een hond die op de bank heeft gekrabd

Dit Is Waarom Je Hond Op De Bank Krabt

Als je een hond hebt, dan zal je vast wel eens gemerkt hebben dat je hond aan het graven was in zijn mand of op de bank. Als je hond dit te vaak doet, dan kan er uiteindelijk schade ontstaan op de bank of ander meubilair. Maar waarom graven en krabben honden op de bank?

Een hond krabt en graaft op de bank om een aantal redenen. De meest voorkomende redenen hiervan zijn:

  • Je hond ruikt iets
  • Het gedrag zit in het instinct
  • Je hond wil het plekje opwarmen
  • Je hond verveelt zich

Hier lees je alles over krabben en graven op de bank, en wat je kunt doen om dit gedrag te stoppen.


Waarom krabt of graaft mijn hond op de bank?

Er zijn een aantal redenen waarom je hond op de bank graaft of krabt. Lees verder om de meest voorkomende redenen te ontdekken.


Je hond ruikt iets

Het kan zijn dat er iets op de bank terecht is gekomen wat je hond ruikt. Er kan bijvoorbeeld een stukje eten tussen de bank zijn gekomen, of er kan een speeltje liggen. Je hond probeert dit voorwerp te pakken, maar als het ergens tussen de kussens terecht is gekomen, dan kan hij er lastig bij.

Het gevolg hiervan is dat je hond dus gaat krabben en graven. Door te krabben, probeert je hond het stukje eten als het ware ‘’op te graven’’. Natuurlijk kan dit niet, maar je hond denkt dit waarschijnlijk wel.

Instinct

Een andere redenen voor het graven op de bank, kan zijn omdat dit gedrag in het instinct van de hond zit.

Honden in het wild graven namelijk vaak een kuil om in te liggen. Door deze kuil te graven, zijn ze veilig voor andere roofdieren en kunnen ze gerust slapen. Natuurlijk kan een hond geen kuil in de bank graven, maar dit gedrag zit nog steeds in hun instinct en je krijgt dit gedrag er lastig uit.Temperatuur

Door hard te krabben op de bank, zal het plekje wat warmer worden. Als je hond het bijvoorbeeld koud heeft, dan kan het zijn dat hij in de bank gaat graven om het plekje warmer te maken. Als het plekje eenmaal warm is, dan kan hij lekker gaan liggen.

Je hond verveelt zich

Een hond die zich verveelt, zal vaak ongewenst gedrag gaan vertonen. De hond zal bijvoorbeeld alles kapot gaan bijten, maar het kan ook zijn dat de hond in de bank gaat lopen graven. Een hond die zich verveelt heeft vaak te weinig fysieke en mentale stimulatie.

Door te graven in de bank kan het zijn dat je hond hierdoor (negatieve) aandacht krijgt. Een hond die zich verveelt vindt het fijn om aandacht te krijgen. Ook al is deze aandacht negatief, het is toch aandacht en een verveelde hond maakt hier geen onderscheid in.

hond die een kuil graaft

Wat je kunt doen om het gedrag te stoppen

Het kan natuurlijk vervelend zijn als je hond elke keer weer in de bank aan het graven is. Krabben en graven is vrij onschuldig, maar als je hond het te vaak doet, kan je hond de bank beschadigen. Het is dus belangrijk om dit gedrag af te leren, zodat je schade aan je bank of ander meubilair kunt voorkomen.

Laat je hond niet meer de bank op

Als je echt niet meer wil dat je hond de bank beschadigt, dan kun je het beste je hond niet meer de bank op laten. Als je hond het gewend is om elke keer de bank op de springen, dan kan dit wel een uitdaging worden.

Als je hond de commando’s ‘’af’’ of ‘’laag’’ kent, dan kun je dit gebruiken om je hond de bank af laten te gaan. Elke keer als je hond de bank afgaat, geef hem dan een hondenkoekje als beloning. Houd er wel rekening mee dat dit tijd kan kosten en dat je er geduld nodig voor moet hebben.


Wat kun je doen als verveling de oorzaak is van dit gedrag?

Als je hond in de bank graaft uit verveling, dan is het belangrijk dat je hond genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgt. Laat je hond dus genoeg uit en zorg dat er speeltjes in huis zijn. Er zijn ook bepaalde speeltjes die goed voor tegen honden die zich vervelen. Deze speeltjes zorgen ervoor dat honden moeten nadenken.


Neem een bankhoes

Mocht het toch niet lukken om het gedrag af te leren, of heb je er geen zin in of geen tijd voor? Dan kun je altijd nog maatregelen nemen om je bank te beschermen tegen het krabgedrag van je hond.

Je kunt ervoor kiezen om een bankhoes aan te schaffen. Deze bankhoes beschermt de bank niet alleen tegen krassen, maar ook vlekken van bijvoorbeeld eten. Met deze hoes blijft je bank dus zo goed als nieuw!

Ook een dekentje kan bijvoorbeeld helpen bij het beschermen van je bank tegen je hond.


Tot slot

Als je het liever niet hebt dat je bank beschadigd wordt, dan is het belangrijk dat je leert dat je hond niet op de bank mag krabben. Het kan lastig zijn om het gedrag van je hond te veranderen, maar als je er genoeg tijd insteekt, dan zal het moeten lukken.

Veel succes met het afleren van dit gedrag bij je hond!