hond rent rondjes

Waarom loopt mijn hond steeds rondjes?

Door naar het gedrag van je hond te kijken kun je vaak zien of er wat aan de hand is. Als je hond rondjes loopt, hoeft dit niet meteen een reden te zijn voor paniek. Honden lopen vaak eerst rondjes voordat ze hun behoeften doen of ergens gaan liggen.

Als je hond constant rondjes aan het lopen is zonder reden, dan kan je hond een medisch probleem hebben. Het kan komen door een oorinfectie, letsel, ziekten of doordat je hond uit balans raakt door een verstoord evenwicht. Het is dan ook belangrijk om in dit geval even een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Redenen waarom je hond rondjes loopt

Als je hond vaak rondjes loopt, dan kan dit een aantal oorzaken hebben:

Oorinfectie

Oorinfecties komen regelmatig voor bij honden en kan een reden zijn voor het lopen van rondjes bij je hond. Andere symptomen van een oorinfectie zijn:

  • Schudden met de kop
  • Krabben aan het oor
  • De kop scheef houden.
  • Pijn bij aanraking aan het oor
  • Veel oorsmeer of pus
  • Stinkend oor

Een oorinfectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een onderliggend huidprobleem. De bacteriën die in de huid leven kunnen een oorontsteking veroorzaken wanneer het lichaam verzwakt is. Het is belangrijk om een oorontsteking snel te behandelen. Als dit niet gebeurt, dan is er een kans dat de hond een chronische oorinfectie krijgt. Dit betekent dat de infectie vaak zal terugkeren. Daarnaast is een oorinfectie zeer oncomfortabel voor de hond.

Een oorinfectie is vaak goed te behandelen, mits de hond op tijd behandeld wordt. Hoe de infectie behandeld wordt, ligt aan de ernst en de oorzaak van de oorontsteking.

Vestibulair syndroom

Een andere reden dat je hond dit vreemde gedrag vertoont kan zijn door het vestibulair syndroom. Dit is een aandoening van het evenwichtsorgaan en kan plotseling ontstaan. Het komt vooral voor bij oudere honden, de gemiddelde leeftijd van een hond met deze aandoening is 12,5 jaar.

Het vestibulair syndroom kan symptomen geven die er vrij heftig uit kunnen zien voor de hondeneigenaar. Naast dat ze rondjes kunnen gaan lopen, treden er symptomen op zoals scheef lopen met de kop, omvallen en niet meer overeind kunnen komen en nystagmus. Nystagmus betekent dat de ogen van je hond heen en weer schieten. Ook kan de hond zo misselijk zijn dat hij niet meer wil eten of moet braken.

Er bestaat geen medicijn tegen deze aandoening. Er zijn wel medicijnen om de misselijkheid bij de hond te verminderen. De hond moet tijdelijk hulp krijgen met eten en drinken wanneer hij last heeft van deze aandoening.

Gelukkig trekt het binnen een aantal dagen alweer weg en zal de hond zich al een stuk beter gaan voelen. Het kan wel zijn dat je hond een scheve kop aanhoudt voor een aantal weken. In sommige gevallen blijft de hond de kop altijd een beetje scheef houden, maar dit zal uiteindelijk voor weinig problemen zorgen. De kans op herstel is dan ook vrij groot.

Letsel

Het rondjes lopen bij honden kan ook nog veroorzaakt zijn door (hoofd)letsel. Dit is vaak moeilijk te herkennen, maar het kan samengaan met vreemde pupilverwijdingen, pijn aan het hoofd en andere symptomen van pijn, zoals braken, lusteloosheid en weinig eetlust. Als je vermoedt dat je hond (hoofd)letsel heeft opgelopen, twijfel dan niet en ga langs de dierenarts.

Wat moet ik doen als mijn hond rondjes loopt?

Als je hond rondjes loopt en ander vreemd gedrag vertoont die je niet kan verklaren, ga dan altijd naar de dierenarts. In sommige gevallen kan de oorzaak ernstig zijn en is het belangrijk dat de hond zo spoedig mogelijk wordt geholpen. Zo vergroot je de kans op een volledig herstel.

Hoe voorkom ik het de volgende keer?

Het vestibulair syndroom is helaas niet te voorkomen bij honden. Hoe goed je hond ook verzorgt wordt, er blijft altijd kans dat je hond een ziekte of aandoening oploopt. Een oorinfectie is in de meeste gevallen wel te voorkomen.

Houd het oor schoon!

Een oorinfectie is te voorkomen door het oor van je hond regelmatig te reinigen. Dit kun je doen met producten zoals een oor reiniger voor honden. Deze reiniger zorgt ervoor dat vuil en oorsmeer worden losgeweekt, zonder de natuurlijke flora in het oor te verstoren. Daarnaast is het regelmatig controleren van het oor belangrijk, zodat je gelijk kunt ingrijpen wanneer er iets mis is met het oor.

Op controle bij de dierenarts

Het is altijd handig om af en toe langs de dierenarts te gaan om je hond te laten controleren. Doe dit minstens 1 keer per jaar. Door je hond regelmatig te laten checken, kan de dierenarts vroegtijdig problemen opsporen en potentiële problemen kunnen voorkomen worden.

Conclusie

Als je hond vaak rondjes loopt zonder reden, dan is er een grote kans dat er wat mis is. Het kan komen door een oorinfectie of letsel, maar ook door een aandoening waardoor het evenwicht van je hond wordt verstoord. In de meeste gevallen zijn deze problemen gelukkig goed te behandelen. Ga altijd even naar de dierenarts als je hond vreemd gedrag vertoont, in sommige gevallen is het namelijk belangrijk dat je er snel bij bent!