hond die zin heeft om te spelen

Mentale Stimulatie: Zo Maak Je Een Hond Mentaal Moe!

Naast het feit dat een hond fysiek gestimuleerd moet worden, is het ook belangrijk dat je een hond mentaal stimuleert. Zo voorkom je namelijk dat een hond zich gaat vervelen. Verveling kan vervolgens vervelend gedrag opleveren.

Maar hoe maak je een hond eigenlijk mentaal moe? Er zijn veel verschillende manieren hoe je dit kunt doen.

Denkspelletjes

Tijdens het spelen van een denkspelletje moet een hond zijn hersenen goed gebruiken. Dit zal hem dus mentaal vermoeien. Bij deze denkspelletjes moet een hond een bepaalde handeling verrichten om een beloning te ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het drukken op een knop of het schuiven van een object.

Hoe vaker je hond het zal spelen, hoe beter hij het gaat snappen. Wanneer het spelletje te makkelijk wordt, kun je overgaan tot een nieuw denkspelletjes.

Een goed voorbeeld van zo’n denkspelletje is Dog Twister. Bij dit spelletje moet een hond bepaalde schijven in verschillende richtingen schuiven, om een beloning te verdienen.

Ook is Kong speelgoed erg goed voor de mentale stimulatie voor een hond. In deze speeltjes kun je traktaties verstoppen, die je hond er vervolgens uit moet gaan halen.

denkspelletje voor honden


Snuffelspelletjes

Snuffelen is een leuke en vermoeiende activiteit voor een hond. Het lijkt misschien niet heel vermoeiend, maar het kan je hond mentaal behoorlijk moe maken. Dit is dus een uitstekende activiteit voor als je hond zich verveelt.

Je kunt bijvoorbeeld verstoppetje spelen met het lievelingsspeeltje van je hond. Laat je hond even zitten en leg het speeltje op een verstopplek neer. Je hond zal vervolgens het speeltje gaan zoeken en hij moet zijn neus hier goed voor gebruiken.

Wat ook een echte aanrader is, is het gebruiken van een snuffelmat. Dit is een mat waar je allerlei beloningen in kunt verstoppen. Door te snuffelen, moet je hond deze beloningen gaan zoeken. Dit is een erg leuke activiteit voor je hond en het zal hem zeker mentaal stimuleren.

snuffelmat voor honden

Verander de wandelroute

Het veranderen van de dagelijkse wandelroute kan al veel verschil maken bij het mentaal stimuleren van je hond. Neem je hond een keer mee naar het bos of gooi de wandelroute eens om. Je zult zien dat je hond veel enthousiaster zal zijn en overal zal gaan snuffelen.

Een hond zal namelijk snel wennen wanneer jij elke dag dezelfde route loopt. Wanneer je een nieuwe route neemt, zal je hond allerlei nieuwe geuren ruiken en nieuwe plekken zien. Op deze manier kun je hem mentaal vermoeid maken.

Leer je hond iets nieuws

Je kunt je hond mentaal moe maken door hem wat nieuws te leren. Veel hondeneigenaren leren hun hond een aantal basiscommando’s in de puppyfase en houden het hierbij, terwijl er nog talloze trucjes zijn die je kunt leren aan je hond.

Je kunt zelf ook trucjes bedenken, de trucjes hoeven helemaal niet te bestaan. Door deze trucjes te leren, zal je hond mentaal gestimuleerd worden en zal de band tussen het dier en zijn baasje versterken.

Hier zijn een aantal nieuwe trucjes die je kunt leren aan je hond:

  • Omrollen
  • Pootje geven
  • Op twee poten staan
  • Blaffen op commando
  • Doodliggen

Er zijn natuurlijk nog veel meer trucjes die je kunt leren bij je hond. Als je een beetje creatief bent, kun je op hele leuke ideeën komen!

Kauwspeelgoed of kauwbotten

Door te kauwen kan een hond voldoen aan zijn kauwdrift. Het hebben van voorwerpen om op te kauwen kan een hond mentaal stimuleren, en je hoeft hem hierbij niet eens te helpen. Hij kan dit gerust in zijn eentje doen.

Zorg dus voor voldoende kauwspeelgoed zodat een hond genoeg heeft om op te knagen. Ook kan een kauwbotje goed van pas komen. Bij het kauwen op een kauwbot werkt een hond namelijk aan een doel: het opeten van het botje. Dit kan al genoeg zijn om een hond mentaal moe te maken. Daarnaast is het ook nog erg goed voor het gebit!

Houd je hond natuurlijk wel goed in de gaten wanneer hij aan het kauwen is op speelgoed of op een botje. De kans is niet groot, maar het kan altijd gebeuren dat je hond zich erin verstikt.

Speel samen met je hond

Door te spelen zal je hond fysiek, maar ook mentaal gestimuleerd worden. Gebruik bijvoorbeeld een trekspeeltje en ga touwtje trekken met je hond. Je kunt ook bijvoorbeeld apporteren met een bal of stok. Dit zal je hond niet alleen stimuleren, het zal ook zeker de band versterken tussen jou en je hond!

Vervang het oude speelgoed

Het kan zijn dat je hond zijn oude speelgoed zat is en hierdoor niet genoeg mentale stimulatie krijgt. Gooi deze oude speeltjes eens weg en koop een aantal nieuwe speeltjes.

In het begin is een nieuw speeltje namelijk nog leuk en spannend, maar een tijdje wordt dit speeltje toch een beetje saai.

Laat je hond met andere honden spelen

Je kunt je hond ook mentaal stimuleren door hem te laten spelen met andere honden. Ga bijvoorbeeld naar het hondenpark (als die in de buurt zit) en breng je hond in contact met andere honden. Je kunt ook naar een vriend of vriendin gaan die ook een hond heeft.

Het contact maken met honden zal je hond mentaal moe maken. Vooral als je hond nieuwe honden leert kennen, is dit goed voor de mentale stimulatie. Je hond bouwt hierdoor allerlei nieuwe ervaringen op en komt in contact met nieuwe gezichten.

Waarom is mentale stimulatie bij een hond belangrijk?

Wanneer een hond niet voldoende gestimuleerd wordt, dan gaat hij zich vervelen. Dit kan leiden tot vervelend en ongewenst gedrag. Een hond die zich verveelt, gaat zichzelf namelijk proberen te vermaken met andere dingen.

Het kan bijvoorbeeld leiden tot het slopen van spullen in het huis, of het constant om aandacht vragen bij zijn baasje. Verveling kan ook leiden tot veel blaffen of het bijten en likken aan de eigen poten.

Het is dus belangrijk dat een hond naast voldoende beweging, ook genoeg activiteiten uitvoert die hem mentaal uitputten. Dit voorkomt dat het dier zich zal gaan vervelen.

Tot slot

Nu weet je dus dat naast fysieke stimulatie, mentale stimulatie ook erg belangrijk is voor een gelukkige en een gezonde hond. Zoals je hebt gelezen, zijn er genoeg manieren om je hond mentaal moe te maken.

Het houdt niet op bij alleen deze voorbeelden, er zijn nog talloze manieren om je hond te stimuleren. Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel en dat je hond zich nu nooit meer zal vervelen!