hond die in brandnetels ligt

Kan Een Hond Last Krijgen Van Brandnetels?

De meeste mensen zijn weleens geprikt door een brandnetel en we weten allemaal hoe vervelend dit is: kleine, rode bultjes die ontzettend gaan jeuken en branden. Honden lijken hier vaak geen last van te hebben, maar is dit eigenlijk wel zo? Of kan een hond wel last krijgen van brandnetels? Dat lees je hier!

Krijgen honden last van brandnetels?

Een hond kan last krijgen van brandnetels. Omdat honden een vacht hebben, gebeurt dit alleen minder snel. De haartjes van de brandnetels hebben door de vacht moeite om de huid te bereiken. Op plekken waar er minder vacht is, zoals de voetzooltjes, buik of neus kan een hond sneller geprikt worden door brandnetels.

Deze hondenrassen hebben het meest last van brandnetels

Sommige hondenrassen kunnen eerder last gaan krijgen van brandnetels. Dit zijn hondenrassen met een wat dunnere vacht. Omdat de vacht dunner is, kunnen de brandnetelhaartjes de huid van de hond bereiken.

Voorbeelden van hondenrassen die eerder last krijgen van brandnetels zijn de Labrador Retriever, Franse Bulldog en Chihuahua.

Mijn hond heeft brandnetels gegeten

Als een hond geprikt wordt door een brandnetel, dan is dit vervelend, maar het kan eigenlijk weinig kwaad. Als een hond brandnetels heeft gegeten, dan is dit een ander verhaal. Het eten van brandnetels kan een hond namelijk vergiftigen.

Bij een kleine hoeveelheid brandnetels zal een hond vaak alleen last krijgen van ongemak in de bek. Bij het eten van een grote hoeveelheid brandnetels kan het gevaarlijk worden.

Er kunnen symptomen ontstaan, zoals:

  • Hevig kwijlen
  • Braken
  • Krabben aan de bek
  • Moeite met ademen
  • Spiertrekkingen
  • Verlies van coördinatie
  • Grote pupillen

Als je vermoedt dat je hond (veel) brandnetels heeft gegeten, dan is het belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken. In extreme gevallen kan het eten van brandnetels namelijk leiden tot de dood.

Jeuk en pijn verlichten bij je hond

Brandnetels geven bultjes op de huid die gaan jeuken en branden. Dit is natuurlijk erg oncomfortabel voor een hond, dus je wil deze symptomen graag kunnen verlichten. Hieronder lees volgen een aantal tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Gebruik water

Wanneer je hond geprikt is door een brandnetel, was deze plek dan met water. Er kunnen namelijk haartjes van de brandnetel blijven hangen in de huid van je hond. Hierdoor kan je hond weer gestoken worden. Door de plek te wassen met water, spoel je deze haartjes weg.

Voorkom krabben, likken en bijten

Wanneer een hond ergens jeuk of pijn heeft, dan is de kans groot dat hij gaat krabben, likken of bijten op deze plek. Dit zorgt er alleen maar voor dat de plek nog meer gaat jeuken en branden.

Je moet dus voorkomen dat je hond dit gaat doen wanneer hij geprikt is door een brandnetel. Een hondenkap kan hiervoor een goede oplossing zijn.

Spray tegen jeuk

Er zijn middelen op de markt die helpen bij een hond met jeuk. Een voorbeeld hiervan is Beaphar Spray Bij Jeuk. Je spuit deze spray op de plek waar het jeukt, en de jeuk zal verdwijnen.

Azijn

Azijn is een middel die schijnt te werken bij jeuk van brandnetels. Doe een klein beetje azijn op bijvoorbeeld een wattenstaafje of theedoek en smeer dit op de plek waar je hond is geprikt. Dit zal de jeuk verminderen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je hond niet aan het plekje met azijn gaat likken.

Voorkomen dat je hond geprikt wordt door brandnetels

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je hond geprikt wordt door een brandnetel. De kans dat een hond geprikt wordt is kleiner dan bij een mens, maar het is nog steeds mogelijk.

Als je hond vaak los loopt in de tuin, zorg er dan voor dat je tuin brandnetelvrij is. Als je tuin vol zit met brandnetels, dan wordt het namelijk lastig om te voorkomen dat je hond hierdoor geprikt wordt.

Wanneer je met je hond aan de lijn loopt, zorg er dan voor dat je hem kort houdt wanneer je brandnetels tegenkomt. Zorg er ook voor dat je hond goed aan de lijn kan lopen. Als je hond plotseling aan de lijn trekt, dan ben je namelijk al te laat.

Als laatste is het belangrijk dat je hond naar commando’s luistert. Als je hond losloopt in het bos en hij komt brandnetels tegen, dan is het belangrijk dat hij luistert naar ‘’hier!’’. Dit kan voorkomen dat je hond de volgende keer door deze vervelende plant wordt gestoken.

Tot slot

Veel mensen weten dit niet, maar een hond kan dus wel degelijk last krijgen van brandnetels. Als je de volgende keer dus brandnetels tegenkomt, zorg er dan voor dat je hond hier vandaan blijft. Zo kun je een hoop ongemak bij je hond voorkomen!