Door koud weer of gebrek aan warmte kunnen mensen koude handen of voeten krijgen. Dit geldt hetzelfde voor de poten van een hond. Veel baasjes vragen zich weleens af of ze zich zorgen moeten maken wanneer hun hond koude poten heeft.
Als je hond naast koude poten geen andere symptomen heeft, dan is er waarschijnlijk weinig aan de hand. Als je hond andere symptomen heeft, zoals lusteloosheid, lage lichaamstemperatuur of moeite met ademen, dan kunnen de koude poten veroorzaakt worden door een medisch probleem. Ook kunnen langdurige koude poten een teken zijn van een onderliggend probleem. Het is in deze gevallen belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.
Tijdens koude winterdagen kun je de poten van je hond beschermen met hondenschoenen. Bij kleine honden is het verstandig om een hondenjas te kopen voor tijdens de winter.
In dit artikel lees je de oorzaken van koude poten en hoe je dit in de toekomst kan voorkomen.
De oorzaken van koude poten bij honden
Het hebben van koude poten bij een hond kan veel verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen zal er niks aan de hand zijn, maar soms kunnen koude poten veroorzaakt worden door een medisch probleem. Het is belangrijk dat je de oorzaken kent, zodat je kunt herkennen wanneer er wel iets aan de hand kan zijn.
Het is koud
Het is logisch dat een hond koude poten krijgt wanneer hij wandelt tijdens sneeuw of koud weer. Ze hebben namelijk geen sokken en schoenen die hun poten warmhouden.
Het kan ook zijn dat je hond het gewoon koud heeft. Wanneer je hond het koud heeft, dan zal de meeste warmte naar de belangrijke organen gaan. Dit kan dus resulteren in koude poten of koude oren.
Dit werkt ook zo bij mensen. Als jij het koud hebt, dan zullen je handen en voeten als eerste koud worden. Warm je hond dus lekker op met een dekentje of ga lekker tegen hem aanliggen. Je hond zal het vanzelf weer warm krijgen.
Frostbite
Het gebeurt niet snel, maar je moet wel oppassen voor frostbite, oftewel bevriezing voor je hond. Frostbite treedt snel op bij temperaturen lager dan -15°C, maar het kan ook bij hogere temperaturen optreden.
Bij frostbite kunnen uitstekende lichaamsdelen, zoals oren, poten en de neus beschadigd raken door de kou. Deze lichaamsdelen hebben weinig spieren en bevinden zich op een grote afstand van het hart, waardoor er minder bloed naartoe stroomt. Door de kou vernauwen de bloedvaten zich en hierdoor stroomt er nog minder bloed naar de lichaamsdelen.
Symptomen van frostbite zijn onder andere zwelling, pijn, rode of zwarte huid, blaren en koude poten. Bij frostbite is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan en onderweg je hond goed warm te houden. Zorg er dus voor dat je hond niet te lang blootgesteld wordt bij extreme kou om frostbite te voorkomen.
Slechte doorbloeding
Vaak als een hond koude poten heeft, dan zullen deze binnen één of meerdere uren alweer opgewarmd zijn. Als je hond constant koude poten heeft, dan kan dit het gevolg zijn van een slechte doorbloeding. Naast koude poten kan je hond bij deze aandoening ook een koude neus, oren of staart hebben.
Een slechte bloedsomloop komt vaker voor bij ouder honden, maar kan eigenlijk bij elke hond voorkomen. Een slechte doorbloeding kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder hartproblemen, infecties, bloedarmoede of zelfs een tumor.
Naast koude lichaamsdelen kan een hond met een slechte doorbloeding een aantal andere symptomen hebben, zoals lusteloosheid, trillen en rode plekken tussen de poten. Ga naar de dierenarts als je vermoedt dat je hond last heeft van een slechte doorbloeding.
Als de slechte doorbloeding wordt veroorzaakt door een tumor of infectie, dan zal het oplossen van dit probleem zorgen dat de doorbloeding weer soepel verloopt. Wordt de slechte doorbloeding veroorzaakt door een hartprobleem, dan kan het lastiger worden om je hond te laten behandelen.
In veel gevallen moet een hond met hartproblemen de rest van zijn leven medicijnen slikken om gezond te blijven.
Onderkoeling
Koude poten bij je hond kan een teken zijn van onderkoeling. De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal tussen de 38 °C en 39 °C. Bij een lichaamstemperatuur van minder dan 37,5 °C spreken we al van onderkoeling.
Onderkoeling bij honden kan ontstaan door te lang in de kou te staan, vallen in ijswater of door ziekte. Als je hond ziek is kan je hond namelijk minder goed zijn warme temperatuur vasthouden en dit kan leiden tot onderkoeling.
Bij onderkoeling zijn niet alleen de poten van een hond koud, maar kan het lichaam ook koud aanvoelen. Symptomen van een onderkoeling zijn daarnaast nog trillen, lusteloosheid, lage hartslag, zwaar ademen en een dikke, rode of bleke huid.
Onderkoeling moet snel behandeld worden om blijvende schade bij je hond te voorkomen. Bij het vermoeden van een onderkoeling bij je hond moet je je hond warm inpakken en een dierenarts raadplegen.
Kan mijn hond goed tegen de kou?
Het is belangrijk dat je je hond goed warm houdt tijdens de winter. Hoe goed je hond zichzelf warm kan houden, dat ligt voornamelijk aan het hondenras en de grootte.
Een kleine hond kan zichzelf moeilijk warmhouden. Dit heeft vaak te maken door hun korte vacht en lage vetgehalte. Ook staan ze dichter bij de grond. Kleine honden kunnen vanaf 8 °C al verschijnselen vertonen van kou.
Middelgrote honden kunnen over het algemeen iets beter tegen kou dan een kleine hond, maar overschat dit niet. Vanaf 5 °C kunnen ze het namelijk al koud krijgen.
Grote honden kunnen vrij goed tegen de kou. Ze hebben vaak een dikke huid en hun lichaam stoot minder warmte af dan bij kleine honden. Een grote hond zal dus ook geen jas of iets dergelijks nodig hebben in de winter. Natuurlijk kunnen ze het wel koud krijgen, dus kijk wel uit bij temperaturen onder het vriespunt.
Je hond warmhouden in de winter
Bij kleine honden of pups is een hondenjas een verstandige aankoop. Een hond zal het namelijk erg koud krijgen tijdens een wandeling in de winter. Om de poten van je hond warm te houden kun je hondenschoenen aanschaffen. Deze schoenen houden de poten van je hond warm wanneer ze in de sneeuw wandelen.
Daarnaast is het belangrijk dat je je hond in de gaten houdt tijdens koude winterdagen. Laat je hond niet te lang buiten en kijk hoe het dier zich gedraagt. Maak ook niet te lange wandelingen met je hond wanneer het erg koud is buiten.
Als je hond het vaak koud heeft in huis, zorg er dan voor dat het binnen warm genoeg is en zorg eventueel voor een warm dekentje voor je hond.
Conclusie
Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken wanneer je hond een keer koude poten heeft. Het kan wel een probleem zijn wanneer je hond naast koude poten nog andere symptomen heeft. Ook kan het een probleem zijn wanneer je hond langdurig koude poten of oren heeft. Dit kan namelijk het teken zijn van een slechte doorbloeding.
Zorg er dus voor dat je verstandig omgaat met je hond tijdens koude dagen en let vooral op je hond wanneer hij niet goed tegen de kou kan. Op deze manier voorkom je ellendigheid en blijft je hond lekker warm.