hond die alles likt

Waarom Likt Mijn Hond Aan Alles?

Honden ontdekken de wereld met hun neus en bek en zullen dus vaak aan dingen gaan likken. Dit gedrag is normaal en hoort bij een hond. Wanneer een hond overal aan gaat likken, dan kan er in sommige gevallen wat aan de hand zijn. In dit artikel lees je wat de oorzaken kunnen zijn wanneer een hond overal aan likt.

Waarom je hond alles likt

Het feit dat een hond overal aan likt, kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken wanneer een hond overal aan likt.

Problemen met de bek

Veel honden krijgen in hun leven last van hun bek. Een hond die last heeft van zijn tanden, zal veel gaan likken in een poging om deze pijn te verminderen.

Tandproblemen ontstaan bij honden, omdat veel baasjes de tanden van hun hond niet poetsen. Hierdoor ontstaat er tandplak en tandsteen op de tanden, en dit kan veel problemen veroorzaken. Het is dus noodzakelijk dat de tanden van een hond worden gepoetst en dat er goede kauwspeeltjes aanwezig zijn.

Je kunt tandproblemen vrij gemakkelijk herkennen. Je kunt het herkennen aan:

 • Stinken uit de bek
 • Een bruine of gele aanslag over de tanden
 • Bloedend tandvlees
 • Weinig eetlust
 • Krabben aan de bek
 • Kwijlen

Wanneer je gebitsproblemen ontdekt bij je hond, dan is het belangrijk dat je een afspraak maakt bij de dierenarts. De dierenarts kan vervolgens het gebit van je hond reinigen. Hierdoor zullen de klachten weggaan.

Stress of verveling

Een hond kan veel gaan likken door stress of verveling. Likken aan alles kan deze stress of verveling verminderen.

Stress kan meerdere oorzaken hebben bij een hond. Een veel voorkomende oorzaak van stress bij een hond is verlatingsangst. Hierbij is een hond bang en ervaart hij stress wanneer hij alleen thuis moet blijven.

Andere oorzaken van stress kunnen bestaan uit:

 • Angst voor een ander dier of persoon
 • Een gebeurtenis, zoals een verhuizing of overlijden van een baasje of ander huisdier
 • Lawaai, zoals onweer of vuurwerk
 • Stress door pijn

Een hond die zich verveelt gaat ook vaak aan dingen likken. Het likken houdt hem namelijk bezig. Het is in dit geval belangrijk dat je hond genoeg beweging krijgt. Naast beweging, is mentale stimulatie ook erg belangrijk voor een hond. Zorg er dus ook voor dat er genoeg speeltjes in huis zijn waar je hond zich mee kan vermaken. Lees hier hoe je verveling tegengaat bij een hond.

Huidproblemen

Als een hond veel likt aan zichzelf, dan kan dit komen door problemen met de huid of vacht van de hond. Huid- en vachtproblemen kunnen er namelijk voor zorgen dat er jeuk en irritatie ontstaat. De hond gaat vervolgens likken en bijten om deze jeuk te verminderen.

Deze huidproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een allergie of een vlooieninfectie. Het is belangrijk dat de bron wordt aangepakt, zodat de huidproblemen verdwijnen. Het is dus verstandig om je hond naar een dierenarts te brengen wanneer hij last heeft van zijn huid of vacht.

hond die likt

Dementie

Een andere oorzaak voor het vele likken van een hond kan dementie zijn. Bij honden wordt dit geen dementie genoemd, maar Cognitieve Disfunctie Syndroom. Dit komt vooral voor bij oudere honden.

Wanneer een hond ouder wordt, gaan er cellen in de hersenen dood. Dit kan leiden tot veranderingen in de hersenen, en dus ook in het gedrag. Naast het veelvuldig likken kunnen symptomen bestaan uit:

 • Verwarring of disoriëntatie
 • Angst en paniek
 • Staren naar de muur of naar ‘’niks’’
 • Onzindelijkheid
 • Verandering van gedrag
 • Verandering van het slaappatroon
 • Verminderde eetlust
 • Minder zin om te spelen

Helaas is het Cognitieve Disfunctie Syndroom niet te genezen. Er kunnen wel maatregelen genomen worden om het proces te vertragen. Dit kan bijvoorbeeld met medicijnen, diëten en supplementen.

Honger of dorst

Als een hond honger of dorst heeft, is hij geneigd om veel te gaan likken aan de eigen lippen of aan andere dingen. Het kan dus een teken zijn dat het tijd is om je hond te voeren.

Ook is het likken van de voerbak een goede aanwijzing hiervoor. Is het water op of is het tijd om te eten, dan zal dit waarschijnlijk de reden zijn waarom je hond overal aan likt.

Misselijkheid

Veel likken kan betekenen dat een hond misselijk is. De hond kan hierbij op alles gaan likken: tafels, muren of de vloer. Deze misselijkheid kan veel oorzaken hebben. Je hond kan bijvoorbeeld iets verkeerds gegeten hebben, of het kan iets ernstigers zijn zoals een darmonsteking.

Likt je hond vaak na het eten van een maaltijd, dan kan er iets in het voer zitten waar je hond allergisch voor is of simpelweg niet tegen kan. Het kan in dit geval verstandig zijn om te wisselen van voer.

Likt je hond vaak overal aan en heeft hij andere symptomen, zoals braken en diarree, houd je hond dan even goed in de gaten en ga naar een dierenarts wanneer de symptomen niet verdwijnen. Je kunt natuurlijk ook altijd eerder de hulp van een dierenarts inschakelen wanneer je het niet vertrouwd.

Je moedigt het aan

Als je het likken van je hond aanmoedigt, dan is je hond dus eerder geneigd om te gaan likken. Likt je hond van jongs af aan in je gezicht wanneer je thuis komt en geef je hem hiervoor aandacht? Dan denkt je hond dus waarschijnlijk dat dit goed gedrag is. Hierdoor blijft hij het dus doen.

Als je niet meer wil dat je hond aan je gaat likken wanneer je thuiskomt, dan moet je er dus geen aandacht meer aan besteden. Zodra je binnenkomt, is het belangrijk om je hond te negeren. Op een gegeven moment zal hij snappen dat hij geen aandacht meer krijgt voor het likken.

Wat moet ik doen als mijn hond alles likt?

Als je hond veel likt, dan moet je dus gaan kijken wat de oorzaak is van dit gedrag. Wordt het bijvoorbeeld veroorzaakt door verveling, dan is het belangrijk dat je deze verveling bij je hond tegengaat.

Weet je de oorzaak van het likken niet, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Samen met de dierenarts kun je dan gaan uitzoeken waar dit gedrag door wordt veroorzaakt. De dierenarts kan vervolgens een passende behandeling bieden.


Tot slot

Er kunnen dus heel veel redenen zijn wanneer een hond aan alles gaat likken. Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt bij de verschillende oorzaken, en dat je nu uit hebt gevonden waar het probleem ligt.

Weet je niet waarom je hond zoveel likt, dan raad ik je aan om even een dierenarts te bezoeken. De dierenarts is namelijk de expert!