mier die naar een mierenlokdoos toe loopt

Heeft Je Hond Mierengif Gegeten? Dit Moet Je Doen

Wanneer het warme weer er weer aankomt, krijgen we te maken met beestjes die we liever niet in onze buurt hebben. Een insectsoort die voor veel overlast kan zorgen is de mier. Door middel van mierenlokdozen met mierengif kan men deze mieren bestrijden.

Als je een hond hebt, kan het gebruiken van mierenlokdozen een risico met zich meebrengen. Je hond kan namelijk de mierenlokdoos proberen op te eten. Als hondeneigenaar vraag je jezelf vast wel af hoeveel kwaad het kan als je hond mierengif samen met de lokdoos in zijn lichaam krijgt.

Als een hond mierengif eet, dan kan dit in de meeste gevallen geen kwaad. Er zit namelijk een kleine hoeveelheid insecticiden in een mierenlokdozen, -spray en -poeder. Honden kunnen zich niet lekker gaan voelen en gaan speekselen. Het is niet levensbedreigend.

Als een kleine hond mierengif binnenkrijgt, dan kan het meer problemen veroorzaken, zoals spijsverteringsstoornissen of extreem rillen. Het is altijd belangrijk om naar de dierenarts te gaan als je kleine hond mierengif heeft gegeten.

De gevaren van een mierenlokdoos voor honden

Als een hond mierengif binnen heeft gekregen, dan gebeurt dit vaak via een mierenlokdoos. De hond probeert hierbij de inhoud van de lokdoos eruit te halen. Lees verder om de gevaren te lezen van het eten van mierengif.

Het gif

Mierengif is gelukkig niet levensbedreigend voor honden. Het gif in een lokdoos of ander soort mierenbestrijdingsmiddel bevat namelijk niet erg veel insecticiden. Als een hond dit gif binnenkrijgt, dan zal het vooral irriterende klachten geven. Een hond kan ook gaan speekselen en zich minder lekker gaan voelen.

De symptomen kunnen bestaan uit misselijkheid, overgeven en diarree. Vaak zullen deze klachten snel weer overgaan. Toch is het bij twijfel altijd verstandig om je te laten adviseren door een dierenarts.

Bij kleinere honden die minder wegen dan 5 kg, kunnen de symptomen na het eten van mierengif wat heftiger zijn. De symptomen kunnen bestaan uit spiertrillingen, incontinentie, vernauwde pupillen en speekselen. Het is verstandig om contact op te nemen met een dierenarts wanneer je een kleine hond hebt die mierengif heeft binnengekregen.

De mierenlokdoos

Het gif is niet het grootste gevaar bij een mierenlokdoos. Het grootste gevaar is het plastic doosje dat je hond samen met het gif kan opeten. Bij een mierenlokdoos is er namelijk een plastic omhulsel aanwezig met ingangen waar de mieren in kunnen lopen.

Als een hond plastic eet, dan kan dit gevaarlijk zijn. De stukken plastic kunnen namelijk breken in scherpe stukken. Deze scherpe stukken kunnen vervolgens schade aanrichten aan de organen van een hond. Denk maar aan de slokdarm, maag of darmen.

Ook kunnen grote stukken plastic de maag en darmen blokkeren. Een stuk plastic kan bijvoorbeeld de ingang van de darmen blokkeren. Hierdoor kan voedsel niet passeren en kan de hond geen voedingsstoffen opnemen. Als dit onbehandeld blijft, dan zal de hond uiteindelijk komen te overlijden.

Het laatste gevaar van het eten van de gehele mierenlokdoos, is dat je hond erin kan stikken. De stukken plastic kunnen vast komen te zitten in de keel, en hierdoor kan je hond stikken.

Het is dus belangrijk om op de volgende symptomen te letten als je hond een mierenlokdoos in zijn geheel heeft opgegeten:

  • Opgezette buik
  • Lusteloosheid
  • Bloed in de ontlasting
  • Ontlasten lukt niet
  • Veel piepen en janken
  • Happen naar lucht
  • Hoesten of proberen te overgeven

Als je hond één of meer van deze klachten vertoont na het eten van een mierenlokdoos, dan is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. In het geval van een verstopping, kunnen de symptomen een aantal dagen later pas tevoorschijn komen.

Mijn hond heeft mierenpoeder of mierenspray gegeten

Er bestaan natuurlijk meer bestrijdingsmiddelen voor mieren dan alleen een lokdoos. Om mieren te bestrijden, zijn er ook producten zoals mierenpoeder of mierenspray. Je vraagt je vast af of deze producten dezelfde werking hebben als het gif in een mierenlokdoos.

Als je mierenpoeder of -spray gebruikt, dan heeft dit hetzelfde effect als het gif van een mierenlokdoos. Dit betekent dus dat je hond er niet heel ziek van zal worden. Je hond zal een extreme hoeveelheid van deze middelen moeten eten om echt ziek te worden.

Net zoals bij het gif van een mierenlokdoos, kan het gif voor honden die minder wegen dan 5 kg een stukje gevaarlijker zijn. Als je een kleine hond hebt die het gif heeft opgegeten, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

hond die mierengif heeft gegeten

Bestaan er mierenbestrijdingsmiddelen die veilig zijn voor honden?

Als je honden in en rond het huis hebt lopen, dan kan het verstandig zijn om mierenbestrijdingsmiddelen te gebruiken die veilig zijn voor je hond. De mierenpoeder van Ecostyle is een bestrijdingsmiddel die veilig is voor huisdieren. In de poeder zit namelijk een natuurlijke stof, genaamd Pyrethrine. Deze stof is niet schadelijk voor honden en katten.

Waarom eet mijn hond mierengif?

Mierenlokdozen hebben vaak een zoete inhoud. Dit zorgt er namelijk voor dat de mieren gemakkelijk de lokdoos betreden. Het nadeel hiervan, is dat honden dit zoete spul ook lekker vinden en deze dus kunnen gaan eten. Ook andere mierenbestrijdingsmiddelen hebben vaak een zoete geur.

Daarnaast ontdekken honden de wereld met hun neus en bek. Door op dingen te bijten of door aan dingen te likken, ontdekken ze de wereld. Een mierenlokdoos kan er voor honden aantrekkelijk uitzien. Puppy’s zijn vooral geneigd om meer dingen stuk te bijten. Ze weten nog niet wat wel en niet eetbaar is, en het kan dus gebeuren dat een puppy de lokdoos of het mierengif als eten ziet.

Voorkomen dat je hond mierengif eet

Het gif dat voor mieren wordt gebruikt is in veel gevallen niet gevaarlijk voor een hond. Dit betekent alleen niet dat je het gif overal rond je huis kan gebruiken. Je hond kan er namelijk toch klachten van krijgen.

Als je een mierenlokdoos of ander bestrijdingsmiddel gebruikt, dan is het belangrijk dat je hond niet bij deze middelen in de buurt kan komen. Als je het middel in je huis gebruikt, plaats het dan bijvoorbeeld niet op de grond, maar plaats het middel in een kastje waar je hond niet bij kan.

Het is ook van belang om oude mierenvallen weg te halen. Als de lokdoos zijn doel heeft bereikt en geen nut meer heeft, dan is het verstandig om deze gelijk weg te halen. Zo weet je zeker dat je hond deze niet per ongeluk opeet.

Tot slot

Mieren kunnen vervelende beesten zijn en soms moeten hiervoor bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Als je een hond hebt, let dan wel op waar je deze middelen inzet. Plaats de middelen met het mierengif op plekken waar je hond niet bij kan, om eventuele klachten te voorkomen.