onrustige hond

Is Je Hond Onrustig ‘s Nachts? Dit Kun Je Doen

Voor puppy’s en jongere honden is het normaal dat ze weleens onrustig zijn ’s nachts. Ze zijn namelijk in een nieuwe omgeving en vinden het een beetje spannend. Zodra de hond wat ouder wordt, dan zal de onrustigheid in de nacht minder worden. Onrustigheid bij volwassen en oudere honden kunnen veel redenen hebben. Je hond kan bijvoorbeeld pijn, of dorst hebben, of hij moet zijn behoefte doen.

Als je hond ’s nachts vaak last heeft van onrustigheid, dan is het begrijpelijk dat je een beetje bezorgd wordt over je hond. Honden hebben namelijk enorm veel slaap nodig. Wees maar niet gerust, in dit artikel vind je de meest voorkomende redenen waarom jouw hond moeite heeft met slapen in de nacht.

Redenen waarom je hond onrustig is ’s nachts

Er zijn veel redenen mogelijk waarom je hond onrust vertoont in de nacht. Als je hond ’s nachts piept, blaft en onrustigheid vertoont, kan dit vervelend zijn voor jezelf maar ook voor je hond.

We hebben een aantal oorzaken op een rijtje gezet, zodat je een oorzaak kunt vinden van de onrustigheid van je hond.

Nieuwe hond of puppy

Puppy’s die aan hun nieuwe huis moeten wennen, zullen vaak tekenen van stress vertonen. Dit geldt ook voor wat oudere honden die zich in een nieuwe omgeving bevinden. Puppy’s ver weg van hun moeder, broertjes en zussen. Het is dus begrijpelijk dat ze het een beetje eng vinden.

De onrustigheid zal vaak ’s nachts voorkomen, maar het kan ook overdag zijn. Je pup zal rustiger worden wanneer hij gewend is aan zijn omgeving. Hoe lang dit duurt verschilt per hond, maar houdt er rekening dat dit de eerste twee weken kan duren. Zorg ervoor dat je puppy de eerste weken een rustige en veilige omgeving heeft.

Je hond heeft te veel energie

Het kan zijn dat je hond niet genoeg beweging heeft gehad gedurende de dag. Beweging is belangrijk voor de fysieke maar ook mentale gezondheid van de hond. Zorg er dus voor dat je hond genoeg wandelingen maakt en genoeg tijd heeft om te spelen. Dit is al helemaal belangrijk voor honden met veel energie.

Als je ervoor kunt zorgen dat je hond genoeg beweging heeft gehad, dan zal je hond aan het einde van de dag uitgeput zijn en is er dus minder kans dat hij onrustig zal worden.

Honger of dorst

Als je hond honger of dorst heeft ’s nachts, dan kan dit een reden zijn voor de onrustigheid. Ben je misschien je hond vergeten te voeren, of heeft je hond geen vers water tot zijn beschikking? Dan kan dit een reden zijn waarom je hond niet kan slapen.

Temperatuur

De onrust bij je hond kan komen door een te hoge of door een te koude temperatuur. Zorg ervoor dat je hond tijdens hete zomerdagen genoeg water heeft en dat de omgeving niet te warm is. Ga bijvoorbeeld niet de hondenbench volstoppen met warme dekens in de zomer. Zorg daarnaast voor genoeg warmte in het huis tijdens koude dagen.

Let vooral op de temperatuur bij honden met korte neuzen, zoals Franse- en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers. Deze hondenrassen hebben namelijk een groter risico op oververhitting. Oververhitting kun je voorkomen door bijvoorbeeld een koelmat aan te schaffen.

gestresste hond

Je hond moet zijn behoeften doen

Net als mensen moeten honden weleens eruit om hun behoeften te doen. Dit kan een verklaring zijn voor onrustigheid bij je hond ’s nachts. Je plas ophouden is natuurlijk niet fijn en je kunt er niet gemakkelijk door slapen.

Zorg er dus voor dat je hond naar buiten is geweest voordat hij gaat slapen. Als je hond meerdere keren naar buiten wil ’s nachts, dan kan het komen door problemen met de blaas. In dit geval moet je het plasgedrag van je hond dus even in de gaten houden.

Onrustigheid door pijn

Als je hond onrustig gedrag vertoont, kan dit komen omdat hij pijn heeft. Pijn bij je hond kan honderden verschillende oorzaken hebben. Het is vaak moeilijk in te schatten of je hond pijn heeft of niet. Het kan wel zijn dat je hond onrustig gedrag vertoont door de pijn.

Pijn bij je hond kun je naast de onrustigheid ook opmerken door symptomen zoals verminderde eetlust, mank lopen, verandering van gedrag of vaak huilen. Het is vaak lastig om te zien wat de precieze oorzaak is van de pijn bij je hond, je kunt het beste dus even langs de dierenarts gaan, zodat zij je hond kunnen onderzoeken.

Onrustige omgeving

De omgeving waarin je hond zit kan een grote invloed hebben op het gedrag van je hond. Als je hond ’s nachts bijvoorbeeld in een omgeving moet slapen waar veel lawaai is, dan kan het logisch zijn dat je hond hier onrustig van wordt.

Probeer een rustige en vertrouwde omgeving te creëren voor je hond, zodat hij zich op zijn gemak voelt wanneer hij gaat slapen ’s nachts. Dit zal je hond een stuk meer rust geven.

Hulpmiddelen om je hond te kalmeren

Als de onrustigheid van je hond aanhoudt en je kunt de oorzaak niet vinden, breng dan altijd een bezoek aan de dierenarts. De dierenarts kan dan bekijken waar het probleem zit bij je hond.

Als je hond niks mankeert en de onrustigheid wordt niet veroorzaakt door een van de bovenstaande redenen, dan zijn er nog een aantal middelen om je hond te kalmeren.

Antistress vest

Het Thundershirt Antistress Vest is gemaakt om honden te kalmeren. Je vraagt je vast wel af: hoe kan zo’n vest helpen om mijn hond rustig te maken?

De druk die het vest uitoefent op de hond zorgt ervoor dat de hond kalmeert. De zachte, constante druk heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel en werkt effectief tegen onrustige en angstige honden.

Het antistressvest werkt onder andere voor:

– Blafproblemen

– Angst voor onweer

– Angst voor harde geluiden

– Reisangst

– Verlatingsangst

Soortgelijke vesten worden ook gebruikt op pasgeboren kinderen en mensen met een angststoornis, dus het blijkt ook echt te werken! Kijk wel even goed naar de maten, hij is namelijk in verschillende maten verkrijgbaar!

Relaxerende tabletten

Er is ook een mogelijkheid om relaxerende tabletten te gebruiken voor je hond. Deze tabletten zorgen ervoor dat je hond kalmeert bij vuurwerk, onweer, angst, stress en wagenziekte. De werkzame stof in deze tabletten is L-Tryptofaan en dit is een natuurlijke stof, dus je hond zal er niet suf van worden. Lees voor gebruik altijd even de bijsluiter.

Relaxopet Pro Dog

De Relaxopet Pro Dog is een antistressmiddel die je hond kalmeert met zes (voor de mens niet waarneembare) audiotracks. Deze geluiden leiden bij honden tot een diep ontspannen toestand. Het werkt zowel binnen als buiten.

Dit apparaat is speciaal ontworpen door dierenartsen en gedragstherapeuten en behandelt allerlei gedragsproblemen zoals angst- en stresssituaties. Het apparaat heeft een aardig prijskaartje, maar het is een zeer goede investering om je hond te kalmeren!

Halsband tegen stress

Voor onrustige puppy’s bestaat er de Adaptil Halsband. Deze halsband geeft bepaalde moederferomonen af. Deze feromonen worden door de moeder natuurlijk aangemaakt gedurende 3 tot 5 dagen na de geboorte van de pups. De halsband zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel bij puppy’s

De halsband werkt goed voor alleen thuisblijven, huilen en wanneer je pup moet wennen aan een nieuwe omgeving. De halsband werkt ook voor oudere en volwassen honden.

Tot slot

Nu weet je wat onrustigheid in de nacht kan veroorzaken bij je hond en hoe je dit kunt oplossen. Als je de situatie niet vertrouwt, ga dan altijd naar de dierenarts. De dierenarts heeft alle kennis op het gebied van honden en kan jou als het beste helpen!