hond likt geslachtsdeel

Waarom Likt Een Hond Zijn Geslachtsdeel?

Honden kunnen soms gewoontes hebben die wij als mensen een beetje vreemd vinden. Het likken aan het eigen geslachtsdeel is hier een voorbeeld van. Je hebt je vast weleens afgevraagd waarom honden dit eigenlijk doen.

Een hond likt zijn geslachtsdeel om deze plek schoon te houden. Dit voorkomt dat er bacteriën gevormd kunnen worden rond de genitaliën. Als een hond echter extreem veel aan zijn geslachtsdeel likt, dan kan dit wijzen op een onderliggend probleem.

Waarom likken honden hun geslachtsdeel?

De reden waarom een hond zijn geslachtsdeel likt, is eigenlijk heel simpel: de hond wil deze plek schoon houden. Het likken aan de genitaliën is dus heel natuurlijk en normaal gedrag.

Vaak likt een hond zijn geslachtsdeel na het plassen. Op deze manier kan de hond de achtergebleven urine weghalen en is het weer helemaal schoon. Zowel mannetjes en vrouwtjes vertonen dit gedrag.

Het schoonmaken van de genitaliën hoeft niet altijd na het plassen te gebeuren. Vaak doen honden dit een aantal keer gedurende de dag. Als een hond constant of extreem veel aan zijn geslachtsdeel likt, dan kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem. In de volgende paragraaf lees je wat deze problemen kunnen zijn.

Mijn hond likt zijn geslachtsdeel constant

Zoals je al hebt gelezen, is het volkomen normaal wanneer een hond af en toe aan zijn geslachtsdeel likt. Als je hond constant aan zijn geslachtsdeel likt, dan kan dit betekenen dat er iets mis is. Hieronder lees je een aantal aandoeningen waar je aan kunt denken als je hond de hele tijd aan zijn geslachtsdeel likt.

Anaalklierproblemen

Honden hebben twee zakjes die in de sluitspier van de anus liggen. Deze zakjes worden anaalklieren genoemd. In de zakjes zit een sterk ruikende vloeistof. Een hond verspreidt de geur van deze vloeistof om zijn territorium af te bakenen.

Deze anaalklieren kunnen gaan ontsteken of ze kunnen verstopt raken. Dit kan de reden zijn waarom je hond telkens aan zijn geslachtsdeel aan het likken is. Het geslachtsdeel ligt dichtbij de anus, dus misschien heb je niet goed gekeken en likt je hond telkens aan zijn anus. Het likken aan de anus is een symptoom van problemen met de anaalklieren.

Andere symptomen van anaalklierproblemen bestaan uit:

 • Een wondje rond de anus
 • ‘’Sleetje rijden’’ om de jeuk te verminderen
 • In sommige gevallen is er een bultje te voelen bij de anaalklieren

Het is van belang dat je een dierenarts bezoekt bij het vermoeden van anaalklierproblemen. De dierenarts kan je hond eventueel antibiotica voorschrijven of kiezen voor een andere methode.

hond die ziek is en constant aan zijn geslachtsdeel likt

Voorhuidontsteking (bij reutjes)

Een reutje die constant aan zijn penis likt, kan last hebben van een voorhuidontsteking. Bij een voorhuidontsteking is het slijmvlies van de penis ontstoken. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, en vooral niet-gecastreerde reutjes kunnen dit krijgen.

Een ontsteking aan de voorhuid kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een extreme seksuele drang of door het uitdrogen van de penispunt.

Een voorhuidontsteking is aan een aantal symptomen te herkennen:

 • Veel likken aan de penis
 • Er komt pus uit de penis
 • Een dikke, rode en warme voorhuid
 • In sommige gevallen kan het stinken

Een voorhuidontsteking is gelukkig goed te behandelen. De aandoening kan opgelost worden door middel van een zalf die de dierenarts voorschrijft. In sommige gevallen kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen.

Heb je het vermoeden dat je hond last heeft van een voorhuidontsteking? Dan is het belangrijk om even contact op te nemen met een dierenarts.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door één of meerdere soorten bacteriën die in de plasbuis gekropen zijn. Een blaasontsteking komt vaker voor bij teven. Teven hebben namelijk een kortere en wijdere plasbuis dan reuen.

Een hond met een blaasontsteking of een urineweginfectie kan in sommige gevallen veel aan zijn geslachtsdeel gaan likken. Een blaasontsteking kan verder gepaard gaan met:

 • Pijn bij het plassen
 • Kleine beetjes plassen
 • Plassen in huis
 • Bloed in de urine
 • Troebele urine

Een blaasontsteking wordt vaak behandeld met een antibioticum. Indien de ontsteking gecompliceerd is, zal er een andere behandelmethode moeten worden gebruikt.

Allergieën

Het constant likken aan de geslachtsdelen, kan een teken zijn van een allergie. Bij een allergie kan er namelijk jeuk ontstaan op verschillende plekken van het lichaam. Als er jeuk ontstaat rond de geslachtsdelen, dan kan een hond hier vaak niet bij met zijn poten om te krabben. Een hond zal dus vaak gaan likken of bijten op de plek waar het jeukt.

Er zijn veel verschillende soorten allergieën. De verschillende soorten allergieën zijn:

 • Voedselallergie – Hierbij is de hond allergisch voor een bepaald ingrediënt uit het hondenvoer. Dit kan bijvoorbeeld kip of tarwe zijn.
 • Vlooienallergie – Een vlooienallergie komt het vaakst voor. Een vlooienbeet kan een allergische reactie opwekken bij de hond.
 • Omgevingsallergie (atopie) – Bij een atopie is een hond allergisch voor bepaalde stoffen in de omgeving. Dit kunnen pollen, grassen en mijten zijn.
 • Contactallergie – Bij een contactallergie is een hond allergisch voor een bepaalde stof. Dit kan bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel zijn.

Symptomen van een allergie kunnen bestaan uit een jeukende, soms rode huid met bultjes. Door het krabben en bijten kunnen er ook wondjes ontstaan op de huid.

Bij een allergie is het verstandig om een dierenarts op te zoeken. Samen met de dierenarts kun je de oorzaak van deze allergie achterhalen, zodat je de allergische reactie in de toekomst kunt voorkomen.

Tot slot

Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar het is volkomen normaal wanneer je hond weer eens aan zijn geslachtsdeel aan het likken is. Op deze manier houdt hij deze plek goed schoon en vrij van bacteriën.

Mocht je hond constant aan zijn geslachtsdeel aan het likken zijn, dan is het verstandig om je hond even in de gaten te houden. Als je hond hiernaast nog andere symptomen of klachten heeft, dan is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts.