hond in de auto die kwijlt

Kwijlt Je Hond In De Auto? Dit Kan De Oorzaak Zijn

Honden zijn een onderdeel van de familie en we nemen ze dus ook vaak mee in de auto. De ene hond heeft er geen problemen mee, maar sommige honden worden hier minder blij van.

Het komt weleens voor dat een hond gaat kwijlen tijdens de autorit. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Waarom kwijlt een hond in de auto? Een hond kan gaan kwijlen in de auto omdat hij wagenziek is. Wagenziekte kan namelijk zorgen voor misselijkheid en het gevolg hiervan is dat de hond gaat kwijlen. Kwijlen kan ook een teken zijn van stress, die veroorzaakt wordt door angst bij een hond.

De Redenen Waarom Je Hond In De Auto Kwijlt

Als je hond vaak in de auto kwijlt, dan komt dit vaak door twee dingen: wagenziekte en angst. Hieronder lees je meer over deze twee oorzaken van kwijlen in de auto.

Wagenziekte

Net als mensen, kunnen honden last krijgen van wagenziekte. Door het rijden in de auto worden ze misselijk en het gevolg hiervan is dat je hond gaat kwijlen.

Wagenziekte ontstaat wanneer de hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van de ogen en het evenwichtsorgaan.

Wanneer je in een auto zit, registeren de ogen beweging. Aan de andere kant zitten we volgens het evenwichtsorgaan stil. Dit zorgt voor verwarring en dit resulteert in wagenziekte. Dit werkt precies hetzelfde bij mensen als bij honden.

Naast kwijlen zijn er nog een paar andere symptomen zichtbaar bij een hond die wagenziek is, zoals:

 • Veel hijgen
 • Trillen
 • Kokhalzen of braken
 • Onrustigheid

Angst

Een andere oorzaak van het kwijlen in de auto kan zijn omdat je hond bang is voor de auto. Er zijn veel redenen mogelijk waarom een hond angstig wordt van een autorit.

Vaak heeft dit te maken met negatieve ervaringen die een hond heeft gehad van een autorit. De hond associeert het rijden in een auto bijvoorbeeld alleen met het bezoeken van een dierenarts. Of de hond is van de laatste autorit wagenziek geworden.

Deze negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat een hond bang wordt van het rijden. Dit kan resulteren in symptomen, zoals:

 • Veel hijgen
 • Rusteloosheid
 • Trillen
 • Kwijlen
 • Braken
 • Piepen
 • Comfort zoeken bij het baasje
 • Niet de auto in willen gaan

Zoals je ziet komen veel van de symptomen van angst overeen met de symptomen van wagenziekte. Het kan dus lastig te zien zijn of angst of wagenziekte hier de boosdoener is. Soms kan het ook een combinatie van beide gevallen zijn.

Wat Je Kunt Doen Als Je Hond In De Auto Kwijlt

Als je hond vaak in de auto kwijlt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen of te verminderen. Hieronder lees je de beste dingen die je kunt doen.

Medicijnen

Er zijn speciale medicijnen voor honden die last hebben van wagenziekte. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je hond gaat ontspannen.

Een voorbeeld van zo’n soort medicijn is Sanal Relax Tablet. Dit is een natuurlijk relaxmiddel en bevat L-Ttyptofaan. Dit zorgt ervoor dat de hond op een natuurlijke wijze gekalmeerd wordt.

Je kunt ook bij de dierenarts terecht voor medicijnen tegen wagenziekte. Dit zijn vaak dezelfde medicijnen die worden gebruikt voor mensen die last hebben van wagenziekte. Ga in gesprek met de dierenarts en bekijk wat de beste opties zijn voor jouw hond.

hijgende hond in een auto

Thundershirt

Een Thundershirt kan ook een goede oplossing zijn voor een hond met wagenziekte of voor een hond die bang is tijdens een autorit. Dit zorgt er namelijk voor dat een hond gaat ontspannen.

Een Thundershirt is een vest die strak rond het lichaam van de hond zit. Door de druk die dit vest uitoefent op het lichaam, kan de hond een ontspannend gevoel krijgen. De zachte, constante druk heeft namelijk een rustgevend effect op het zenuwstelsel.

Het Thundershirt wordt zelfs aanbevolen door deskundigen voor honden die angstig zijn. Dit kan dus een goed hulpmiddel zijn voor in de auto als je wil voorkomen dat je hond gaat kwijlen.

Doe Het Raam Open

Zorg ervoor dat er genoeg frisse lucht in de auto aanwezig is. Dit kan angst en wagenziekte verminderen bij een hond en dit kan dus voorkomen dat je hond zal gaan kwijlen.

Ook kan het openen van een raampje ervoor zorgen dat de druk binnen en buiten de auto gelijk is. Dit kan de symptomen van wagenziekte verminderen.

Ook is het van belang dat de auto koel blijft van binnen. Airconditioning kan hier goed bij helpen tijdens warm weer.

Creëer Positieve Ervaringen

Als je hond alleen maar negatieve ervaringen heeft met autorijden, dan is de kans groot dat je hond angstig zal zijn. Voorbeelden van negatieve ervaringen zijn bijvoorbeeld een autorit naar de dierenarts of een auto ongeluk.

Het is van belang dat je het autorijden aan een positieve ervaring koppelt. Dit kan voorkomen dat je hond angstig wordt.

Geef je hond bijvoorbeeld koekjes wanneer hij netjes in de auto gaat zitten en geef hem een koekje wanneer de autorit voorbij is.

Je kunt bijvoorbeeld ook een keer naar een hondenpark rijden of naar een andere plek waar je hond blij van wordt. Op deze manier kun je het autorijden een positieve ervaring maken voor je hond.

Maak Tussenstops

Sommige honden kunnen urenlang in de auto zitten, maar sommige honden hebben echt even een tussenstop nodig.

Ga tijdens deze stop even wandelen met je hond en laat hem even wat drinken. Hierdoor komt je hond even tot rust en kan hij weer eventjes verder.

Geef Je Hond Geen Eten Voor Het Rijden

Probeer je hond vlak voor het rijden geen eten te geven. Als een hond gaat rijden op een lege maag, dan is de kans namelijk kleiner dat hij wagenziek wordt.

Laat Je Hond Zo Vroeg Mogelijk Wennen

Als je hond nog een puppy is, dan is het van belang om hem alvast te laten wennen aan de auto. Neem je puppy dus vaak genoeg mee wanneer je met de auto weggaat.

Een hond die van jongs af aan al in de auto meegereden heeft, zal minder last hebben van angst en zal dus minder snel gaan kwijlen.

Tot Slot

Als je hond kwijlt in de auto, dan wordt dit dus vaak veroorzaakt door wagenziekte of angst. Ik hoop dat je na het lezen van deze tips nu weet wat je moet doen om het kwijlen in de auto te voorkomen of te verminderen.

Mochten alle bovenstaande tips alsnog niet werken, dan raad ik je aan om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan je vervolgens verder helpen en hij kan eventueel medicijnen voorschrijven. Succes!