hond die aan zijn bek krabt

Krabt Je Hond Aan Zijn Bek? Dit Kan Het Betekenen

Door naar het gedrag van onze hond te kijken, kunnen we vaak zien wanneer er iets aan de hand is. Krabt je hond aan zijn bek, dan kan dit in veel gevallen betekenen dat je hond ergens last van heeft. Maar wat kan dit eigenlijk zijn?

Als een hond krabt aan zijn bek, dan zijn er meerdere oorzaken mogelijk. De meest voorkomende oorzaken van het krabben aan de bek zijn:

 • Gebitsproblemen
 • Allergieën
 • Een wond of infectie
 • Irritatie
 • Een hormonale aandoening

Hier lees je meer over de verschillende oorzaken en wat je het beste kunt doen wanneer je hond aan zijn bek krabt.

Redenen Waarom Je Hond Aan Zijn Bek Krabt

Als je hond aan zijn bek krabt, dan is er niet maar één oorzaak mogelijk. Er kunnen veel verschillende redenen achter zitten wanneer een hond dit gedrag vertoont. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen van het krabben aan de bek.

Gebitsproblemen

Helaas komen gebitsproblemen vaak voor bij honden. Als het gebit van een hond niet goed wordt verzorgd, dan zal dit leiden tot tandplakvorming op de tanden.

Tandplak is nog gemakkelijk weg te krijgen met het poetsen van de tanden of kauwspeelgoed, maar tandsteen kan alleen door de dierenarts verwijderd worden wanneer de hond onder narcose is.

Als de tandsteen niet wordt weggehaald, dan kan dit leiden tot gebitsproblemen, zoals ontstekingen en het verliezen van tanden.

Een symptoom van een hond met gebitsproblemen is het krabben aan de bek of snuit. Problemen met het gebit kunnen vrij pijnlijk zijn.

Andere symptomen van gebitsproblemen bij een hond kunnen bestaan uit:

 • Een verkleurde aanslag op tanden en kiezen
 • Stinkende adem
 • Minder of niet meer eten
 • Bloedend tandvlees of speeksel

Gebitsproblemen kunnen niet alleen klachten geven aan het gebit, maar het kan ook de algehele gezondheid van een hond aantasten.

Als de bacteriën van het gebit in de bloedbaan terechtkomen, kan een hond namelijk ontstekingen krijgen aan bijvoorbeeld het hart of aan de nieren.

Allergieën

Een andere reden van het krabben aan de bek kan zijn omdat een hond een bepaalde allergie heeft. Er zijn een aantal verschillende allergieën die een hond kan hebben:

 • Atopie (omgevingsallergie) – Bij een atopie is een hond allergisch voor bepaalde stoffen in de buitenlucht. Dit kunnen bijvoorbeeld grassen of pollen zijn. Wanneer een hond in aanraking komt met deze stoffen, zal er een allergische reactie optreden.
 • Voedselallergie – Bij een voedselallergie is een hond allergisch voor een bepaald bestandsdeel in het voedsel. Een hond kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor rund of tarwe die in het voer zitten.
 • Vlooienallergie – Bij een vlooienallergie krijgt een hond een heftige allergische reactie na het krijgen van een vlooienbeet. Deze allergische reactie kan extreem veel jeuk veroorzaken.
 • Contactallergie – Bij een contactallergie is een hond allergisch voor een bepaalde stof waar hij in aanraking mee is geweest. Dit kan bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel zijn of het kan een hondenshampoo zijn. Deze vorm komt het minst vaak voor bij honden.

Het kan dus zijn dat je hond een bepaalde allergie heeft en hierdoor jeuk heeft aan zijn bek of snuit. Dit kan het krabben dus verklaren.

Een hond met een allergie kan ook op andere plekken op het lichaam jeuk gaan krijgen. Door al het krabben zal de hond uiteindelijk rode of kale plekken op zijn huid krijgen. Ook kan de huid gaan schilferen en kunnen er wondjes ontstaan.

de bek van een hond

Wond of infectie

Een wond, infectie of ander soort trauma kan ervoor zorgen dat een hond aan zijn bek gaat krabben. Honden eten allerlei dingen en het kan gebeuren dat hij iets scherps in zijn bek heeft gehad, en hierdoor een wondje heeft rond zijn bek.

Wonden kunnen pijn doen en gaan jeuken, en hierdoor zal een hond dus aan zijn bek gaan krabben. Ook kan een hond zijn bek ergens tegenaan hebben gestoten en hierdoor last hebben.

In sommige gevallen kan een wondje leiden tot een infectie en hierdoor zal het krabben alleen maar erger worden. Ook kan een huidinfectie de jeuk bij de hond veroorzaken.

Als je hond aan zijn bek krabt, inspecteer dan even de bek. Heeft je hond last van een wondje of heeft hij ander letsel bij de bek, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van het krabben.

Irritatie

Sommige middelen kunnen tot huidirritatie leiden bij een hond. Dit kan erg vervelend zijn en het kan ertoe leiden dat een hond gaat krabben aan zijn bek.

Een hond kan bijvoorbeeld in aanraking gekomen zijn met een chemisch middel. Door dit chemisch middel is de huid rond de bek gaan irriteren en zal de hond dus jeuk krijgen.

Hormonale aandoeningen

Er zijn veel hormonale aandoeningen die onder andere jeuk kunnen veroorzaken bij een hond. Dit kunnen aandoeningen zijn zoals een traag werkende schildklier of het syndroom van Cushing.

Bij hormonale aandoeningen bij de hond is het mogelijk dat de hond kale plekken op zijn huid krijgt. Ook komt het vaak voor dat een hond veel honger en dorst krijgt wanneer hij lijdt aan een hormonale ziekte.

Wat Moet Ik Doen Als Mijn Hond Aan Zijn Bek Krabt?

Als je hond veel aan zijn bek krabt, dan betekent dit vaak dat er iets aan de hand is. Het hoeft niet altijd iets ernstigs te zijn, maar het is wel verstandig om je hond even te onderzoeken.

Bekijk eerst even of je hond geen andere symptomen heeft van gebitsproblemen. Heeft je hond last van zijn gebit, dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij de dierenarts. De dierenarts kan vervolgens ervoor kiezen om het gebit te reinigen.

Het is vaak al te laat om nog de tanden van je hond te poetsen. De tandsteen is al gevormd en dit krijg je er niet af door simpelweg te poetsen.

Om gebitsproblemen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om het gebit van je hond goed bij te houden door te poetsen. Ook kunnen kauwspeeltjes voor het gebit goed helpen om het gebit te reinigen.

Heeft je hond symptomen van een allergie of een andere aandoening, dan is het ook belangrijk om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan vervolgens de oorzaak van de allergie achterhalen of de bepaalde aandoening bij je hond aanpakken.

Kijk verder ook even of je hond last heeft van een wondje of ander letsel bij de bek. Bij een kleine wond hoef je vaak niks te doen en kun je dit zelf thuis behandelen. Is de wond wat ernstiger, dan is het verstandig om even de dierenarts te bezoeken.

Krabt je hond steeds aan zijn bek, maar heb je geen idee wat eigenlijk de oorzaak kan zijn? Dan is het altijd verstandig om een dierenarts te bezoeken om je hond na te laten kijken.

Tot Slot

Een hond kan aan zijn bek gaan krabben om meerdere redenen. Nu je de verschillende redenen kent, hoop ik dat je nu weet wat je moet doen.

En onthoud dat het altijd verstandig is om een dierenarts te bezoeken als je twijfels hebt. Voorkomen is altijd beter dan genezen!