hond die piept tijdens het eten

Mijn Hond Piept of Jankt Tijdens Het Eten

Voor veel honden is het eten van een maaltijd één van de leukste activiteiten van de dag. Als je hond piept tijdens het eten, dan kan dit betekenen dat er wat aan de hand is. Maar wat kan het eigenlijk betekenen wanneer een hond piept tijdens het eten?

Als een hond piept tijdens het eten, dan zijn gebitsproblemen hier het vaakst van de oorzaak. Janken tijdens het eten kan ook komen door problemen met de keel, nekpijn, opgewondenheid of puur om het vragen van aandacht.

Gebitsproblemen

Als een hond piept tijdens het eten, dan zijn gebitsproblemen hier vaak de boosdoener van. Als een hond last heeft van zijn tanden, dan is het namelijk pijnlijk om op voeding te kauwen, wat resulteert in het piepen.

Sommige honden met gebitsproblemen laten zelfs hun eten staan of eten een heel klein beetje. Vooral bij harde brokken is het lastig voor een hond om te eten wanneer hij gebitsproblemen heeft. Hierdoor eet een hond zijn brokken niet.

Andere symptomen van gebitsproblemen bij de hond kunnen bestaan uit:

  • Rood, bloedend of gezwollen tandvlees
  • Slechte adem
  • Veel tandplak- en tandsteen aanwezig
  • Aan één kant kauwen op eten
  • Minder speels gedrag

Het is verstandig om je hond naar een dierenarts te brengen bij gebitsproblemen. Gebitsproblemen kunnen erg pijnlijk zijn, dus het is fijn voor de hond als hij snel behandeld kan worden.

Daarnaast is het belangrijk dat het gebit van de hond goed wordt verzorgd. Veel hondeneigenaren doen dit namelijk niet. Het poetsen van de tanden met hondentandpasta is dus erg belangrijk. Ook kan het aanschaffen van kauwbotten en kauwspeeltjes een bijdrage leveren aan een gezond hondengebit.

Keelproblemen

Naast gebitsproblemen, kunnen ook problemen met de keel ervoor zorgen dat een hond piept tijdens het eten. Wanneer een hond last heeft van zijn keel, dan is het namelijk pijnlijk om het voer door te slikken. Dit resulteert in het piepen.

Er kunnen veel verschillende problemen ontstaan bij de keel. Er kan bijvoorbeeld een keelontsteking ontstaan of de hond kan een scherp object doorgeslikt hebben, waardoor er een wondje in de keel zit. Ook kan kennelhoest voor keelpijn zorgen.

Als je vermoedt dat je hond problemen heeft met zijn keel, dan is het altijd verstandig om je hond even na te laten kijken door een dierenarts.

Pijn aan de nek

Wanneer een hond piept tijdens het eten, kan het ook betekenen dat de hond last heeft van zijn nek. Om uit de voerbak te eten, moet de hond namelijk zijn nek omlaag houden. Als de nek pijn doet, dan kan dit de reden zijn waarom de hond telkens jankt of piept wanneer hij eet.

Als je hond nekpijn heeft, dan zal dit niet alleen tijdens het eten merkbaar zijn. Een hond met nekklachten zal bijvoorbeeld minder spelen en rondrennen, en kan zichzelf minder goed bewegen. Bij het maken van een verkeerde beweging kan de hond ook gaan piepen.

Nekpijn bij een hond kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan komen omdat de hond zijn nek verrekt heeft of het kan wat ergers zijn, zoals een nekhernia. Het is verstandig om contact op te nemen met een dierenarts wanneer je hond last heeft van zijn nek.

Opgewondenheid

Veel honden houden nou eenmaal van eten. Wanneer je het bakje weer aan het vullen bent met een lekkere maaltijd, dan is het normaal dat je hond hier heel opgewonden van raakt.

Sommige honden kunnen zelfs zo opgewonden raken, dat ze zelfs gaan piepen en janken terwijl ze aan het eten zijn. Wanneer je dus alle eventuele problemen hebt uitgesloten van het piepen tijdens het eten, dan kan dit dus de oorzaak zijn en hoef je eigenlijk niet veel te doen (tenzij je het gedrag vervelend vindt).

hond die zijn brokken niet eet

Vragen om aandacht

Het piepen tijdens het eten kan ook een teken zijn van het vragen om aandacht. Als een hond weinig aandacht krijgt, en alleen aandacht krijgt wanneer hij gaat piepen, dan is het mogelijk dat de hond veel gaat janken. Het janken kan dan ook tijdens het eten gebeuren.

Als een hond piept tijdens het eten, dan is dit waarschijnlijk de minst voorkomende oorzaak, maar het is wel zeker mogelijk. Als je het vermoeden hebt dat je hond om aandacht vraagt tijdens zijn maaltijd, dan moet je het gewoon negeren.

Als je dit gedrag negeert, dan leert je hond vanzelf dat hij geen aandacht krijgt wanneer hij gaat piepen en is het probleem opgelost.

Sluit natuurlijk wel eerst de andere oorzaken uit, voordat je ervan uit gaat dat het piepen tijdens het eten veroorzaakt wordt door het vragen van aandacht.

Wat moet ik doen als mijn hond piept tijdens het eten?

Als je hond piept tijdens het eten, dan moet je eerst achterhalen wat de oorzaak hiervan kan zijn. In veel gevallen betekent het janken tijdens het eten dat de hond last heeft van zijn gebit. Kijk dus even naar het gebit en onderzoek waar de pijn vandaan kan komen.

Als je hond dus gebitsproblemen heeft, dan is het belangrijk om je hond naar een dierenarts te brengen. De dierenarts kan vervolgens uitzoeken wat het probleem is en een passende behandeling geven aan de hond.

Ook is het bij nek- en keelpijnverstandig om een dierenarts in te schakelen. Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk bij nek- en keelpijn, van onschuldig tot serieus. Omdat nek- en keelklachten ook serieus kunnen zijn, is het verstandig om de hond zo snel mogelijk na te laten kijken.

Is het piepen tijdens het eten een gedragsprobleem, dan zul je het gedrag van je hond dus moeten aanpassen, als je wilt dat je hond stopt met piepen tijdens het eten. Lukt je dit niet zelf, dan kun je altijd een hondentrainer inschakelen om het gedrag van je hond te veranderen.

Tot slot

Als een hond tijdens het eten aan het piepen is, zijn er dus veel oorzaken mogelijk. Toch zijn gebitsproblemen wel vaak de oorzaak hiervan.

Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk om het gebit van je hond goed te verzorgen. Dit voorkomt gebitsproblemen en eventuele dierenartskosten in de toekomst.

Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn waarom een hond piept tijdens het eten. Als je nog steeds geen idee hebt waarom je hond piept tijdens het eten, of als je twijfels hebt, dan is het altijd verstandig om je hond even naar de dierenarts te brengen.