hond met bloem in zijn bek die lekker ruikt

Je Hond Lekker Laten Ruiken: Bekijk Deze Tips

Helaas komt het weleens voor dat een hond wat minder lekker gaat ruiken. Denk maar aan de hondengeur na het wandelen in de regen of een hond met een vieze adem.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om een hond weer lekker te laten ruiken. Hier lees je een aantal tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Geef je hond een wasbeurt

Als je hond niet lekker ruikt en vies is, dan is wassen de beste optie. Hiervoor is het belangrijk dat je een goede hondenshampoo gebruikt. Gebruik nooit mensenshampoo om je hond te wassen. Mensenshampoo kan namelijk de huid van een hond uitdrogen, wat tot huidproblemen kan leiden.

Hieronder volgen een aantal tips bij het wassen voor je hond, zodat het proces goed verloopt:

  • Droog je hond goed af na het wassen. Als je dit niet goed doet, dan kunnen er huidklachten ontstaan, zeker wanneer een hond hiervoor gevoelig is. Gebruik dus een hondenhanddoek of föhn. Zet de föhn niet te heet en gebruik hem niet te dichtbij. Je kunt ook een waterblazer gebruiken om je hond te drogen.
  • Was je hond niet te heet. Dit kan namelijk oncomfortabel zijn en het kan de huid uitdrogen. Zorg dus voor een goede temperatuur.
  • Zorg ervoor dat de shampoo niet in de ogen van je hond terechtkomt.
  • Zorg ervoor dat alle shampoo goed uit de vacht van je hond wordt gespoeld. Als je shampoo in de vacht laat zitten, dan kan dit leiden tot huidirritatie. Ook kan de hond de shampoo van zijn vacht af gaan likken en dit kan giftig zijn.

Geurverwijderaar voor huisdieren

Als je hond een naar geurtje heeft, dan kun je dit verhelpen met een geurverwijderaar voor huisdieren. Een voorbeeld van zo’n geurverwijderaar is die van Oxyfresh Pets. Deze spray neutraliseert nare luchtjes, waardoor je hond weer lekker gaat ruiken.

Je kunt dit op je huisdier sprayen, maar je kunt het ook gebruiken op objecten waar je hond vaak mee in contact komt, zoals de hondenmand, banken, stoelen of vloerbedekking.

De spray bevat geen chemicaliën en kan dus erg veilig gebruikt worden. De spray werkt op basis van actief zuurstof. Wanneer je ermee sprayt, sterven de bacteriën af, zodat de nare luchtjes worden verwijderd. Erg handig dus als je een hond weer lekker wilt laten ruiken!

Hondenparfum

Als je geen tijd hebt en je wilt dat je hond snel even lekkerder gaat ruiken, dan kun je een hondenparfum gebruiken. Je sprayt je hond even snel onder met de parfum en hij ruikt weer lekker voor een paar uurtjes.

Onthoud wel dat dit geen vervanging is voor een goede verzorging voor je hond. Wanneer je hond echt vies is, dan is een wasbeurt de betere optie. Toch is hondenparfum wel handig voor als je even snel je hond lekker wil laten ruiken.

Wanneer je hondenparfum voor het eerst gebruikt, begin dan met een klein beetje en kijk hoe je hond erop reageert. De parfum is gemaakt voor een hondenhuid, maar het kan gebeuren dat de huid van je hond er niet goed op reageert. Wanneer je de parfum hebt gebruikt en je ziet geen nadelige bijwerkingen op de huid van je hond, dan kun je gerust meer gebruiken.

hond die lekker ruikt

Zorg voor het gebit

Net als bij mensen is het belangrijk dat het gebit van een hond goed wordt verzorgd. Er kan namelijk tandplak en tandsteen ontstaan op de tanden van een hond. Wordt het gebit niet goed verzorgd, dan kan dit leiden tot gebitsproblemen, zoals ontstoken tandvlees, gele tanden en een slechte adem.

Je kunt heel veel doen om een hond lekker te laten ruiken, maar als je hond een slechte adem heeft, dan zul je dit altijd blijven ruiken, hoe schoon je hond ook is. Bovendien kunnen gebitsproblemen leiden tot pijn. Het is dus belangrijk dat je het hondengebit goed schoonhoudt.

Om het gebit te verzorgen, heb je een hondentandenborstel en hondentandpasta nodig. Ook kunnen kauwspeeltjes of kauwbotten goed helpen bij het verzorgen van het gebit.

Als er teveel tandsteen is ontstaan op het gebit van een hond, dan is dit niet meer weg te poetsen. Hoe goed je ook poetst, de slechte adem zal niet weggaan. Je zult dus een afspraak moeten maken bij de dierenarts. De dierenarts kan deze tandsteen vervolgens weghalen met een operatie.

Sluit ziekten of aandoeningen uit

Wanneer een hond niet lekker ruikt, dan kan dit ook veroorzaakt worden door een onderliggend medisch probleem. Er zijn namelijk veel aandoeningen en ziekten waardoor een hond kan gaan stinken.

Vaak kunnen vachtproblemen de oorzaak hiervan zijn. Er kunnen namelijk gisten en schimmels gaan ophopen op de hondenhuid, waardoor het gaat stinken. Ook kan een oorontsteking bijvoorbeeld de oorzaak zijn van een stinkende lucht.

Wat ook regelmatig voorkomt, is het ontsteken van de anaalklieren. Dit zijn twee kleine zakjes, die zich net onder de anus van de hond bevinden. Wanneer deze zakjes gaan ontsteken, dan kan er een nare lucht ontstaan.

Wanneer je je hond dus net gewassen hebt en hij ruikt nog steeds niet helemaal lekker, dan kan het dus zijn dat je hond last heeft van een medisch probleem. Wanneer je dit vermoedt, dan is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts.

Maak de hondenmand schoon

Ook is het belangrijk om de hondenmand schoon te houden. Er kan namelijk veel viezigheid in de mand terechtkomen. Als je hond hier elke dag in ligt, dan is het logisch dat je hond hier minder lekker van gaat ruiken.

Het schoonmaken van de hondenmand zorgt er niet direct voor dat je hond weer lekker gaat ruiken, maar het kan wel voorkomen dat je hond gaat stinken.  

Gelukkig kun je de meeste hondenmanden gewoon in de was gooien. Laat de wasmachine het werk doen en je hebt weer een schone hondenmand!

Kan de mand niet in de wasmachine, dan moet je dit met de hand doen. Maak in dit geval een sopje van water en wasmiddel, en laat het mandje hier eventjes in weken. Vervolgens kun je de mand schoonmaken met een sponsje. Je kunt ook baking soda gebruiken om de nare luchtjes weg te krijgen.

Tot slot

Er zijn dus veel manieren om ervoor te zorgen dat je hond weer lekker gaat ruiken. Begin eerst met de makkelijkste optie, dit is het wassen van je hond. Als je hond hierna nog steeds niet lekker ruikt, dan moet je even kijken naar andere opties.

Zorg er ook voor dat je zeker weet dat de vieze lucht van je hond niet veroorzaakt wordt door een onderliggend medisch probleem. Wanneer je hond een aandoening of ziekte heeft, dan moet dit probleem eerst aangepakt worden. Doe je dit niet, dan zal je hond dus ook niet lekker gaan ruiken.

Ik hoop dat je nu beter weet hoe je een hond lekkerder kan gaan laten ruiken. Als je nog meer ideeën hebt, laat deze dan gerust even weten!