hond met een hondenkap om die niet aan zijn wond kan likken

Zo Voorkom je dat een Hond aan zijn Wond Likt

Net als mensen kunnen honden weleens ongelukken krijgen waardoor ze een wond krijgen. Deze wond kan ontstaan na een operatie of bijvoorbeeld na een valpartij. Je zult vaak zien dat een hond aan deze wond gaat likken. Maar is dit eigenlijk wel goed voor de wond en hoe voorkom je dat een hond aan zijn wond likt?

Als je wil voorkomen dat je hond aan zijn wond likt, dan is de hondenkap vaak de beste oplossing. Je kunt ook kiezen voor een Medical Pet Shirt. Wanneer je hond een wond heeft aan zijn poot, dan kun je hiervoor beschermingsschoenen gebruiken.

Voorkomen dat een hond aan zijn wond likt

Wanneer een hond een wond heeft, dan zal hij geneigd zijn om hier constant aan te likken. Het is niet altijd goed wanneer een hond de hele tijd aan zijn wond likt, dus je wil dit het liefst voorkomen. Maar op welke manieren kun je dit doen?

De hondenkap

De hondenkap is één van de beste oplossingen wanneer je wil voorkomen dat een hond aan zijn wond gaat likken. Door de grote kap die om de nek van de hond zit, kan een hond niet in de buurt komen van zijn wonden.

Het is natuurlijk niet de meest diervriendelijke optie. Veel honden hebben er een hekel aan en het kost tijd om aan de kap te wennen. Toch is het wel een goede optie en voorkomt het dat een hond aan zijn wond gaat likken.

Als je een comfortabele hondenkap zoekt, dan is de Comfy Cone een goede oplossing. Deze hondenkap is gemaakt van een zachtere stof dan de meeste hondenkappen. Dit maakt het een stukje fijner voor je hond!

Medical Pet Shirt

Een Medical Pet Shirt is een shirt die je aan kunt doen bij je hond. Dit shirt zal strak op het lichaam zitten, waardoor een hond niet aan zijn wond zal kunnen likken.

Dit shirt zal alleen werken bij wonden op de romp. Bij een wond aan de poten zal dit shirt niet helpen. Je kunt ook thuis een dergelijk T-shirt maken, door een shirt van jezelf te gebruiken voor je hond.

Beschermingsschoen

Als je hond constant aan een wond op zijn poot aan het likken is, dan kun je een beschermingsschoen voor je hond aanschaffen. Deze schoenen kun je aan de poten van je hond bevestigen, zodat hij er niet aan kan likken en zodat er geen vuil in de wond kan komen.

Let er wel op dat een wond zuurstof en bloedtoevoer nodig heeft om te herstellen. Zorg er dus voor dat de schoentjes niet te strak om de pootjes van je hond zitten.

hond die likt

Waarom likt een hond aan zijn wond?

Een hond likt zijn wond puur uit instinct. Wanneer een hond ergens pijn heeft, dan zal zijn reactie ontstaan uit likken. Een hond probeert de wond schoon te maken door te likken. Hierdoor wordt eventueel ontstekingsmateriaal uit de wond verwijderd.

Ook stimuleert het likken de doorbloeding van de wond. Omdat het likken van een wond voortkomt uit instinct, zal een hond ook de wond van zijn baasje gaan likken.

Moet ik mijn hond aan zijn wond laten likken?

Zoals hierboven vernoemd is, heeft het likken aan een wond bij een hond een aantal voordelen. Toch is het geen goed idee om je hond constant aan zijn wond te laten likken.

Door het likken aan een wond kan een hond namelijk ontstekingen oplopen. Deze ontstekingen leiden tot meer pijn, jeuk en de wond zal slechter herstellen. Ook kan een hond na een operatie zijn eigen hechtingen uit de wond trekken.

Men zegt weleens dat de tong van een hond genezend werkt, maar dit is dus niet zo. Laat ook zeker niet je eigen wond door je hond likken. De kans is groot dat je hier een nare ontsteking van kunt krijgen.

De wond van je hond verzorgen

Heeft je hond net een operatie ondergaan, dan zal de wond vaak door hechtingen gaan genezen. Je hoeft dus niet veel te doen, het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat je hond niet aan zijn hechtingen gaat zitten

Als je hond bijvoorbeeld gevallen is en hierdoor een schaafwond heeft, dan kun je deze wond zelf thuis behandelen. Het kan handig zijn om de wond in dit geval te behandelen met Vetramil Honingzalf. Dit is een wondzalf die speciaal gemaakt is voor dieren, maar ook mensen.

Door deze zalf op een wond te smeren, zal het sneller genezen en zal het ontstekingen remmen. De zalf zorgt er namelijk voor dat schadelijke bacteriën gedood worden. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je hond deze zalf niet van zijn wond zal likken.

Tot slot

Het speeksel van een hond kan dus een (licht) genezende werking hebben, maar je kunt een hond beter niet aan zijn eigen wond laten likken. Tegenwoordig hebben we veel betere manieren om wonden te genezen, dus het likken aan een wond is niet meer nodig.

Ik hoop dat je nu weet hoe je kunt voorkomen dat je hond aan zijn wond likt en dat hij nu een stuk sneller kan herstellen!