Overgeven is geen pretje. Vaak is overgeven een teken van het lichaam dat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken en dat het er weer uit moet. Net als bij mensen kan dit ook bij honden het geval zijn.
Maar wat als je hond moet overgeven na het drinken van water? In water zit niks verkeerds en het is heel gezond. Het is dan ook logisch dat je als hondeneigenaar afvraagt waarom je hond hiervan moet overgeven.
Het kan puur komen doordat je hond het water te snel heeft gedronken, maar het kan ook een aantal andere oorzaken hebben.
Waarom geven honden over?
Overgeven bij honden komt erg vaak voor. Braken is eigenlijk een natuurlijke verdedigingsreactie van het lichaam. Dit gebeurt vaak als je hond te snel heeft gegeten of gedronken, of het kan komen doordat je hond iets verkeerds naar binnen heeft gewerkt.
Bij het braken bij honden is er een verschil tussen acuut overgeven en chronisch overgeven. Het is belangrijk om dit verschil te herkennen, omdat de oorzaken tussen deze twee vormen verschillen.
Acuut overgeven
Acuut overgeven komt erg vaak voor bij honden. Dit komt omdat honden van alles eten in huis en op straat, en je hond kan zich hier even niet lekker door voelen. Het gevolg is dat ze dan eenmalig gaan overgeven. Daarnaast kan acuut braken nog talloze oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen zijn deze oorzaken vrij onschuldig.
Veel hondeneigenaren gaan gelijk naar de dierenarts wanneer hun hond heeft overgegeven. Dit is begrijpelijk, maar vaak is het niet nodig. Als je hond eenmalig heeft overgegeven en daarna geen vreemde symptomen heeft, dan kan het vaak geen kwaad. Als je hond zich na het braken vreemd gaat gedragen, dan is het wel slim om de dierenarts te bezoeken. Ga ook altijd naar de dierenarts wanneer je hond bloed heeft bij het braaksel.
Chronisch overgeven
We spreken van chronisch overgeven wanneer een hond een aantal achter elkaar moet braken. In dit geval kan het braken veroorzaakt worden door een onderliggend probleem.
Wanneer je hond chronisch braakt is het lastig om te herkennen wat precies de oorzaak is. Er zijn namelijk vele oorzaken mogelijk van het chronisch overgeven bij je hond. Bezoek altijd de dierenarts wanneer je hond een aantal dagen achter elkaar overgeeft.
Chronisch braken kan veroorzaakt worden door:
- Maagdarmontsteking, oftewel IBD (inflammatory bowel disease)
- Allergieën of voedselovergevoeligheid
- Nier- of leverproblemen
- Maag- en darmblokkade
- Tumoren
- Infectie door parasieten (bijvoorbeeld wormen)
- Hormonale ziektes
Daarnaast zijn er nog een hoop andere oorzaken van het chronisch overgeven bij honden. Zorg er dus voor dat je langs de dierenarts gaat zodat ze jouw hond grondig kunnen onderzoeken.
Hond geeft over na het drinken van water
Wanneer je hond direct na het drinken van water over moet geven, kan dit komen omdat je hond te snel drinkt of dat het drinkwater vervuild is. Het kan ook een serieuzer probleem zijn, zoals megaoesofagus. Dit betekent dat de slokdarm verlamd is.
Je hond drinkt te snel
Een hond kan overgeven na het water drinken door veel te snel te drinken. De hond krijgt dan teveel (koud) water in één keer binnen. Een oplossing hiervoor is om een grote steen in het midden van de hondenbak te leggen. Je hond zal hier omheen moeten drinken en dit zal het proces vertragen. Een andere optie is om ernaast te staan en de waterbak wegnemen wanneer je hond te snel gaat.
Megaoesofagus
Normaalgesproken duwt een slokdarm speeksel, eten en drinken naar de maag. Dit gebeurt door de samentrekkende bewegingen van de slokdarm. Het is mogelijk dat de spieren in de slokdarm verlamd raken. We spreken dan van megaoesofagus (vergrote slokdarm).
Bij megaoesofagus blijft al het eten en drinken van je hond in de slokdarm staan en kan het niet de maag bereiken. Als een hond met deze aandoening gaat bewegen na het eten of drinken, dan klotst alles weer naar buiten. Dit kan dus ook het geval zijn wanneer je hond net water heeft gedronken.
Honden met megaoesofagus moeten rechtop eten en drinken, zodat het voedsel door de zwaartekracht de maag bereikt. Helaas is deze aandoening niet behandelbaar en zal de hond altijd rechtop moeten eten en drinken.
Hiervoor bestaat een speciale stoel, zodat de hond rechtop kan zitten tijdens het eten. Het is belangrijk dat de hond op deze manier gevoerd wordt, honden met megaoesofagus lopen het risico om een longontsteking op te lopen wanneer ze zich per ongeluk verslikken.
Vervuild drinkwater
Een andere reden van braken na het drinken van water kan zijn omdat het water vervuild is. Dit kan komen door een vieze voerbak, of doordat het water voor een lange tijd heeft stilgestaan.
Vooral als de waterbak buiten staat dan kan dit het geval zijn. Je hond kan na het drinken van dit water zich een beetje ziek voelen. Belangrijk is om de hond even goed in de gaten te houden, en als de situatie verslechterd, bel dan even de dierenarts.
Zorg er dus altijd voor dat de voerbak van je hond schoon is en dat er altijd schoon drinkwater aanwezig is!
Wanneer naar de dierenarts?
Als je hond eenmalig moet overgeven, dan kan dit in de meeste gevallen geen kwaad en hoeft er geen dierenarts ingeschakeld te worden. Geef je hond na het overgeven wat minder eten of voer je hond makkelijk verteerbaar voedsel, zoals rijst met bouillon of een beetje gekookte kip.
Ga wel naar de dierenarts als je hond bloed overgeeft, of wanneer je hond na het braken zich vreemd gaat gedragen of andere symptomen heeft. Het is ook belangrijk om naar de dierenarts te gaan wanneer je hond chronisch braakt. Chronisch braken kan namelijk een teken zijn van een ernstige ziekte of aandoening.
Bij het vermoeden van megaoesofagus is het van groot belang om de dierenarts te bezoeken. Je hond loopt namelijk een risico op het oplopen van een longontsteking wanneer er geen rekening wordt gehouden met deze aandoening. Ook zal je hond weinig voedingsstoffen binnenkrijgen.
Conclusie
Als je hond een keer overgeeft, maak je dan niet gelijk zorgen. Het kan simpelweg komen doordat je hond iets verkeerds gegeten heeft. Gebruik je gezonde verstand en als je hond nog vrolijk is en kwispelt dan zal er niet veel aan de hand zijn. Houd je hond wel goed in de gaten bij chronisch braken en neem altijd contact met de dierenarts op.
Als je hond moet overgeven na het drinken van water, dan kan dit komen door te snel te drinken of door vervuild drinkwater. In een ernstiger geval kan het door megaoesofagus komen, dit is een verlamming van de slokdarm. Als je dit vermoed bij je hond, maak dan snel een afspraak bij de dierenarts.