hond likt in de lucht

Waarom Likt Mijn Hond In De Lucht?

Sommige honden houden ervan om overal aan te likken. Ze likken bijvoorbeeld aan je handen, aan de vloer en aan hun eigen lippen. Het komt ook weleens voor dat een hond de hele tijd in de lucht blijft likken. Dit is vreemd gedrag en je vraagt je vast wel af wat dit kan betekenen.

Als je hond in de lucht likt, dan probeert hij je misschien te vertellen dat er iets mis is. Likken in de lucht kan namelijk het gevolg zijn van een onderliggend medisch probleem.

Het kan komen omdat er iets vast zit aan de gehemelte van je hond of door stress, maar het kan ook komen door problemen met het maagdarmstelsel of door huidproblemen.

In dit artikel lees je meer over de oorzaken van het likken in de lucht bij honden.

Waarom likt mijn hond in de lucht?

Als je hond in de lucht likt, dan kan dit meerdere betekenissen hebben. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van het gedrag bij je hond.

Stress

Likken is een veelvoorkomend probleem bij honden die stress hebben of zich oncomfortabel voelen. Om erachter te komen waar deze stress vandaan komt, is het belangrijk om de omgeving van je hond in de gaten te houden.

Als je hond veel likt wanneer er bijvoorbeeld veel mensen zijn of als er veel harde geluiden zijn, dan komt het likken waarschijnlijk omdat je hond stress ervaart. Andere symptomen van stress zijn plassen of poepen in huis, verstoppen, enzovoort.

Probeer er dus altijd voor te zorgen dat je hond zich zo comfortabel mogelijk voelt. Als dit probleem aanhoudt, dan kun je ervoor kiezen om een gedragstherapeut in te schakelen voor je hond.

Verveling

Het likken in de lucht kan een teken zijn van verveling bij honden. Honden kunnen bij verveling ook aan hun voorpoten gaan likken, hun staart achterna gaan en spullen kapotbijten.

Als je vermoedt dat je hond zich verveelt, maak dan even een grote wandeling of ga een kwartiertje met je hond spelen zodat hij zijn energie kwijt kan.

Problemen met het maagdarmstelsel

In sommige gevallen kan likken een teken zijn van misselijkheid of pijn aan het maagdarmstelsel. Een hond kan in dit geval in de lucht gaan likken, maar ook op andere plekken, zoals de vloer, muur of andere objecten. Daarnaast kunnen honden ook nog gaan kwijlen of hun likken smakken bij misselijkheid of buikpijn.

Als het overmatig likken gepaard gaat met diarree, een opgezwollen buik, braken of een verminderde eetlust, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Als dit gedrag vaker voorkomt, maar er zijn daarnaast geen erge symptomen bij je hond, dan kan het ook liggen aan verkeerde voeding die je hond misselijk maakt. Vraag in dit geval advies bij je dierenarts over de voeding van je hond.

Er zit iets vast in de bek

Een reden dat een hond in de lucht likt kan zijn dat er iets vast zit in de bek van de hond. Dit kan bijvoorbeeld een stuk brood zijn die aan de gehemelte vastplakt, of het kan een stuk van een hondenspeeltje of hondenkoekje zijn die vastzit tussen de lip van de hond.

De volgende keer als je hond in de lucht aan het likken is, kijk dan even of er iets vastzit in de bek van je hond. Dit kan heel onschuldig zijn, zoals een stukje brood, en dit kun je dan makkelijk eruit halen. Wanneer er een stuk van een hondenspeeltje vastzit en je krijgt het er echt niet uit, ga dan naar de dierenarts zodat ze het daar eruit kunnen halen voor je.

Je hond ruikt iets sterks

Likken in de lucht kan betekenen dat je hond een sterke lucht ruikt en dit beter probeert te ruiken. Honden hebben namelijk het orgaan van Jacobson. Dit orgaan bevindt zich in de bek van de hond en levert een bijdrage aan het reukvermogen van een hond.

Honden kunnen met dit orgaan geuren als het ware ‘’proeven’’. Als een hond iets sterks ruikt, dan kan het dier deze geur proeven door in de lucht te gaan likken of in de lucht te happen. Door dit te doen, kan een hond de geurmoleculen opnemen in de bek.

Huidproblemen

Likken in de lucht kan ook een teken zijn van een huidprobleem. Een hond zal bij een huidprobleem eerder aan zijn poten gaan likken, maar als de hondeneigenaar de hond straft voor het likken aan zijn poten, dan kan het zijn dat de hond verder gaat met likken in de lucht.

Andere symptomen van huidproblemen bij honden kunnen bestaan uit een rode of schilferige huid, jeuk en korstjes. Ga altijd naar de dierenarts als je denkt dat je hond een huidprobleem heeft, zodat ze je hond daar verder kunnen helpen.

Wat moet ik doen?

Als je hond constant in de lucht likt, en dit wordt niet veroorzaakt door bijvoorbeeld verveling of stress, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Het kan in dit geval een probleem zijn met het maagdarmstelsel of met de huid.

Houd je hond goed in de gaten kijk of je hond andere symptomen heeft, zoals diarree, braken of een opgezwollen buik. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts als je denkt dat je hond problemen heeft met zijn maag of darmen, zodat je hond grondig onderzocht kan worden.

Bij likken in de lucht dat veroorzaakt wordt door stress, probeer dan je hond zo comfortabel mogelijk te maken. Als het dier alsnog stress ervaart, dan kun je een gedragstherapeut inschakelen. Kijk ook altijd de bek van je hond na wanneer hij in de lucht likt, om ervoor te zorgen dat er niks vast is blijven zitten in de bek.

Conclusie

Likken in de lucht bij honden kan dus veel verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk dat je de oorzaak kunt herkennen, zodat je weet wat het probleem kan zijn en wanneer je een dierenarts moet bezoeken.

Ga ook bij twijfel altijd even naar de dierenarts, daarnaast kun je ze ook altijd bellen voor advies en andere vragen.