angstige hond

Waarom Loopt Mijn Hond Onrustig Heen en Weer?

Wanneer een mens stress heeft of onrustig is in zijn hoofd, dan komt het weleens voor dat de persoon heen en weer gaat lopen. Honden kunnen dit gedrag ook vertonen, en vaak wordt dit gedrag veroorzaakt door dezelfde redenen als bij de mens: angst, stress of onrustigheid.

Er zijn veel verschillende oorzaken wanneer je hond aan het ijsberen is. Wij hebben een lijst gecreëerd met de meest voorkomende oorzaken van dit probleem. Na het lezen van dit artikel weet jij dus precies wat je moet doen!

Verveling

Als je hond telkens heen en weer loopt, dan kan dit betekenen dat je hond zich verveelt. Als de hond bijvoorbeeld amper wordt uitgelaten, dan moet het dier zijn energie kwijt en dit doet hij door te ijsberen.

Vooral grotere hondenrassen, zoals Duitse Herders of Dobermanns hebben erg veel beweging nodig gedurende de dag. Zorg er dus voor dat je hond genoeg beweging krijgt.

Naast beweging, is mentale stimulatie ook belangrijk voor honden. Je kunt een hond mentaal stimuleren door bijvoorbeeld:

Krijgt je hond dus weinig beweging en wordt hij ook niet mentaal gestimuleerd, dan kan dit de reden zijn van het gedrag van je hond. Probeer je hond dus voldoende uit te laten en vergeet ook niet om met je hond te spelen.

Je hond moet zijn behoeften doen

Als je hond onrustig heen en weer loopt, dan kan dit betekenen dat je hond zijn behoeften moet doen. Dit is logisch, want mensen worden ook vaak onrustig wanneer ze nodig naar het toilet moeten.

Maak dus even een wandeling met je hond of laat je hond naar buiten. Vertoont je hond dit gedrag niet meer nadat hij zijn behoeften heeft gedaan, dan is het probleem opgelost. Loopt je hond nog steeds heen en weer, dan kan er iets anders aan de hand zijn.

Als je hond vaak aan het ijsberen is omdat hij moet poepen of plassen en je laat hem genoeg naar buiten, dan kan er wellicht iets aan de hand is. Bij een blaasontsteking moet een hond namelijk erg veel plassen en dit kan het dus veroorzaken. Ga in dit geval naar een dierenarts.

Je hond heeft verlatingsangst

Als je hond ijsbeert wanneer je net wil gaan vertrekken, dan is het mogelijk dat je hond last heeft van verlatingsangst. De hond wordt namelijk erg angstig wanneer hij weet dat je weggaat. De hond kan de hele tijd heen en weer gaan lopen, totdat zijn favoriete baasje weer terug is.                

Een hond met verlatingsangst kan vaak ook andere symptomen hebben. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van deze symptomen:

  • Veel spullen slopen wanneer je weg bent
  • Poepen of plassen in huis wanneer je weg bent
  • De hele tijd achter je aan lopen in het huis
  • Piepen, janken of blaffen wanneer je weg bent
  • De hele tijd uit het raam starten
  • Niet willen eten of drinken wanneer je weg bent

Angst of stress

Wanneer een hond onrustig heen en weer loopt, dan kan het betekenen dat het dier stress ervaart of angstig is. Andere symptomen van stress of angst kunnen bestaan uit:

  • De staart tussen de benen houden
  • Veelvuldig de lippen aflikken
  • Veel gapen en hijgen
  • Trillen

Wanneer een hond angstig is of stress heeft, dan zijn er veel oorzaken mogelijk. Een hond kan bijvoorbeeld stress krijgen na een verhuizing. De omgeving is namelijk heel nieuw voor de hond en de hond moet hieraan wennen.

Een hond kan ook angstig worden door een nieuw huisdier die erbij is gekomen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe hond, dan kan het zijn dat je hond hier bang voor is en dus heen en weer gaat lopen.

Probeer dus te achterhalen waar deze stress bij je hond vandaan kan komen. Wanneer je de oorzaak weet, kun je actie ondernemen om dit probleem aan te pakken. Dit kun je eventueel ook in overleg doen met de dierenarts wanneer je hond erg veel last heeft.

Medische problemen

Het heen en weer lopen bij een hond kan soms ook medische oorzaken hebben. Hieronder lees je een aantal medische oorzaken die mogelijk zijn wanneer je hond dit gedrag vertoont.

Cognitieve Disfunctie Syndroom

Cognitieve Disfunctie Syndroom bij honden is lijkt een beetje op Alzheimer bij mensen. Het vermogen op dingen te onthouden en te leren neemt hierbij af.

Wanneer een hond hier last van heeft, dan vinden er vaak gedragsveranderingen plaats. De hond kan hierdoor bijvoorbeeld naar de muur gaan staren of vreemd heen en weer gaan lopen. Het dier kan ook zijn baasje vergeten of erg verward overkomen. Deze aandoening komt het vaakst voor bij oudere honden en is niet te genezen. Er zijn wel medicijnen of speciaal dierenvoer die de symptomen kunnen verminderen. Ga hiervoor naar een dierenarts.

Hersentumor

De kans dat je hond een hersentumor krijgt is klein, maar het kan wel gebeuren. Bij een hersentumor kunnen bepaalde delen van de hersenen minder goed gaan werken. Hierdoor kan de hond vreemd gedrag gaan vertonen, zoals constant heen en weer lopen.

Naast dit gedrag zal een hond met een hersentumor vaak andere symptomen hebben die erg kunnen opvallen. Ga in dit geval altijd naar een dierenarts.

Tot slot

Wanneer je hond onrustig heen en weer loopt, dan zijn er dus veel verschillende oorzaken mogelijk. Probeer de oorzaak te achterhalen en wanneer je de oorzaak weet, dan kun je kijken wat je kunt doen om dit probleem op te lossen.

Als je vermoedt dat het ijsberen bij je hond veroorzaakt wordt door een medisch probleem, ga dan altijd naar een dierenarts. Ook bij twijfel kan het nooit kwaad om een dierenarts te contacteren.