hond krabt aan deur

Je Hond Krabt Aan De Deur? Zo Leer Je Het Af!

Honden hebben weleens de neiging om aan de deur te krabben. Dit is niet alleen vervelend als je ’s nachts wil slapen, maar het kan ook je deur beschadigen. Dit is natuurlijk vervelend en je wil dit ten aller tijde voorkomen.


Hier lees je hoe je dit gedrag af kunt leren. Mocht het niet lukken, dan kun je altijd nog maatregelen nemen om de deur te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld met anti krab tape, een hondenluik of met een hondenhek.

Waarom krabt mijn hond aan de deur?

Om dit gedrag bij je hond af te leren, moet je eerst weten wat de precieze oorzaak is van het krabben aan de deur. In dit artikel lees je wat de oorzaken van dit gedrag zijn, en hoe je dit gedrag kunt afleren.

Over het algemeen is er maar één simpele reden waarom je hond aan de deur krabt: je hond wil om een of andere reden naar de andere kant van de deur. Door te krabben probeert een hond te communiceren dat hij er doorheen wil. Andere oorzaken kunnen zijn dat je hond teveel energie heeft of om aandacht vraagt.

Het kan vele oorzaken hebben waarom je hond graag wil dat je de deur open doet. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  • Je hond wil naar buiten – Je hond wil graag naar buiten omdat hij zijn behoeften moet doen of even buiten wil spelen. Het kan ook komen omdat je hond een persoon of dier buiten heeft gehoord en daarom graag naar buiten wil
  • Je hond heeft verlatingsangst – Sommige honden houden er niet van om alleen te zijn en zullen aan de deur krabben wanneer ze alleen gelaten worden, bijvoorbeeld wanneer het baasje naar een andere kamer gaat of wanneer het baasje het huis verlaat.
  • Je hond wil zich verplaatsen – Staat de voedingsbak van je hond misschien achter een dichte deur? Of ligt er een leuk speeltje waar je hond niet bij kan? Dit kunnen redenen zijn waarom je hond aan de deur krabt. Het kan soms dus handig zijn om bepaalde deuren open te houden.

Krabben aan de deur afleren

 Het is belangrijk om het krabben aan de deur af te leren bij je hond. Niet alleen omdat dit vervelend kan zijn, maar ook omdat het je deuren kan beschadigen. Het kan ook je hond verwonden, er kunnen bijvoorbeeld splinters in de poot van je hond komen of er kan een nagel afbreken.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit gedrag af te leren bij je hond. Wij hebben hier een aantal tips voor je verzameld:

Beloon goed gedrag

De volgende keer dat je hond op de deur krabt, leer je hond dan dat dit niet mag. Je kan dit doen door bijvoorbeeld ‘’Nee!’’ te roepen, of je kunt je hond laten zitten of liggen. Wanneer je hond stopt met het krabben, beloon je hond dan met een koekje. Straf je hond nooit voor slecht gedrag, in veel gevallen zal dit minder goed werken.

Bij deze methode is het belangrijk dat je het trainen volhoudt. Doe dit dus niet maar één keer, maar herhaal dit proces meerdere keren per dag, zodat je hond het snapt. Als je dit lang genoeg volhoudt, dan zal je hond snappen dat hij niet aan de deur hoort te krabben.

Zorg dat je hond zijn energie kwijt kan

Een hond met teveel energie zal eerder aan de deur krabben dan een hond die moe is. Zorg er dus voor dat je hond genoeg naar buiten kan om te spelen en te rennen. Dit zal je hond moe maken en dit kan voorkomen dat je hond aan de deur krabt. Ook kan het verstandig zijn om genoeg speeltjes in huis te hebben voor je hond. Dit zal je hond afleiden en dan zal het dier niet meer met de deur bezig zijn.

Houd bepaalde deuren open

Soms is het verstandig om bepaalde deuren open te houden. Zit bijvoorbeeld de voerbak van je hond achter een deur? Laat deze dan open. Je hond moet namelijk altijd toegang hebben tot schoon drinkwater. Ook bij lekker weer in de zomer kun je ervoor kiezen om de deur open te laten, zodat je hond zelf kan bepalen wanneer hij naar buiten kan.

Schakel een hondentrainer in

Mocht je alles gedaan hebben maar het wil toch niet lukken? Dan kun je altijd nog een hondentrainer inhuren. De hondentrainer zal dan precies de oorzaken kunnen achterhalen en hij kan ervoor zorgen dat het gedrag wordt afgeleerd.

Hoe bescherm ik mijn deur?

Als het je toch niet lukt om het krabben aan de deur af te leren bij je hond, dan zijn er gelukkig ook nog manieren om je deur te beschermen.

Anti krab tape

Als je hond vaak aan deuren krabt, dan kun je ervoor kiezen om een anti krab tape aan te schaffen. Deze doorzichtige tape kun je op maat knippen en plakken op je deur. De tape wordt vaak gekocht voor katten, maar kan ook gebruikt worden voor honden. Het is ook mogelijk om de tape op meubels te plakken.

De tape zal alle krassen van het krabben opnemen en hierdoor zal er geen schade aan je deur ontstaan!

Hondenluik

Als je hond vaak aan de deur krabt omdat hij naar buiten wil, dan kan het verstandig zijn om een hondenluik aan te schaffen. Je hond kan met dit hondenluik zichzelf naar binnen en naar buiten laten, dit voorkomt niet alleen schade aan je deur, maar je hoeft hierdoor ook geen moeite te doen om telkens de deur open en dicht te doen.

Hondenhek

Als laatste kun je nog kiezen om een hondenhek te kopen om het krabben te voorkomen. Een hondenhek is bedoeld om je hond geen toegang te geven tot bepaalde ruimten. Door een hondenhek te plaatsen voor de deur voorkom je dat je hond aan de deur gaat krabben.Conclusie

Het krabben aan de deur door je hond kan vervelend zijn en moet afgeleerd worden. Als je dit niet doet, dan bestaat er de kans dat je deur beschadigd wordt, of dat je hond last krijgt van zijn poot. Gelukkig zijn er veel manieren om dit af te leren.

Als dit echt niet lukt, kun je altijd nog iets kopen om je deur te beschermen. Succes met het trainen van je hond!