegen.

De kans is ook groot dat de hond over zijn baasje(s) droomt. De hond ziet zijn baasje(s) namelijk de hele dag door.

Helaas kan een hond net als een mens ook nachtmerries krijgen. Het piepen en bewegen kan hierbij heviger worden.

Het is belangrijk dat je je hond laat liggen als je denkt dat hij een nachtmerrie heeft. Je kunt het beste wachten totdat je hond weer wakker is. Probeer je hem wakker te maken, dan heb je de kans dat je hond gaat bijten.

Het kan lastig zijn om je hond zo te moeten zien, maar je kunt het beste dus even wachten.

Tot slot

Als je hond piept in zijn slaap, dan is hij dus lekker aan het dromen en hoef je je geen zorgen te maken. Zorg er wel voor dat je een epileptische aanval uitsluit.

Maak je hond ook niet wakker en laat hem lekker slapen. Vooral bij een epileptische aanval is het van belang dat je je hond niet wakker probeert te maken.